Talsu novadā plāno būvēt vēja parku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Uzņēmums "Eolus", kas jau strādā, lai ierīkotu vēja parkus Dobeles un Tukuma novadā, plāno arī Talsu novada Dundagas pagastā attīstīt vēja parku ar nosaukumu "Valpene", informēja uzņēmumā.

"Valpene" ik gadu varētu saražot ap 700–1000 gigavatstundu (GWh) ''zaļās'' enerģijas. Uzņēmumā informēja, ka šāds enerģijas apjoms ir līdzvērtīgs tam, kādu gadā patērē vairāk nekā 350 tūkstoši mājsaimniecību. 

Plānoto parku "Valpene" ir paredzēts izbūvēt Talsu novada centrālajā daļā netālu no Dundagas, un tā attīstītājs ir "Eolus" meitasuzņēmums "Valpene Wind". Vēja parka vietas izvēli noteica piesaistīto ekspertu sniegtās rekomendācijas, ievērojot prasības vēja parku izvietošanai, kas noteiktas normatīvajos aktos. Šovasar Vides pārraudzības valsts birojs ir pieņēmis lēmumu par ietekmes uz vidi novērtējuma procedūras piemērošanu, tādējādi novembrī paredzēta arī sabiedriskā apspriešana.

Iecere veidot vēja parku Dundagas novadā radās jau 2015. gadā, kad plānotajam vēja parkam tika sākts ietekmes uz vidi novērtējuma un lokālplānojuma izstrādes process. Tomēr sākotnēji plānotā ieceres virzība aizkavējās, risinot dažādus jautājumus, kas saistīti ar vēja parka plānošanu, kā arī plānotā parka tuvumā esošo dabas vērtību apzināšanu.

“Vairāku gadu garumā, veicot padziļinātu teritoriālo izpēti, tieši Dundagas reģions ir uzrādījis augstu potenciālu vēja parka attīstībai. Tā kā Dundagā visu cauru gadu ir augstas vēja plūsmas, tas ļauj šajā teritorijā izveidot rentablu un ekonomiski pamatotu vēja parku, kas būs ieguvums ne tikai vietējām kopienām, bet sabiedrībai kopumā. Zaļākas enerģijas izmantošana ir aktuāla arī visiem Latvijas ražotājiem, it īpaši tiem, kuri eksportē savu produkciju uz Eiropas valstīm. Mēs jau tagad redzam, ka pieaug to valstu skaits, kas izvirza un tuvākajā laikā izvirzīs prasības zaļās enerģijas izmantošanai arī importētās produkcijas ražošanā, proti, ja vēlēsimies saražotās preces eksportēt, to ražošanā būs jāizmanto zaļā enerģija,” izteicās “Eolus” valdes loceklis Gatis Galviņš.

Kopējā vēja parka teritorija aizņems aptuveni 22 kvadrātkilometrus, kuru galvenokārt veidos mežu zemes ar atsevišķiem lauksaimniecībā izmantojamo zemju blokiem. Vēja parkā plānots izbūvēt līdz 40 vēja elektrostacijām, un vienas turbīnas jauda provizoriski būs lielāka par sešiem megavatiem.

Plānotā vēja parka teritorijā neatradīsies dzīvojamās ēkas, sabiedriski nozīmīgas būves un ar saimniecisku darbības veikšanu saistītas būves. Attālums no vēja elektrostacijām līdz tuvākajiem ciemiem būs lielāks par diviem kilometriem, un dzīvojamās mājas no stacijām neatradīsies tuvāk par 800 metriem.

Galviņš norādīja, ka līdz parka būvniecības uzsākšanai paredzēts īstenot vairākus projekta attīstības procesus, tajā skaitā novembrī plānojot sabiedrisko apspriešanu ar iedzīvotājiem, zemes īpašniekiem un citiem interesentiem. Šis un nākamais gads tiek veltīts tam, lai rūpīgi izpētītu to, cik stacijas plānotajā teritorijā būs iespējams izvietot, kur tās izvietot labāk, lai pēc iespējas mazāk traucētu gan apkārtnē dzīvojošajiem iedzīvotājiem, gan dabai. Liela nozīme staciju novietojuma plānošanā būs arī vietējo zemes īpašnieku viedoklim – kur labāk novietot staciju,  kā plānot ceļu tā, lai tas der ne tikai stacijai, bet arī mežsaimniecībai un tamlīdzīgi.

Galviņš piebilda, ka tie ir tikai daži no jautājumiem, uz kuriem atbildes tiks meklētas gan sarunās ar zemes īpašniekiem, gan uzklausot ekspertu ieteikumus. Ja visi procesi virzīsies raiti, tad par parka būvniecības uzsākšanu varēšot sākt domāt 2024. gadā. 

KONTEKSTS:

Uzņēmums vēja parkus grib ierīkot arī Dobeles un Tukuma novadā. Dobeles novada dome pagājušajā mēnesī noraidīja uzņēmuma ieceri. Savukārt saistībā ar vēja parku Tukuma novadā pašlaik ir spēkā tiesas lēmums, kas domes lēmumu neļaut būvēt vēja parku atzina par prettiesisku. Tukuma novada dome tiesas lēmu apņēmās apstrīdēt.

Ieceri par vēja parku Tukuma novadā pavadīja iedzīvotāju iebildumi. Aicinājumu nepieļaut parka būvniecību parakstīja 10 000 cilvēku. Arī Dobelē bija skaidrs, ka vēja parku, visticamāk, nebūvēs. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti