«Tas ir nenormāli!». Rīdziniekam rēķins par gāzi pieaudzis četras reizes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

"Tas ir nenormāli," tā saņemto jauno rēķinu par gāzi vērtēja Latvijas Radio uzrunātais rīdzinieks Raivis. Ievērojami lielākus rēķinus par dabasgāzi saņēmušas mājsaimniecības, kas norēķinus par gāzi veic pēc izlīdzinātā maksājuma metodes. Pārsteigums un izbīlis iedzīvotājiem ir liels, jo rēķins pieaudzis pat vairākas reizes, piemēram, Raivim rēķins pieaudzis četras reizes. Mazāka bēda ir tām mājsaimniecībām, kas gāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai, bet maciņš plašāk jāatver tiem, kas gāzi izmanto arī apkurei. 

«Tas ir nenormāli!». Rīdziniekam rēķins par gāzi pieaudzis četras reizes
00:00 / 04:43
Lejuplādēt

Sākot ar jūlija beigām, mājsaimniecības, kas norēķinus veic pēc izlīdzinātā maksājuma metodes, no "Latvijas gāzes" (LG) ir saņēmušas jaunus, ievērojami lielākus rēķinus par gāzi. LG sniegtā informācija liecina, ka tām mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto tikai ēdiena gatavošanai un patērē četrus kubikmetrus mēnesī, maksājums par dabasgāzi pieaudzis apmēram par trīs eiro.

Savukārt mājsaimniecībām, kas dabasgāzi izmanto apkurei un patērē vidēji 180 kubikmetrus mēnesī, maksājums pieaudzis pat par 130 eiro mēnesī.

LG informēja, ka dabasgāzes tarifu pieaugums skaidrojams gan ar augsto dabasgāzes iepirkuma cenas prognozi Rietumeiropas biržā nākamajā pusgadā, gan ar iepriekšējā pusgada cenu rekordiem.

Latvijas Radio aprunājās ar iedzīvotāju Raivi, kurš neslēpa sašutumu par gāzes rēķina straujo kāpumu. Turklāt viņš bažījas, ka ar jauno gāzes tarifa pārrēķinu nekas nebūs galā un cena līdz ar nākamo gadu pieaugs atkal.

Raivis dzīvo 48 kvadrātmetru lielā divistabu dzīvoklī Rīgā un gāzi izmanto gan ēdiena gatavošanai, gan siltumam, gan ūdens uzsildīšanai. Papildus dzīvoklī vēl ir krāsns. Raivis stāstīja, ka gāzes apkuri pats var regulēt un viņš maksā pēc izlīdzinātā maksājuma metodes. Līdz šim mēnesī maksāja apmēram 60 eiro. Tagad rēķins ievērojami pieaudzis.

"Šogad jūnijā saņēmu pārrēķinu, kas jau bija 137,24 eiro. Savukārt pagājušajā nedēļā es atkal saņēmu pārrēķinu, kas jau veido 246,47 eiro.

Tas nozīmē, ka manas apkures un gāzes [rēķins] ir cēlies četras reizes, ja ne pat vairāk. Tas ir nenormāli! 

Zinu, ka pēc jaunā gada arī sola, ka būs pārrēķins. Baidos, ka tas atkal var pārlekt no 240 eiro uz vēl lielāku summu. Kaut kur dzirdēju, ka būšot atbalsts par apkuri no valdības puses. Bet es tam neticu, jo valdība sola, ir [Saeimas] vēlēšanu laiks. Sanāk tā, ka tev ir jāstrādā, lai samaksātu par jumtu virs galvas. Jāsavelk būs jostas, visi saprot. Zinu, ka kaimiņzemē [Ukrainā] ir karš, bet es kā pilsonis neesmu vainīgs pie tā, valstij ir jāatbild par šo," pārliecināts Raivis.

Arī rīdzinieks Normunds saņēmis jauno gāzes rēķinu izlīdzinātam maksājumam un pauž, ka pieaugums ir būtisks, līdz ar to meklē jaunu mājokli. Patlaban viņš dzīvo 80 kvadrātmetru plašā dzīvoklī, kuram ir savs autonoms gāzes katls, kuram var regulēt patēriņu. Ja vēl pagājušā vasarā izlīdzinātajā maksājumā Normunds par gāzi mēnesī maksāja līdz 40 eiro, tad pirms vairākiem mēnešiem maksājums pieauga līdz 112 eiro mēnesī, bet pagājušā nedēļā saņemtajā rēķinā tarifs pieaudzis jau līdz 180 eiro mēnesī.

"Mēs mainīsim dzīvokli. Bez variantiem. Nav ekonomiski izdevīgi dzīvot tādā dzīvokli ar tik lielu gāzes rēķinu. Tas nav normāli. Tas ir dzīvoklis. Tā nav māja. Ņemot vērā, ka dzīvoklim ne tikai gāze ir sadārdzinājusies. Vēl ir apsaimniekošana, ūdens, arī elektropatēriņš. Droši vien skatīsimies dzīvokli ar centrālo apkuri. Tā ziemas mēnešos būs dārga, bet tie ir tikai ziemas mēneši un summa izlīdzināsies ne-apkures sezonā. Protams, meklēsim energoefektīvāku, jaunāku māju, labāk nosiltinātu vai kādu no renovētajām mājām, kur ir iespēja pašam regulēt siltumu," stāstīja Normunds. 

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone
00:00 / 02:06
Lejuplādēt

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) norādīja, ka šādi rēķini ir tiem iedzīvotājiem, kam ir tā sauktais izlīdzinātais maksājums.

"Viņi jau šobrīd maksā faktiski nākamās apkures sezonas rēķinus. Šiem cilvēkiem, kad būs pārrēķins, puse no sadārdzinājuma, kas ir virs pagājušā gada tarifa, no valsts puses tiks segta. Šobrīd viņi vienkārši ir sākuši maksāt, pirms vēl rudens sezona ir sākusies. Arī šiem cilvēkiem, kam ir izlīdzinātais maksājums, pienāksies arī par šiem maksājumiem tas pats atbalsts, kas visiem pārējiem.

Ja tas rēķins par to pašu pakalpojumu pagājušajā gadā bija, piemēram, 100 eiro, un tagad tas būs 200 eiro, tad no tiem papildu 100 eiro valsts kompensēs 50 eiro," teica ministre.

Elektroenerģijas tirgotāja SIA "Enefit" biznesa segmenta vadītājs Edgars Cvetkovs skaidroja, ka maksāšanas metodes ir trīs: par gāzi var maksāt pēc biržas cenas, fiksētas cenas vai veikt izlīdzināto maksājumu. Pēc viņa paustā, izlīdzinātais maksājums ir neizdevīgākais mājsaimniecībām, un arī situācijā, kad gāzes cena pieaug, maksāšanas metodi ir vērts mainīt. 

"Es kā klients pārrēķina laikā saņemšu korekcijas, vai es esmu patērējis vairāk vai mazāk. Ar atpakaļejošu datumu samazināt vairs neko nevarēs. Bet, ja ir fiksēta vai biržas cena, tad es pats varu katru mēnesi sekojot līdzi savam rēķinam tomēr samazināt savu patēriņu, iespējams kaut ko izslēgt vai tērēt mazāk. Tādā veidā samazinot savu ikmēneša rēķinu un gala izmaksas. Manuprāt, izlīdzinātais maksājums klientam sniedz ļoti nepareizu priekšstatu, ka var rēķināties ar konkrētām izmaksām. Tās konkrētās izmaksas ir tikai pāris mēnešus, un tajā brīdī, kad tiek saņemts pārrēķins, tad vispār izmaina klienta norēķina kārtību," skaidroja Cvetkovs.

KONTEKSTS:

Gāzes tirgotājs AS "Latvijas gāze" no 2022. gada 1. jūlija paaugstināja gāzes tarifus, kas atkarībā no patēriņa apmēra pieauga robežās no 65,6% līdz 89,9%.

Ekonomikas ministre Ilze Indriksone (Nacionālā apvienība) pagājušajā nedēļā gan norādīja, ka jaunais tarifs neatbilst tam, par cik gāze tiks iegādāta, lai to nodrošinātu iedzīvotājiem. Attiecīgi zaudējumus, kas saistīti ar gāzes piegādi šajā periodā, piegādātājs iekļaus tarifā nākamajā periodā. Tādējādi ir bažas, ka mājsaimniecībām dabasgāzes tarifs no nākamā gada janvāra varētu kāpt nesamērīgi strauji, tāpēc valdībai noteikti būs jāvērtē tarifa maiņa, norādīja ministre.

Valdība sēdē pirms Jāņiem konceptuāli vienojās, ka nākamajā apkures sezonā valsts segs pusi no siltumapgādes izmaksu sadārdzinājuma gan centrālās apkures saņēmējiem, gan tiem, kas apkurei izmanto elektrību, gāzi un granulas. Energoresursu izmaksu pieauguma daļējai kompensācijai apkurē valsts makā būs jārod aptuveni 220 miljoni eiro, bet kopējie izdevumi papildu atbalstam iedzīvotājiem plānoti 350 miljonu eiro apmērā.

Valdība par iecerētā atbalsta nosacījumiem lems sēdē pēc nedēļas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti