Dienas notikumu apskats

ASV piemēro sankcijas krievu biznesmeņiem un valdības elitei

Dienas notikumu apskats

Valdības vadītājs un ekonomikas ministrs sola izskaust OIK

ASV un Ķīna turpina tirdzniecības tarifu cīniņu

Tarifu cīniņā Ķīna un ASV turpina celt likmes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Ķīna un ASV turpina celt likmes, viena otrai draudot ar jauniem un arvien augstākiem tirdzniecības tarifiem. ASV prezidents Donalds Tramps dubultojis likmes, apsverot jaunu tarifu piemērošanu Ķīnas precēm vēl 100 miljardu dolāru vērtībā. Ķīna atbild, ka ir gatava maksāt „jebkādu cenu” tirdzniecības karā ar ASV. Vašingtonas un Pekinas strīdos draud tikt ierauta arī Eiropas Savienība pēc tam, kad Ķīna aicināja apvienot spēkus un kopīgi iestāties pret ASV protekcionismu.

ASV prezidents Donalds Tramps jau martā parakstīja rīkojumu par muitas tarifu noteikšanu alumīnijam un tēraudam, ar šo soli galvenokārt vēršoties pret Ķīnu, ko viņš apsūdz par negodīgu tirdzniecības praksi. Ķīna šīs nedēļas sākumā atbildēja, piemērojot jaunus muitas tarifus vairāk nekā ASV precēm trīs miljardu dolāru vērtībā, tostarp cūkgaļai, vīnam un augļiem.

Taču Vašingtona un Pekina turpina paaugstināt likmes. ASV otrdien, 3.aprīlī, publicēja sarakstu ar ķīniešu eksportprecēm 50 miljardu dolāru vērtībā, kurām apsver piemērot importa tarifus apsūdzot Ķīnu par ASV intelektuālā īpašuma zagšanu

Dienu vēlāk, 4.aprīlī, Ķīna atbildēja, paziņojot par atbildes plāniem piemērot ievedmuitu ASV eksportprecēm tādā pašā – 50 miljardu dolāru vērtībā. Pekinas trešdien publicētajā draudu sarakstā jau iekļautas tādas svarīgas ASV eksportpreces kā automašīnas, mazizmēra lidaparāti un it īpaši sojas pupiņas. Sojas pupiņas ir Savienoto Valstu galvenā eksportprece uz Ķīnu. Pērn Ķīna nopirkta aptuveni 30% ASV izaudzēto sojas pupiņu.

Baltais Nams atbildi parādā nepalika, un ceturtdien, 5.aprīlī, Tramps atbildēja ar likmes dubultošanu. Viņš paziņoja, ka ir norīkojis amatpersonas izpētīt jaunu tarifu piemērošanu Ķīnas precēm vēl 100 miljardu ASV dolāru vērtībā. Pekinas atbildes rīcību nosaucot par „netaisnīgu”,

Tramps paziņoja, ka „tā vietā, lai labotos, Ķīna izvēlējusies kaitēt [amerikāņu] lauksaimniekiem un ražotājiem”.

Un atkal atbildi parādā nepalika arī Pekina. Apsūdzot ASV par protekcionismu, piektdien, 6.aprīlī, Ķīna paziņoja, ka „mēs negribam tirdzniecības karu, bet nebaidāmies tādā karot” un ir gatava maksāt „jebkādu cenu”.

Kaut likmes tiek celtas, arvien audzējot bažas par tirdzniecības karu, pagaidām pēdējo dienu paziņojumi par iespējamiem vēl papildu tarifiem joprojām ir tikai paziņojumi. Ir bijuši signāli, ka durvis ir atvērtas sarunām. Arī Tramps teicis, ka ASV „joprojām ir gatava diskusijām [..] par brīvas, taisnīgas un savstarpēji izdevīgas tirdzniecības panākšanu”, kā arī par ASV „uzņēmumu tehnoloģiju un intelektuālā īpašuma aizsardzību”. Daudzi rietumvalstu uzņēmumi sūdzējušies par nopietnām intelektuālā īpašuma aizsardzības problēmām Ķīnā.

Vienlaikus Ķīna piektdien aicināja Eiropas Savienību apvienot spēkus un ieņemt kopīgu nostāju pret ASV protekcionismu.

Tas ES nostāda riska priekšā tapt iepītai abu valstu tirdzniecības konfliktā. Eiropas Savienībai pēc būtības ir tādas pašas sūdzības par Ķīnas tirdzniecības praksi kā Savienotajām Valstīm, tomēr bloks paudis bažas par Trampa protekcionistisko retoriku un ASV tarifu draudu ēna gulstas arī pār Eiropu. Pēc Briseles draudiem par atbildes pasākumiem ASV uz laiku atcēla tarifa piemērošanu alumīnija un tērauda importam no Eiropas Savienības, tomēr šis izņēmums pagaidām ir spēkā tikai līdz maijam.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti