Dienas ziņas

Testēs arī pārdevējus

Dienas ziņas

Rosina šogad mazināt zaļināšanas prasības

Skaidru naudu aicina izmantot mazāk

Talsos veikalnieks novēro - pircēji atgriežas pie skaidras naudas izmantošanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Ārkārtējās situācijas laikā pēc aicinājuma izmantot tikai bezskaidras naudas norēķinus, skaidra nauda sākotnēji tikusi izmantota mazāk, liecina bankas un uzņēmēju novērojumi. Taču tagad skaidra nauda no pircēju makiem veikalos atkal sāk atgriezties.

Uz skaidras naudas ir 9 reizes vairāk baktēriju un mikroorganismu nekā uz maksājumu kartēm – tā jau pirms “Covid-19” parādīšanās “SEB banka” noskaidroja eksperimentā kopā ar zinātnisko institūtu “Bior”. Tas skaidrojams ar to, ka skaidra nauda apritē ir dienu no dienas, saskaras ar dažādām virsmām un cilvēkiem, bet maksājumu kartes lielākoties izmanto tikai viens cilvēks.

Talsiniece Anna Čudere stāsta, ka pašlaik skaidru naudu izmantojot mazāk: “Vienkārši parocīgāk. Arī drošības ziņā.”

Savukārt talsiniece Zigrīda Deisone šo paradumu nav mainījusi: “Tāpat kā iepriekš aptuveni. Nav bail. Var lietot gumijas cimdus, var lietot dezinfekcijas līdzekļus pirms un pēc lietošanas.”

Veikala “Nieciņš” īpašnieks Gatis Biezais novērojis, ka pirmajās Covid-19 saasinājuma dienās Latvijā skaidra nauda veikalā patiešām apgrozījusies mazāk un cilvēki norēķinājušies ar maksājumu kartēm. Bet nu situācija atkal mainās. “Atkal vairāk parādās skaidrā nauda, jo acīmredzot cilvēki mazāk uztraucas. Un arī nav tādu īstu pierādījumu, ka ar naudas palīdzību Covid-19 būtu izplatījies,” saka Biezais.

“SEB bankas” pētījums liecina, ka pēdējās marta nedēļās skaidras naudas apjomi un transakcijas ir samazinājušās aptuveni par 15% salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi. “Tas ir skaidrojams gan ar to, ka, ievērojot dažādus piesardzības pasākumus, daudzas vietas ir slēgtas, un cilvēkiem arī varbūt nav tik daudz iespēju, kur tērēt naudu. Un attiecīgi nav arī vajadzības skaidru naudu izņemt. Tāpat arī vairums tirdzniecības vietu aicināja norēķiniem vairāk izmantot maksājumu kartes,” stāsta “SEB bankas” privātpersonu segmenta komunikācijas vadītāja Elīna Neimane.

“Es personīgi nekad neuzticētos tikai un vienīgi norēķiniem ar karti, jo karšu darbībā gadās kaut kādi traucējumi, banku darbībā arī gadījušies traucējumi. Tāpēc vislabāk, ja cilvēks var norēķināties gan tā, gan tā,” uzskata veikala “Nieciņš” īpašnieks.

Bankas ikdienā ar speciāliem līdzekļiem tīra bankomātus, bet šobrīd apkopē tiem tiek pievērsta papildu uzmanība. “It īpaši arī bankomāta ekrānam, visiem stūriem, smalkajām spraugām un arī klaviatūrai, kas nonāk vistiešākajā saskarē ar bankomāta lietotājiem,” stāsta Neimane.

Ja tomēr skaidra nauda tiek izmantota, pēc tās lietošanas iedzīvotāji aicināti mazgāt un dezinficēt rokas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti