Dienas ziņas

Keramikas simpozijs Daugavpilī

Dienas ziņas

Gladiolu izstāde Dabas muzejā

Talsu pusē graudu raža gatavojas nevienmērīgi

Talsu pusē graudu raža gatavojas nevienmērīgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Talsu pusē vēsais vasaras sākums aizkavējis kulšanu par divām nedēļām, tāpēc tagad lauksaimniekiem darba pilnas rokas, kuļot ziemas rapsi un ziemas kviešus. Zemnieki gan arī novērojuši, ka raža šogad gatavojas ļoti nevienmērīgi.

Lai gan pavasara salnas un vēsās vasaras naktis iekavēja augu veģetāciju, pēc pirmajiem nokultiajem hektāriem zemnieki ražu vērtējot kā labu. Pēc "Latraps" novērojumiem graudu kvalitātes rādījumi, kā mitrums, tilpums un rapšu eļļainība, līdz šim esot ļoti laba. Lai gan šobrīd uz laukiem kombaini darbojas ar pilnu jaudu, lauksaimniekiem jābūt uzmanīgiem, jo šī gada ražas īpatnība ir tā, ka lauki nogatavojušies ļoti nevienmērīgi.

"Ir lauki, kur ziemas rapši lauka malās nokulti, taču vidus ir pilnīgi zaļš. Viens zemnieks stāstija, ka vidus šodien pakults, taču malas pilnīgi zaļas," klāsta Jaunpagasta pirmapstrādes punkta vadītājs Jānis Dzelzkalējs.

Zemnieku saimniecība “Rīgmaļi” apsaimnieko 1100 hektārus zemes, no kuriem aptuveni 950 hektāru graudaugi, un kopumā šobrīd nokulti vien 20% no kopējās platības. Savukārt saimniecībā ''Brasliņi'' no 550 hektāriem nokulta teju puse. Par vidējo ražību šobrīd esot vien prognozes.

Zemnieki pagaidām vēl atturīgi spriedumos par to, kāds būs šis gads. "Ja godīgi, tad grūti vēl pateikt, jo kaut kas ir aizvests prom, kaut kas nav aizvests. Agrie kvieši kaut kur 5,5 tonnas bija. Rapsis izskatās, ka būs uz četrām tonnām," pauda zemnieku saimniecības "Brasliņi" īpašnieks Uģis Ziediņš.

"Pagājušajā gadā mums bija mazliet zem četrām tonnām vidējā rapša raža. Kviešus ap septiņām tonnām vidēji kūlām no hektāra. Pagājušais gads bija labs. Ceru, ka šis gads būs labs, ja ne vēl labāks," norāda zemnieks Māris Bērziņš.

Pēc Latvijas lauku konsultācijas un izglītības centra informācijas, Latvijā sējplatības pieaug.

Jaunpagastā graudu pirmapstrādes punktā "Latraps" darbs rit raiti. Domājot par attīstību, "Latraps" punktā Jaunpagastā tiek būvēti jauni graudu uzglabāšanas bunkuri. Nākamajā gadā būvniecība plānota arī "Latraps" punktos Saldū, Jēkabpilī un Daugavpilī. “Šogad mēs vēl būvējam papildus četrus graudu uzglabāšanas bunkurus. Katrā bunkurā saies trīs tūkstoši tonnas. Tas būs milzīgs atspaids mums, jo Latvijā kopumā glabāšanas jaudas ļoti pietrūkst," saka Dzelzkalējs.

Kā prognozē nozares speciālisti – ja citus gadus 1.septembrī jau tikuši nokulti 90% graudu platības, tad šogad kulšanas sezona varētu ieilgt līdz septembra pusei. Pēc jaunākās sinoptiķu informācijas - šīs nedēļas otrajā pusē un nākamajā nedēļā Latvijā gaidāmi nepastāvīgi laika apstākļi ar vasarai raksturīgām lietusgāzēm.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti