Dienas ziņas

Pēta iespējas mazināt notekūdeņu piesārņojumu ar medikamentiem

Dienas ziņas

Dienas ziņas

13 000 bērnu un jauniešu vasarā vēlas strādāt

Teju 13 000 bērnu šovasar vēlas strādāt; necerēti liela darba devēju interese

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Teju 13 000 bērnu savu vasaras brīvlaiku vēlas pavadīt strādājot, un šogad novērota arī necerēti liela darba devēju interese sniegt jauniešiem šādu iespēju. Bērniem minimālā alga ir garantēta, taču daudzi darba devēji bērniem ir gatavi maksāt arī vairāk, norādīja Nodarbinātības valsts aģentūrā (NVA). Aģentūra arī atgādināja, ka kamēr bērni vasarā strādā, viņi arī saglabā apgādājamā statusu. 

Vasarā vēlas strādāt daudzi, pašlaik pieteikušies 12 660 bērni, taču skaits katru dienu aug, atzīmēja  NVA. Pieprasījums pēc darba esot līdzīgs kā citus gadus, taču šogad ir ievērojami lielāks darba vietu piedāvājums. 

NVA Nodarbinātības pasākumu nodaļas vadītāja Vineta Leončika norādīja: “Necerēti liela darba devēju interese. Tas ir tieši tas, kas mums katru gadu ir trūcis, ka katru gadu ir liels bērnu pieprasījums un vēlme strādāt, bet pretī nav bijušas tik daudz šīs vakances. Šobrīd viennozīmīgi varu pateikt, ka visas darba vietas nav vēl aizpildītas.”

690 uzņēmumi piedāvā teju 10 000 darba vietu. Alga – vismaz valstī noteiktā minimālā – 500 eiro. Slodze – 7 stundas dienā jeb 35 stundas nedēļā. 

Leončika sacīja: “Vienmēr liela apjoma darba vietas ir tirdzniecībā, arī ēdināšanas nozarē, protams, arī lauksaimniecībā. Ir darba devēji un gana daudz tādu, kas arī bērnu darbu novērtē, un šī alga tiek noteikta bieži vien uz 600–650. Tā kā ne vienmēr tā būs šī minimālā.”

Pašlaik bērnu pieteikumu skaits mazliet pārsniedz pieejamo vakanču skaitu, jo atsevišķos novados pieprasījums pēc darba pārsniedz piedāvājumu. Taču Rīgā vēl darbu var paspēt atrast – pieejamas teju 1000 vakances. 

“Lielākas iespējas atrast darbu būs Rīgā un Rīgas reģionā, jo šeit ir arī vislielākais darba devēju piedāvājums. Mazākas iespējas būs, piemēram, Latgalē,” pauda NVA pārstāve.

Vecāki, kuru bērni strādā vasaras brīvlaikā, saglabā nodokļu atvieglojumus. Jauniešiem, sākot strādāt, ir jāizvēlas, vai iesniegt algas nodokļu grāmatiņu. Ja tā netiek iesniegta, tiek piemērots iedzīvotāju ienākumu nodoklis 23% apmērā un nākamajā gadā, iesniedzot nodokļu deklarāciju, pārmaksāto varēs saņemt atpakaļ. Savukārt, ja algas nodokļu grāmatiņu iesniedz – tiek piemērots ienākumu nodoklis – 20%. Algas nodokļu grāmatiņu var iesniegt Valsts ieņēmuma dienesta mājaslapā “eds.vid.gov.lv”.

Reģistrācija darba vietām ir atvērta. Visa informācija ir pieejama mājaslapā. Reģistrēties var skolēni vecumā no 15 līdz 20 gadiem (ieskaitot). 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti