Dienas ziņas

54 cilvēki atturēti no nelikumīgas robežšķērsošanas

Dienas ziņas

LLU izveidotas divas Latvijā unikālas laboratorijas

Arvien lielāka interese par saules paneļiem

Talsu novadā arvien lielāka interese par saules paneļiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Pēdējos gados mājsaimniecībām un uzņēmumiem arvien lielāka interese ir par saules paneļiem. Šā gada elektrības cenu kāpums pieprasījumu palielinājis vēl straujāk. Tie, kuri saules paneļus ierīkojuši agrāk, tagad atzīst, ka ieguldījums alternatīvajā enerģijā atmaksāsies agrāk, nekā sākotnēji cerēts. 

Kurzemes lielākais saules paneļu parks atrodas Rojā, un to pirms gada izveidoja zivju pārstrādes uzņēmums. Tajā ir vairāk nekā 600 saules paneļu ar kopējo sistēmas jaudu 200 kilovati (kW). Brīžos, kad ražotnei patēriņš lielāks, uzņēmums pērk enerģiju klāt, bet ir brīži, kad elektrību pat var pārdot brīvajā tirgū.

"Jā, brīvdienās it sevišķi, jo brīvdienās rūpnīca nestrādā, bet brīvdienās arī saule spīd. Attiecīgi tajā brīdī lielākā daļa saražotās elektroenerģijas tiek pārdota," stāstīja uzņēmuma "Banga Ltd" direktors Ingus Veckāgans.

Tā kā elektrības cenas pašlaik "lido" kosmosā, Veckāgans plāno – parks atmaksāsies ātrāk nekā četros gados. Tas, viņaprāt, būtu fantastisks rezultāts.

"Veicot projektēšanu, skaidrs, ka viss tika balstīts uz teorētiskiem aprēķiniem – kā pēdējos 10 gados ir spīdējusi saule, kāds ir mūsu vidējais patēriņš un tā tālāk.

Tagad tie faktiskie dati rāda, ka 100% ir izpildījies tas, ko mēs iepriekš prognozējām.

Neskatoties uz to, ka – vismaz man speciālisti saka –  šogad saules ir bijis vidēji mazāk nekā iepriekšējos gados," stāstīja Veckāgans.

Jau piekto gadu saules paneļi ražo elektroenerģiju "Talsu Bio-Enerģijas" katlumājai. Tas ir viens no aspektiem, kas šobrīd talsiniekiem ļauj nepacelt apkures tarifu.

"Piecos gados ir saražotas, es nupat skatījos, 44 000 kilovatstundas, un es domāju, ka tas sevi ir attaisnojis. Vēl pāris gadi, un sistēma būs sevi pilnībā atmaksājusi," stāstīja uzņēmuma projektu vadītājs Jānis Zomerfelds.

"Talsu Bio-Enerģija" arī uzstāda saules paneļus citiem. Gadā tiekot uzstādīts ap 20 sistēmu. Elektrības cenu kāpums pieprasījumu kāpinājis vēl straujāk, un saules paneļi atmaksājoties tiem, kam ir liels elektrības patēriņš. 

"Teiksim, siltumsūknis. Vai arī medniekam stāv mājās septiņi ledusskapji, kas vasarā daudz elektrību tērē. Vai arī kondicionieri. Kondicionieris tādā ziņā ir vislabākais – jo vairāk saules, jo viņš vairāk strādā, un attiecīgi arī saules paneļi var saražot elektrību, lai no tīkla nebūtu nekas jānopērk," klāstīja Zomerfelds.

Oļģerts Dragūns pirms septiņiem gadiem bija viens no pirmajiem Talsos, kurš uzstādīja saules kolektoru. Tas nevis ražo elektroenerģiju, bet saule silda ūdeni. Tiem, kuri izmanto zaļo enerģiju, šobrīd investīcijas sāk atmaksāties straujāk.

"Lai projekts 100% atmaksātos pēc tā laika elektrības cenām, es rēķināju, ka būs 10 gadi. Bet šobrīd...

Vasarā vēl nebija diez ko augstas elektrības cenas, bet es domāju, ka nākošvasar jau tas būs ievērojamāks ieguldījums manā budžetā," izteicās talsinieks.

Eksperti gan norāda, ka investīcijas saules paneļos neatmaksājas tiem, kuru ikdienas elektrības patēriņš ir neliels.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti