«Talgo» vēlreiz apstrīdējis «Pasažieru vilciena» elektrovilcienu iepirkuma rezultātus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Spānijas uzņēmums "Patentes Talgo S.L." ("Talgo") vēlreiz iesniedzis sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) par AS "Pasažieru vilciens" elektrovilcienu iepirkumu, liecina IUB mājaslapā publicētā informācija.

Sūdzības izskatīšanas termiņš vēl nav noteikts. Iesniegums saņemts pagājušajā piektdienā, 31. maijā, teica IUB vadītāja Dace Gaile. Pēc viņas teiktā, iesniegumu var izskatīt mēneša laikā. Vēl trīs dienas var veltīt lēmuma sagatavošanai un nosūtīšanai.

Iepirkumu uzraudzības biroja vadītāja Dace Gaile
00:00 / 00:45
Lejuplādēt
"Un, ja gadījumā mums būs nepieciešamas ekspertīzes vai kādas papildus darbības, tad mums ir tiesības pagarināt šo izskatīšanu, bet ne ilgāk kā uz četriem mēnešiem. Šobrīd ir informēts pasūtītājs jeb sabiedrisko pakalpojumu sniedzējs "Pasažieru vilciens” par to, ka iesniegums ir saņemts, to izskatīs IUB iesniegumu izskatīšanas komisija un dots laiks paskaidrojuma iesniegšanai līdz 10. jūnijam," piebilda Gaile.

Jauno konservatīvo partiju pārstāvošais satiksmes ministrs Tālis Linkaits, komentējot Spānijas kompānijas „Talgo” atkārtoto sūdzību par jauno elektrovilcienu iepirkumu, uzsver, ka, juristu vērtējumā, šī ir pēdējā iespējamā sūdzība.

Iepriekš Linkaits pauda pārliecību, ka līgumu ar jauno elektrovilcienu piegādātāju izdosies noslēgt jau nākamnedēļ. Otrdien valdības sēdē plānots izskatīt Satiksmes ministrijas sagatavotu informatīvo ziņojumu, kurā paredzēts palielināt vilcienu satiksmes lomu pasažieru pārvadājumos. Jautāts, kā šos plānus ietekmē „Talgo” iesniegtā sūdzība, ar kuru apstrīdēts lēmums jaunos vilcienus iegādāties no Čehijas kompānijas "Škoda Vagonka”, Linkaits teica, ka ikvienam ir tiesības pārsūdzēt pieņemtos lēmumus, bet juristi sakot, ka šis varētu būt pēdējais pārsūdzību aplis.

Linkaits par "Talgo" pārsūdzību
00:00 / 00:10
Lejuplādēt

Jau vēstīts, ka "Pasažieru vilciena" iepirkumā par 32 jaunu elektrovilcienu ražošanu un to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi sacentās četri pretendenti - "Talgo", Šveices kompānijas "Stadler" Polijas meitasuzņēmums, Spānijas "Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles" (CAF) un Čehijas uzņēmums "Škoda Vagonka" ("Škoda").

Sākotnēji "Pasažieru vilciens" par uzvarētāju elektrovilcienu iegādes iepirkumā atzina "Talgo", kura piedāvātā līgumcena bija 225,303 miljoni eiro. Taču divi iepirkuma dalībnieki - "Škoda" un CAF iesniedza IUB sūdzības par sarunu procedūru.

Izskatot sūdzības, IUB aizliedza "Pasažieru vilcienam" slēgt līgumu ar "Talgo" par elektrovilcienu piegādi, savukārt, atkārtoti izvērtējot jauno elektrovilcienu iepirkumā iesniegtos piedāvājumus, "Pasažieru vilciens" nolēma iegādāties vilcienus no "Škoda", kura piedāvātā līgumcena ir 241,889 miljoni eiro, ietverot vilcienu ražošanu, to uzturēšanai nepieciešamā aprīkojuma piegādi, rezerves daļu fonda piegādi pirmajiem pieciem gadiem, kā arī personāla apmācības.

Iepirkuma konkursā uzvarētājs tika mainīts, jo "Pasažieru vilciens" ņēma vērā IUB ieteikumus par to, ka jāizvērtē cita elektroenerģijas cena. Pārvērtējot vilcienu izmaksas dzīves ciklā, izdevīgākais piedāvājums bija "Škoda". "Talgo" piedāvātā cena bija zemāka, taču vilcienu apkopes un uzturēšanas izmaksas 35 gadu ciklā "Škoda" bija mazākas, līdz ar to mazākas arī kopējās izmaksas.

"Talgo" iesniedza IUB sūdzību par sarunu procedūrā izvēlēto uzvarētāju. Izskatot sūdzību, birojs 2019. gada marta beigās aizliedza "Pasažieru vilcienam" slēgt iepirkuma līgumu ar "Škoda" un uzdeva atcelt iepirkuma komisijas lēmumu par sarunu procedūras rezultātiem. Tāpat IUB uzdeva "Pasažieru vilcienam" novērst iesniegumu izskatīšanas komisijas konstatētos pārkāpumus, atkārtoti izvērtējot sarunu procedūrā iesniegtos piedāvājumus.

"Pasažieru vilciens", ņemot vērā IUB lēmumā pausto un pārvērtējot elektrovilcienu iepirkuma konkursa pretendentu piedāvājumus, šogad maija beigās par uzvarētāju vēlreiz atzina "Škoda".

"Pasažieru vilciens" ir izveidots 2001. gadā, nodalot iekšzemes pasažieru pārvadājumus no "Latvijas dzelzceļa" veiktajām funkcijām. Iepriekš "Pasažieru vilciens" 100% bija "Latvijas dzelzceļa" meitasuzņēmums, taču 2008. gada oktobrī tas tika pārveidots par valsts uzņēmumu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti