Ārpus Rīgas

Sabiedriskais autobuss pēc pieprasījuma Līvānu pusē iedzīvotājos neraisa interesi

Ārpus Rīgas

''Neatkarīgo Tukuma Ziņu'' galvenā redaktore Ivonna Plaude par Tukuma domes aktualitātēm

Tautiešu atgriešanos Liepājā sekmē darba vakanču digitālā platforma

Tautiešu atgriešanos Liepājā sekmē darba vakanču digitālā platforma

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Liepājā sākusi darboties darba vakanču digitālā platforma „Your Move Liepāja”. Galvenais platformas uzdevums ir uzrunāt ārvalstīs dzīvojošos tautiešus atgriezties Latvijā un uzsākt darbu kādā no pilsētas uzņēmumiem. Digitālā platforma tapusi, sadarbojoties Liepājas Speciālajai ekonomiskai zonai ar biedrību „Ar pasaules pieredzi Latvijā”, kas Latvijā aktīvu darbību uzsāka gada sākumā.

Biedrībai „Ar pasaules pieredzi Latvijā” no šī gada sākuma ar platformas palīdzību uz Latviju izdevies atvilināt aptuveni desmit cilvēkus. Tas nebūt nav maz, spriež viens no platformas izveidotājiem Jānis Kreilis, jo darbs sākts janvāra beigās. Uzreiz pēc tam uzsākts kopdarbs ar Liepājas Speciālo ekonomisko zonu (SEZ). Darba platforma „Your Move Liepāja” aicinās pārcelties uz dzīvi Liepājā.

„Ir apzināti aptuveni 30 uzņēmumi, apmēram 10 ir visātrāk noreaģējuši un ir jau platformā. Turpinām strādāt, lai paplašinātu, paši esam meklējuši. Ir uzņēmumi, ar kuriem strādājām jau Rīgā un kas platformu ir novērtējuši,'' stāsta Kreilis.

Uzņēmuma SIA „Trelleborg Wheel Systems Liepāja” vadītāja Liene Giertmane-Done norāda, ka, paplašinot uzņēmuma darbību, nācies intensīvi meklēt kvalificētu darbaspēku, kas arī izdodas:

„Mēs strauji pieņemam darbiniekus. Pēdējā gada laikā esam dubultojuši savu darbinieku skaitu – no 45 līdz 96. Daudzi darbinieki atgriežas, līdz ar to mēs neesam izjutuši to, ka nevaram atrast darbiniekus.”

Kaut arī primāri jaunās digitālās platformas mērķauditorija ir tautieši ārvalstīs, platformu var izmantot arī cilvēki no citām apdzīvotām vietām.

Situācijas, kā un no kurienes cilvēki pārceļas uz Liepāju, ir ļoti dažādas, saka uzņēmuma vadītāja:

„Daudzi atgriežas no Rīgas, atgriežas no Anglijas, Vācijas, Dānijas. Mums nav nekādu problēmu novadīt darba interviju skaipā, galvenais ir cilvēka vēlme mainīties un strādāt.”

No platformas veidotājiem izskan aicinājums norādīt aptuveno darba samaksu, jo tieši atalgojums, kas svārstās no 700 līdz 1500 eiro mēnesī, ir tas, kas daļai cilvēku būtu pieņemams, lai varētu atgriezties Latvijā.

Līdz šim algu Latvijas kopējā lapā norāda aptuveni trešdaļa uzņēmēju, teic Jānis Kreilis:

„Mēs cenšamies izglītot uzņēmējus, jo visvairāk skatījumu un pieteikumu ir tieši par tiem uzņēmumiem un vakancēm, kur ir norādīts atalgojums. Uzņēmumam būtu jānorāda vismaz aptuvenais algas apmērs, bet tas nav obligāti.”

Arnis Irbens patriotisku jūtu vadīts un ar domu, ka bērni jāsūta skolā Latvijā, no Dānijas atgriezās nevis savā dzimtajā pusē Valmierā, bet darbu atrada tieši Liepājā. Tagad viņš ir Liepājas SEZ metālapstrādes uzņēmuma „Expedit Baltic” vadītājs. Viens no būtiskiem jautājumiem, kas aktualizējas, ir mājoklis, jo Liepājā vasaras sezonā dzīvokļus ilgtermiņā izīrē nelabprāt:

„Bija strauji jāpieņem lēmums, kur vēlamies palikt. Bija tādi pati vasara kā tagad, tūrisma sezona. Bija ātri jāreaģē un jāizmanto tas, kas bija piedāvājumā. Sākumā īrējām, bet, kad sapratām, ka esam te uz palikšanu, iegādājāmies savu.”

Šobrīd valstis un pilsētas cīnās nevis par investīciju piesaisti, bet par cilvēkiem,

norāda Liepājas domes priekšsēdētāja vietnieks Gunārs Ansiņš. Šobrīd pašvaldībai, domājot par kvalificēta darba spēka piesaisti pilsētai, jādomā par jaunas pirmsskolas iestādes būvniecību:

„Mēs nevaram stāstīt to, kā nav. Mums ir jāpieņem lēmums par jauna bērnudārza būvniecību. Aptuvenās izmaksas un vieta mums jau ir skaidra.”

Platformas „Your Move” un „Your Move Liepāja” izveidotāji paši ir atgriezušies Latvijā no ārvalstīm un uzsver, ka šobrīd uzņēmēju interese par šīm platformām ir liela, turklāt daļa no uzņēmumiem spēj nodrošināt konkurētspējīgu atalgojumu. Vēl viens secinājums, strādājot platformā, ka šobrīd ir vērojama tendence - ja divi aizbrauc strādāt no Latvijas uz ārzemēm, tad viens atgriežas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti