Eiro fokusā

Darba spēka problēma ir aktuāla gan Latvijā, gan visā Eiropas Savienībā

Eiro fokusā

Lai gan interese par māju siltināšanu palielinās, Latgalē joprojām aktivitāte ir viszemākā

Noslēgusies darba devēju pieteikumu pieņemšana subsidēto darba vietu izveidei

Talsu novadā subsidētās darba vietas: no kokapstrādātājiem līdz atslēdzniekiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) filiālēs otrdien, 19. februārī, noslēdzās darba devēju pieteikumu pieņemšana subsidēto darba vietu izveidei. Ja darba devējs iesaistās šajā pasākumā, viņš savā uzņēmumā var nodarbināt bezdarbniekus, tostarp cilvēkus ar invaliditāti, turklāt pusi no darba samaksas sedz valsts, otru pusi – pats darba devējs. Pērn Latvijā subsidētās nodarbinātības pasākumos, kas tiek īstenoti ar Eiropas Sociālā fonda (ESF) atbalstu, iesaistīti 919 bezdarbnieki. Talsu novadā ik gadu pieaug programmā iesaistīto bezdarbnieku skaits, un šogad plānots programmā vairāk iesaistīt bezdarbniekus ar invaliditāti.

Iesaista arvien vairāk bezdarbnieku

Pērn NVA Talsu filiālē subsidētās nodarbinātības pasākumos iesaistīti 22 bezdarbnieki un bezdarbnieki ar invaliditāti. NVA Talsu filiāles koordinējošā eksperte Inga Ozola stāstīja, ka

katru gadu pasākumā iesaistīto bezdarbnieku skaits palielinās, un ideālā gadījumā pēc pasākuma beigām bezdarbnieki kļūst par pastāvīgiem darbiniekiem.

"Pusi no algas sedz darba devējs, pusi valsts, ja tiek iesaistīts mērķa grupas bezdarbnieks, kas bijis bez darba vismaz 12 mēnešus. Tad bezdarbnieki, kuri ir vecumā virs 55 gadiem, un arī bezdarbnieki ar bēgļa vai alternatīvās personas statusu, - viņi tiek iesaistīti pasākumā uz 12 mēnešiem. Mērķa grupas bezdarbniekam mēs maksājam pusi no minimālās valstī noteiktās algas jeb 430 eiro. Ja tiek iesaistīti bezdarbnieki ar invaliditāti, mēnesī maksājam pusotras minimālās mēnešalgas – 645 eiro apmērā.  Arī darba devējam tas ir izdevīgi, viņam ir jānomaksā tikai sociālais un citi nodokļi. Mēs arī darbu vadītājam maksājam pusi no minimālās mēnešalgas – 215 eiro vienu vai divus mēnešus atkarībā no bezdarbnieka pieredzes," norādīja Ozola.

Jautāta, kādās jomās vairāk piesaka subsidētās darba vietas, Ozola atzina, ka tā ir kokapstrāde, arī lauksaimniecība. "Ir biedrības, gan autoatslēdznieki, pavāra palīgi, veikala pārdevēji un konsultanti. Dažādas tās profesijas," teica NVA pārstāve.

"Veckalējos" 7 subsidētās darba vietas

Talsu novada kokapstrādes uzņēmumā "Veckalēji" šobrīd strādā 25 darbinieki, no tiem septiņi iesaistīti subsidētās nodarbinātības pasākumā, kur pusi no darba algas sedz valsts.

"Apstrādājām dēļus – apdares grīdas un terases dēļus. Plus mums ir celtniecības un taras materiāli," teica uzņēmuma īpašniece Elga Freimane, norādot, ka programma paredz arī atbalstu darbinieku apmācībai, kas notiek vienu divus mēnešus.

Uzņēmums subsidētās nodarbinātības pasākumos iesaistīts no 2014. gada.

"Pieredze ir dažāda, jo cilvēki ir dažādi – cits ātrāk mācās, cits lēnāk. Es domāju, ka vieglāk ir strādāt ar tiem, kas nav ilgstošie bezdarbnieki – viņi vairāk meklē pabalstus, izdevīgumu sev.

Cilvēki ar invaliditāti ir atsaucīgi. Pašreiz man ir viens invalīds, kas tiešām savu darbiņu ļoti labi pilda," atzina kokapstrādes uzņēmuma īpašniece.

Vaicāta, vai arī turpmāk iesaistīsies subsidētās nodarbinātības pasākumos, Freimane atzina: "Šajā kārtā neesmu pieteikusies, jo man ir pietiekoši daudz pašreiz – septiņi darbinieki. Jāskatās, kurš būs palicējs, kurš ne, bet nākošajās kārtās noteikti piedalīšos."

Akcents uz bezdarbniekiem ar invaliditāti

NVA Talsu filiāles projekta subsidētās darbavietas bezdarbniekiem koordinējošā eksperte Ozola atzina: tik daudz subsidēto darba vietu  kā "Veckalējos" citiem šajā programmā iesaistītajiem darba devējiem nav. "Bet ir arī citi darba devēji, kam ir pa trīs, pa četri. Kas jau ir iesācis, saprot, ka tas atbalsts no valsts puses ir darba algai. Viņš ir ieinteresēts, nāk un sniedz atkal."

Ozola norādīja, ka Talsu novadā līdz otrdienai, 19. februārim, saņemti pieteikumi 10 darba vietām bezdarbniekiem ar invaliditāti un vienam bezdarbniekam. Vēl četras subsidētās darba vietas bezdarbniekiem tiks izsludinātas šā gada laikā.

"Šogad mums paredzēts tomēr vairāk iesaistīt bezdarbniekus ar invaliditāti – viņiem paredzētas 10 vietas, un piecas [vietas] mērķa grupā "Bezdarbnieki".

Jo bezdarbnieku ar invaliditāti ir daudz, un arī viņi grib strādāt. Veseliem cilvēkiem vajadzētu būt arī vieglāk atrast darbu," atzina Ozola.

No 2015. gada subsidētās nodarbinātības pasākumā visā Latvijā iesaistīti 3372 bezdarbnieki, tai skaitā 848 bezdarbnieki ar invaliditāti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti