Dienas ziņas

SEB: Inflācijas maksimums ir sasniegts

Dienas ziņas

(Zīmju valodā). Dienas ziņas

Tapusi rokasgrāmata sabiedrības un ekonomikas attīstībai

Tapusi monogrāfija «Latvijas spēks ilgi pastāvēt» sabiedrības un ekonomikas attīstībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijas Zinātņu akadēmija par vienu no nozīmīgākajiem sasniegumiem zinātnē atzinusi pētījumu, kura rezultātā tapusi monogrāfija "Latvijas spēks ilgi pastāvēt". Šis pētījums var kalpot par rokasgrāmatu politiķiem un ierēdņiem nākotnes Latvijas sabiedrības un konkurētspējīgākas ekonomikas veidošanai.  

Latvijas ekonomikas un sabiedrības izaicinājumu kompleksa izpēte starptautiskā kontekstā un instrumenti viedās ekonomikas un sabiedrības attīstīšanai – tā sauc pētījumu, kuru kopīgi veikuši aptuveni 400 cilvēki no dažādām Latvijas zinātniskajām institūcijām. Rezultātā tapusi monogrāfija "Latvijas spēks ilgi pastāvēt".

"Šajā monogrāfijā ir pētīts, kas īstenībā notiek Latvijas ekonomikā, uzņēmējdarbības vidē un kā Latvija var cerēt uzvarēt vai vismaz cienīgi pastāvēt konkurences cīņā pasaules tirgos," skaidroja Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents Ivars Kalviņš.

Latvijas Zinātņu akadēmijas akadēmiķe Baiba Rivža norādīja, ka pētnieki centās "parādīt ekonomikas transformācijas nepieciešamību, sabiedrības attīstību starptautiskā kontekstā no vienas puses, bet, no otras puses, tas ir arī praktisks instrumentārijs, kādā veidā viedo ekonomiku un sabiedrību veidot".

Pētījumā aplūkotas tādas tēmas kā zināšanu ekonomika, mazo un vidējo uzņēmumu digitalizācija, nodarbinātība, bioeonomika, aprites ekonomika un daudzas citas.

"Mēs ļoti aktīvi sadarbojāmies ar sabiedrību. Tika noorganizēti pieci reģionālie forumi visā Latvijā. Aktīvi sadarbojāmies ar Latvijas Zinātņu akadēmijas Ekonomikas institūtu. Tika organizētu starptautiskie ekonomikas forumi," stāstīja pētniece Ligita Āzena.

Pētījumā liela uzmanība pievērsta arī sabiedrības novecošanās un noslāņošanās problēmai, skatot to kontekstā arī ārpus Latvijas.

"Diemžēl mēs esam vieni no vecākajiem. Tieši tāpēc mums arī jādomā par katru cilvēku, par viņa vietu šai dzīvē. Lai cilvēks būtu nevis noskumis un bēdīgs, bet lai būtu gan ekonomiski aktīvs, gan arī sociāli iekļauts sabiedrībā un varētu veiksmīgi darboties un dzīvot savu dzīvi priecīgi un laimīgi. Nevar iemācīties uz visu atlikušo mūžu. Visu mūžu ir jāmācās," uzsvēra Latvijas Universitātes (LU) profesore Biruta Sloka.

LU doktorantūras studente Kristīne Casno savukārt pauda, ka "sociālā uzņēmējdarbība ir ļoti nozīmīga Latvijā dažādu sociālo, ekonomisko problēmu risināšanā. Ir jāspēcina gan dažādu sociālo uzņēmumu kapacitāte, gan jādomā par normatīvo aktu bāzi tālāku izstrādinu papildināšanu".

Padziļināti pētīta Latvijas pensiju sistēma, salīdzinot to ar citu valstu piemēriem, un tas, kā mēs uzkrājam savu nākotnes kapitālu pensijas 2. un 3. līmenī.

"Politikas veidotājiem būtu svarīgi pievērst uzmanību tam, kas notiek, kad šī nauda jau ir uzkrāta. Kā optimāli izveidot pensijas izmaksas modeli, lai brīdī, kad cilvēks pensionējas, nauda tiktu izmaksāta maksimālā apmērā," norādīja LU doktora grāda pretendente Evija Dundure.

Pētījumā aplūkotas ne vien problēmas, bet ieteikti arī iespējamie risinājumi. Autori stāsta, ka monogrāfija "Latvijas spēks ilgi pastāvēt" var kalpot par rokasgrāmatu politiķiem un ierēdņiem nākotnes Latvijas sabiedrības un konkurētspējīgākas ekonomikas veidošanai.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti