Dienas ziņas

Piensaimnieku viedokļi sāk atšķirties

Dienas ziņas

Daugavpils kartingisti gaida trases atdzimšanu

Talsu pusē laba kartupeļu raža

Talsu pusē laba kartupeļu raža; zemnieki vairās no uzpircējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Talsu pusē zemnieki spriež, ka kartupeļu raža šogad padevusies laba. Lai izaudzēto pārdotu, ir meklētas dažādas iespējas, bet par labāko laika gaitā atzīta tieša sadarbība ar pircējiem tepat Latvijā.  

Vasaras karstais un sausais laiks kartupeļu audzētājiem lika nopietni satraukties par gaidāmo ražu, taču rudens nācis ar labām ziņām – kartupeļi auguši labi, atzīst Talsu novada Virbu pagasta zemnieku saimniecības “Sprīdīši” saimnieki. Te kartupeļu novākšana ilgs līdz pat novembrim.

“Sprīdīšu” saimnieks Gundars Elstiņš stāsta, ka agros kartupeļus jau novāc, „pusagros noņēmām un raža bija super”.

No agrajiem vispār neatceros, kad tāda raža būtu bijusi, cik es audzēju. Bet šogad tas ir atkarīgs no tā, kādā zemē ir iestādīts,” saka Elstiņš.

Savus kartupeļus saimnieks jau gadiem realizē paša spēkiem, izvadājot pastāvīgajiem klientiem – dažādiem veikaliem, kafejnīcām, ēdnīcām, vietējām saimniecībām un iedzīvotājiem.

Pirms trim gadiem bija piedāvājums nodot savu ražu Krievijas tirgum. Neprognozējamā tirgus dēļ un ņemot vērā vēlmi saglabāt savu vietu Latvijas tirgū, saimnieks attiecās no šīs iespējas. Tādēļ arī ar uzpircējiem sadarboties viņš nevēlas.

Uzpircējiem principā nedodu. Es labāk bezmaz vai aizvedu uz mežu, izgāžu savām mežacūkām. Jo viņi ir draņķi, godīgi sakot, tā es arī gribu teikt. Viņi pelna vairāk nekā mēs,” pārliecināts Elstiņš.

Arī Laidzes pagasta zemnieku saimniecība “Indrāni”, kas ir viena no lielākajām saimniecībām Talsu novadā, sadarbojas ar vietējām skolām, bērnudārziem, mazajiem veikaliem. Sadarbība ar uzpircējiem vai eksports neesot izdevīgs.

Uzpircēji diktē savu cenu, viņi saka, ka viņi var dabūt lētāk preci vai nu no Polijas, vai Lietuvas. Tā kā mēs esam spiesti dot par ļoti zemu cenu,” situāciju raksturo “Indrānu” īpašniece Elita Ertmane.

Aptaujātie Talsu puses tirgotāji atzina, ka rudeņos veikalos pārsvarā tiek piedāvāti pašmāju kartupeļi, savukārt importētie ir vairāk pavasaros, kad vietējo ražotāju produkcija jau beigusies. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti