4. studija

Šoks: pēc Latvijas pilsoņa pases jādodas četrrāpus!

4. studija

Neizpildīts pasūtījums: kas var noiet greizi pat, ja ir noslēgts līgums?

Taupīgo latviešu krājumos joprojām ir miljoniem latu!!!

Taupīgo latviešu krājumos joprojām ir miljoniem latu

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Pērn Latvijas Bankā apmainītas naudaszīmes aptuveni 1,7 miljonu latu vērtībā. Taču, kā izrādās, aptuveni 80 miljonu latu vēl ir apgrozībā. Un joprojām Latvijas Bankā katru dienu vidēji divi cilvēki ierodas ar mērķi samainīt latus pret eiro.

Vairāki rīdzinieki “4.studijai” atzina, ka glabā dažādas latu monētas, citiem ir pat īstas kolekcijas, bet daži atrod pat naudas zīmes sen nevilkto drēbju kabatās.  

“Man ir arī vecie pieclatnieki, divlatnieki no Ulmaņlaikiem. Tā, lai bērniem ir vēsture, lai viņi zina, kā mēs esam dzīvojuši. Man pat kaut kur ir krievu rubļi kaut kādi,” pastāstīja rīdziniece Margarita.

Kopš mūsu maciņos latus nomainīja eiro, pagājuši pieci gadi. Taču joprojām Latvijas Bankā katru dienu vidēji divi cilvēki ierodas ar mērķi samainīt latus pret eiro.

Latvijas Bankas pārstāvis Jānis Silakalns raidījumam pastāstīja, ka  “lielākoties tā nauda, ko nes šobrīd, ir parastā apgrozības nauda”.

“Kopumā apmainīti ir 96% lata banknošu un 40% monētu. Neapmainīti ir apmēram 80 miljoni latu jeb aptuveni 120 miljoni eiro,” atklāja bankas pārstāvis.

“Šo pozīciju veido trīs daļas: pirmkārt, tā ir naudiņa, kas ir šajās kolekcijās, šie vienlatnieki, otrkārt, tā ir naudiņa, ko ārzemju tūristi savulaik ir aizveduši prom no Latvijas un kas nekad neatgriezīsies. Un, treškārt, tā ir pazaudētā nauda, īpaši šīs mazās monētiņas – viena un divu santīmu monētas, kas cilvēkiem kaut kur ir izkritušas, un viņi nav mēģinājuši tās atrast,” stāstīja Silakalns.

Bieži vien nauda atrodas visneticamākajās vietās un brīžos. Bankas pārstāvis aicina nebaidīties mainīt naudu, kurai ir bojājumu pazīmes.

“Kad cilvēki atrod latus, tas notiek dažādās negaidītās situācijās, [..] piemēram, atrast kādā grāmatā, bēniņos, pagrabā, apraktu dārzā burkā un tam līdzīgi. Un šīs lata banknotes vai monētas varbūt vairs nav tik skaistas, kā bija apgrozības laikā. Te jāsaka, ka cilvēkiem noteikti nevajag uztraukties – mēs Latvijas Bankā mainām ne tikai bojātus eiro pret tīru un svaigu naudu, bet arī bojātus latus,” sacīja Silakalns.

Pēc tam, kad latu naudas zīmes nonāk Latvijas Bankā, tās pārtop par naudas briketēm.

Bet vecais, mīļais latiņš nebūt nav tautā aizmirsts. Arī tam, kā savulaik sudraba pieclatniekam, radies jauns pielietojums - Latvijas amatnieki iemanījušies latus izmantot suvenīru izgatavošanā.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti