Tekstila nozare: Tagad viss ir labi, taču tas ir uz laiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc dīkstāves lielākie Liepājas šūšanas nozares uzņēmumi strādā gandrīz ar pilnu jaudu, produkcija tiek sūtīta uz visas pasaules tirgiem. Taču rudens tiek gaidīts ar piesardzību – kas zina, kādus pārsteigumus sagādās koronavīruss. Turklāt uz valsts palīdzību eksportējošajiem uzņēmumiem var cerēt tikai nedaudzi, jo liela daļa neatbilst kritērijiem.

Liepājā ir ļoti daudz šūšanas firmu, to skaits mērāms desmitos. Lielākās ir tekstila ražotne “Lauma Fabrics”, veļas šūšanas uzņēmumi “Lauma Lingerie” un V.O.V.A. Rus.lsm.lv aprunājās ar šo uzņēmumu valdes priekšsēdētājiem. Īss kopsavilkums – pagaidām viss ir diezgan labi. Tomēr ir viens “bet” – nākotne ir ļoti miglaina.

Aprīlī, maijā un jūnijā gandrīz visi “Lauma Fabrics”, “Lauma Lingerie” un V.O.V.A. darbinieki bija dīkstāvē divarpus līdz trīs mēnešus, taču ne visi uzreiz, bet pa kārtai.

“Lauma Lingerie” samazināja 10-15% darbinieku, tostarp slēdza šūšanas cehu Talsos. Tagad uzņēmumā ir apmēram 200 darbinieku. “Lauma Fabrics” nopietnu atlaišanu nebija, tomēr pensijas vecuma cilvēki tika aizsūtīti pelnītā atpūtā. Tagad galvenajā ražotnē ir nedaudz mazāk kā 400 darbinieku, divās citās struktūrvienībās – “Lauma medical” un “Tele textiles” – kopā vēl apmēram 70. V.O.V.A. tagad ir 200 darbinieku kompānijas galvenajā uzņēmumā un apmēram pussimts filiālē Krievijas pilsētā Kaļiņingradā.

Jūnijā un jūlijā uzņēmumi atsāka strādāt daudzmaz normālā režīmā un produkcijas apmēra ziņā faktiski sasniedza pirmskrīzes līmeni. Pasūtījumi ir, taču, tā teikt, piesardzīgi.  “Mums vienmēr pasūtījumi bija sešiem mēnešiem, bet tagad – diviem,” stāsta V.O.V.A. valdes priekšsēdētājs Vladimirs Zozuļa, piebilstot, ka būtiska daļa produkcijas tiek šūta ārpus Latvijas robežām – Kaļiņingradas filiālē.

“Kad sākās Covid-19 un karantīna, ļoti pamatīgi saruka pārdošanas apmēri, īpaši eksporta tirgū, un ne tikai Baltijā. Ļoti daudzi tirdzniecības centri bija pilnībā slēgti. Jūnijā situācija sāka uzlaboties, un jūlijā, var teikt, mēs jutāmies ļoti komfortabli – pārdošanas rezultāti bija labi,” teic “Lauma Lingerie” valdes priekšsēdētāja Linda Matisone.  

Visas kompānijas, tāpat kā iepriekš, sūta produkciju gan uz rietumu, gan uz austrumu tirgiem. “Pasūtījumi tagad ir normāli, strādājam trīs maiņās, tomēr pilnīgi nav skaidrs, kas būs rudenī, mēs redzam, ka dažas valstis nosaka ierobežojumus, un kas zina, kā tas ietekmēs mūsu produkcijas realizāciju,” saka “Lauma Fabrics” valdes priekšsēdētājs Edijs Egliņš un piebilst, ka tagad kompānija pieņem visus pasūtījumus, lai “uzkrātu kaut kādu buferi ziemai”.

Vladimirs Zozuļa piesardzīgi pieļauj, ka ar rietumu tirgiem nekas nenotiks, varbūt pārdošanas apmērs pat pieaugs. Savukārt ar Krievijas tirgu, viņaprāt, viss būs citādi: “Domāju, ka tirgus pēc mēneša saruks divkārt, un ar to viss beigsies. Koronavīruss tikai saasināja situāciju, Krievijas ekonomika pēc naftas cenu krituma ir ”saplakusi”, pašlaik notiek bankrotu vilnis. Priekšā ir rudens un ziema, cilvēkiem pirmām kārtām būs nepieciešama pārtika un siltais apģērbs. Tuvojoties Jaungadam, kad sāksies dāvanu sezona, droši vien atkal pieaugs veļas pārdošana. Bet pārdošanas apmēra kritums mūsu segmentā sāksies jau septembrī, līdz ar jauno mācību gadu. Tagad esam “noķēruši” pēdējo “uzrāvienu”, kad ir atvērušies veikali, bet cilvēkiem bija kļuvis garlaicīgi. Un atjaunoties šis tirgus sāks pavasara pusē. Ja nekas jauns nenotiks.” 

Linda Matisone ir pilnīgi solidāra ar kolēģi, ka vasarā veļu pērk vislabāk: “Ļoti bažījamies par rudeni – tā jau vairs nav mūsu sezona, un nav zināms, kā būs ar koronavīrusa aktivitāti.” Viņa cer, ka jaunu stingru ierobežojumu nebūs, bet galvenais – lai tirdzniecības centri turpinātu strādāt, tad arī pārdošana sekmēsies.

Bet kā ar palīdzību no valsts? Jo tikai nupat sākusies pieteikumu pieņemšana no eksportējošajiem uzņēmumiem finansiālā atbalsta saņemšanai.

“Tur ir noteikti kritēriji, mēs tiem it kā atbilstam, aizpildīsim šos pieteikumus. Šajā situācijā ir svarīga jebkura palīdzība,” norāda Edijs Egliņš. 

“Lauma Lingerie”, kā ar nožēlu atzīst Linda Matisone, uz šo palīdzību pretendēt nevar: “Viens no kritērijiem ir zināms vidējās algas līmenis, mums tas ir zemāks. Tirdzniecības un rūpniecības kamera vēl kritēriju izstrādes procesā mums jautāja, vai mēs ar tiem esam apmierināti, mēs arī ar ekonomikas ministru runājām, ka mūsu nozarē ir ļoti daudz tieši tādu strādājošo, kuru alga ir mazāka par vidējo. Tomēr diemžēl mēs netikām sadzirdēti,” stāsta “Lauma Lingerie” valdes priekšsēdētāja. Viņa piebilst, ka “Lauma Fabrics” ir turpat vai vienīgais tekstila nozares uzņēmums, kas atbilst “algas” kritērijam, tajā darbinieku vidū ir daudz inženieru, kuriem algas ir lielākas. “Bet šuvēji šiem kritērijiem neatbilst, lai gan 90% mūsu kompānijas produkcijas tiek eksportēta,” sarūgtināti saka Linda Matisone.

KONTEKSTS: 

Covid-19 krīzes radīto ekonomisko seku pārvarēšanai Latvijā paredzēti īpaši valsts atbalsta mehānismi Covid-19 skartajiem uzņēmumiem, to darbiniekiem, Covid-19 pacientiem un arī visiem uzņēmumiem. Tālab valsts mobilizējusi līdzekļus aptuveni 4 miljardu eiro apmērā. Atbalsta instrumenti Latvijā saglabāsies līdz gada beigām. 

Nodarbinātības sekmēšanai saistībā ar Covid-19 krīzes sekām eksportējošiem un tūrisma nozares uzņēmumiem atvēlēs 70,2 miljonus eiro, informēja Ekonomikas ministrijā. No kopējās summas 51 miljoni eiro paredzēts atbalstam eksportējošiem uzņēmumiem un 19,2 miljoni eiro - atbalstam tūrisma nozares komersantiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti