Taksometru vadītāji pievēršas pārvadājumiem ar privātiem auto

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Latvijā sarūk taksometru skaits. Pie šāda secinājuma, analizējot datus par taksometru skaitītāju nomaiņu, nonācis Valsts ieņēmumu dienests (VID). Līdz šim ir nomainīti aptuveni 1500 taksometru skaitītāji. Tas nozīmē, ka aptuveni ceturtā daļa taksometru vadītāju automašīnās uzstādītos skaitītājus nav nomainījuši pret jaunajām prasībām atbilstošiem un, iespējams, to arī neizdarīs.

Kopš šā gada marta Latvijā ir stājies spēkā tā dēvētā kopbraukšanas pakalpojuma regulējums. Pašlaik notiek pasažieru pārvadājumu tirgus pārdale. Pie šāda secinājuma, analizējot datus par taksometru skaitītāju nomaiņu pret jaunajām tehniskajām prasībām atbilstošiem, nonācis VID.

Taksometru vadītāji pievēršanas pārvadājumiem ar privātiem auto
00:00 / 02:42
Lejuplādēt

"Notiek šobrīd tirgus pārdale un mēs lēšam, ka tik daudz taksometru skaitītāju, kā mums bija, vairs nebūs, jo daudzi vadītāji ir pārorientējušies un tagad sniedz šo pakalpojumu kā "pasažieru pārvadājumus ar vieglo automobili","  stāsta VID Nodokļu kontroles pārvaldes direktora vietniece Inese Bindemane.

Prasība nomainīt taksometru skaitītājus pret jaunām prasībām atbilstošiem pērn raisīja protestus taksometru nozarē. Latvijas Pasažieru pārvadātāju asociācija pagaidām nav apkopojusi datus, kas ļautu izdarīt ticamus secinājumus par taksometru pakalpojumu tirgū notiekošo. Tomēr asociācijas vadītājs Ivo Ošenieks spriež, ka daļai vadītāju varētu būt izdevīgi pārkvalificēties.

"Tam jau varētu būt objektīvi apstākļi, kāpēc tas tā notiek. Salīdziniet paši, cik izmaksā mašīnas aprīkošana ar visu taksometra aprīkojumu, vai arī jums ir privātā mašīna ar baltajiem numuriem," norāda Ošenieks.

Arvien biežāk dzirdamas sūdzības par to, ka taksometru pakalpojumi galvaspilsētā kļuvuši mazāk pieejami un izsaukto mašīnu nereti nākas gaidīt pārlieku ilgi. Ošenieks gan uzsver, ka taksometru Rīgā arvien ir salīdzinoši daudz.

"Katram uzņēmējam ir dienas beigās jāsavelk kopā gali. Protams, pakalpojuma ņēmējs var sūdzēties, ka viņam pēc piecām minūtēm nav taksometrs, bet ir jāsaprot arī uzņēmēji. Es nevaru turēt mašīnu, kas pīķa stundās strādā, bet dienas lielāko daļu nestrādā. Es nevaru nokomentēt, par cik ir palielinājies privāto mašīnu skaits, bet, ja mēs skatāmies uz iedzīvotāju skaitu un taksometru skaitu Rīgā, tad tas vienalga ir ievērojami lielāks taksometru skaits uz iedzīvotāju, nekā tas ir citās Eiropas pilsētās," lēš Ošenieks.

Lielākajai daļai taksometru skaitītāji bija jānomaina līdz pērnā gada oktobra vidum, bet pārējiem – līdz decembra vidum. Jau pērnā gada decembrī VID par tehniskajām prasībām neatbilstošu skaitītāju izmantošanu bija sācis divdesmit administratīvā pārkāpuma lietas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti