Panorāma

Zīdaiņus vakcinēs pret rota vīrusu

Panorāma

Ierobežos asinsdonoru brīvdienas

Atbalsta tabakas ražotājiem nebūs

Tabakas ražotājus sola neatbalstīt

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Saeimā paralēli ierobežojumiem tabakas izstrādājumu tirdzniecībā tiek virzītas arī izmaiņas, kas paredz nodokļu atlaides tabakas ražotājiem. Uz to asi reaģējusi Veselības ministrija (VM), nosūtot vairākas protesta vēstules atbildīgajām amatpersonām. Attiecīgās Saeimas komisijas vadītājs gan norāda, ka likumprojekts ar šādu grozījumu redakciju nācis no valdības, kur to nav ievērojusi veselības ministre, un mierina – deputātu atbalsta šādām izmaiņām nebūs.

Pirms pāris gadiem veiktā pētījumā noskaidrots, ka valsts katru gadu tērē 25 miljonus eiro ar smēķēšanu saistītu saslimšanu ārstēšanai. VM cigaretes sauc par Latvijas lielāko postu. Ministrija arī norāda uz nekonsekventu valsts līdzekļu izlietojumu, ja tiktu pieņemts likumprojekts iekļaut tabakas ražošanu atbalstāmo nozaru sarakstā.

"Saeima pirmajā lasījumā jau ir atbalstījusi grozījumus likumā par tabakas izstrādājumu realizāciju – tieši par stingrākiem smēķēšanas ierobežojumiem. Nu, līdz ar to mēs uzskatām, ka dotajā brīdī ir tādas duāla situācija, kad likumdevējs, no vienas puses, piekrīt, ka smēķēt ir slikti, bet, no otras puses, rada nodokļu atlaides tabakas izstrādājumu ražošanai," norādīja Santa Līviņa, VM Sabiedrības veselības departamenta direktore.

Atbildīgās Saeimas komisijas vadītājs Jānis Reirs (V) gan norāda, ka likumprojekts ar šādiem grozījumiem uz komisiju atceļojis no valdības. Viņš pauž neizpratni, kādēļ pret šo likuma redakciju nav iebildusi veselības ministre: " Likumprojektu saņēmām no valdības, un jau bija iespēja visiem deputātiem valdības sēdes laikā izteikties par šo likumprojektu."

"Ir izveidojusies situācija, kad labā roka nezina, ko dara kreisā roka," kritizē Reirs.

Budžeta un finanšu komisijas vadītājs arī norāda, ka visiem komisijas locekļiem šādi grozījumi šķiet nepieņemami un trešajā lasījumā nodokļu atvieglojumi tabakas ražotājiem vairs neparādīsies.

"Sarežģītība ir tā, ka pirmajā lasījumā likumprojekts ir jāapstiprina tādā veidā, kā viņš ienāk no valdības konceptuāli, ko mēs arī darījām. Gan plenārsēdes laikā, gan komisijas laikā visi komisijas deputāti norādīja, ka šādu normu nav pieļaujams iekļaut," skaidroja Reirs.

Ministrijā gan stāsta – šis likumprojekts VM nav skatīts, un ir grūti saprast, kurā brīdī šādas izmaiņas parādījušās. Ministrijas pārstāve arī norāda, ka potenciālo tabakas izstrādājumu ražotāju piesaistīšana nozīmētu zemākas cigarešu cenas un vieglāku to pieejamību vietējo iedzīvotāju vidū. Viņasprāt, būtu arī vēl vairāk jāpalielina akcīzes nodoklis cigaretēm un alkoholam, jo šie izstrādājumi vēl joprojām Latvijā ir salīdzinoši lēti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti