Eiro fokusā

Atalgojuma apmērs turpina pieaugt

Eiro fokusā

No 2021.gada ienākumu deklarācijas varēs iesniegt tikai elektroniski

Izstrādāts īpašs indikators elektroenerģijas patēriņa izvēlei atbilstoši paradumiem

Tapis indikators elektrības piegādātāju izvēlei atbilstoši paradumiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirms četriem gadiem tika atvērts elektroenerģijas tirgus mājsaimniecībām, un pašlaik tajā pakalpojumus sniedz 18 elektroenerģijas piegādātāji. Lai palīdzētu izvēlēties patērētāju paradumiem atbilstošāko piedāvājumu, izstrādāts īpašs indikators.

Aizvien vairāk elektroenerģijas lietotāji izvērtē maksājumu samazināšanas iespējas. Tāpēc Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izstrādājusi indikatoru elektroenerģijas pakalpojumu sniedzēju novērtēšanai. Indikatorā var iepazīties ar elektroenerģijas vēsturiskajām un vidējām cenām gan mājsaimniecībām, gan biržā.

“Visaktuālākie būs dati par 2019. gada otro ceturksni. Redzam, ka norādītā cena ir 58 eiro par megavatstundu. Mājsaimniecībām redzam, ka cena ir 5,9 centi par kilovatstundu. Šī ir cena, kas lietotājam jāsalīdzina ar cenu, kas iekļauta rēķinā zem sadaļas “Elektroenerģijas cena”. Un tad lietotājs saprot, vai viņš pārmaksā salīdzinoši ar citiem tirgus lietotājiem,” skaidro SPRK Enerģētikas departamenta pārstāvis Jānis Negribs.

Pieejami arī elektroenerģijas kalkulatori, kur redzami konkrētu tirgotāju piedāvājumi. SPRK gan iesaka būt piesardzīgiem ar tiem. “Tirgum attīstoties, tirgotāju pakalpojumu cenas aprēķināšana ir kļuvusi sarežģītāka. Šie kalkulatori arī ne vienmēr var precīzi ņemt vērā fiksētās maksas,” norāda Negribs.

Kā indikatoru vērtē elektroenerģijas piegādātāji?

„Elektrum” pārdošanas direktors Uldis Mucinieks uzskata, ka indikators ir kvalitatīvs rīks, kas palīdz saprast elektroenerģijas tirgu. “Šī rīka labā lieta – akcentē cilvēkiem to, ka viņiem ir izvēles iespējas. Jau izmantojot digitālo vidi, tālāk ir diezgan viegli atrast un iepazīties ar dažādu tirgotāju piedāvājumiem,” komentē Mucinieks.

Arī “Tet” pārstāve Lāsma Trofimova vērtē, ka jaunais indikators palīdzēs mājsaimniecībām saprast elektroenerģijas tirgu un izdarīt izvēli: “Pirmkārt, tas ļauj cilvēkam novērtēt savas elektroenerģijas maksu un salīdzināt to pret vidējo tirgū. Tad var vienkāršāk redzēt, ko saņem un kāda ir situācija kopumā. Otrkārt, rīkā ir dažādi skaidrojošie materiāli.”

SPRK Enerģētikas departamenta pārstāvis stāsta, ka mājsaimniecības aizvien vairāk izvēlas elektrību pirkt par biržas cenām, kas pašlaik ir zemākas. Šī gada 2. ceturksnī mājsaimniecības par kilovatstundu maksāja 5,9 centus, bet biržas cena šajā pašā periodā bija 4,7 centi.

“Ienākot viedajiem skaitītājiem, lietotāji iemanījušies sekot līdzi biržas cenām.

Tajā skaitā var pieteikties aplikācijai, kas sūta nākamās dienas cenas telefonā, un ir iespējams paredzēt, cik un kurā stundā elektrība maksās. (..) Šeit lietotājiem, uzņemoties risku, ir iespēja ietaupīt,” stāsta Negribs.

Jāņem gan vērā, ka elektroenerģijas patēriņā cena ir tikai viena no komponentēm, kas veido apmēram 37% no rēķina. 33% jāmaksā par sistēmas pakalpojumiem, bet 30% par PVN un OIK maksājumiem.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti