«Swedbank»: Zviedrijas Ekonomikas policija nesāks izmeklēšanu pret banku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Zviedrijas Ekonomikas policija paziņojusi, ka neuzsāks investīciju fonda “Hermitage Capital Management” vadītājs Bila Braudera rosināto izmeklēšanu pret “Swedbank” saistībā ar apsūdzībām par naudas atmazgāšanas iespējamību, informēja  “Swedbank”.

“Swedbank” pārstāvji apstiprināja, ka Ekonomikas policija pirmdien, 1. aprīlī, pieņēmusi lēmumu noraidīt Bila Braudera iesniegumu. “Saskaņā ar Zviedrijas Ekonomikas policijas paziņojumu nav pamata uzskatīt, ka ir veikts noziedzīgs nodarījums,” teikts bankas paziņojumā medijiem.

“Tikai neliela daļa no iesniegtās informācijas attiecināma uz pārskaitījumiem “Swedbank” Zviedrijas kontos, turklāt šie pārskaitījumi notikuši laika posmā no 2006. līdz 2012. gadam, tāpēc vērtējami atbilstoši tā laika likumdošanai. Jaunie, stingrākie kritēriji naudas atmazgāšanas likumos stājās spēkā tikai 2014. gadā. Tas nozīmē, ka pārskaitījumi, kas notikuši pagātnē, nevar tikt vērtēti pēc šodienas kritērijiem,” norādīja banka.

Brauders savulaik bija viens no ietekmīgākajiem ārvalstu investīciju pārvaldītājiem Krievijā, un tieši kopā ar Krievijas juristu Sergeju Magņitski viņam izdevās izgaismot milzīgo krāpšanos ar nodokļiem. Daļa no šīs naudas ir skaitīta arī caur “Danske Bank” un  “Swedbank”.

KONTEKSTS:

Kopš februāra "Swedbank" tikusi pievērsta uzmanība saistībā ar mediju ziņoto, ka caur to plūdušas lielas summas, kam varētu būt saistība ar naudas atmazgāšanu. Zviedrijas sabiedriskās televīzija SVT vēstīja par aizdomām, ka starp "Danske Bank" un "Swedbank" Baltijas struktūrvienībām laikā no 2007. līdz 2015. gadam plašā apmērā un sistemātiski notikuši aizdomīgi pārskaitījumi, kuru kopējā summa sasniegusi vismaz 40 miljardus Zviedrijas kronu (3,8 miljardi eiro). Aptuveni 50 klientu skaitā bijušas ārzonas kompānijas un korporatīvie klienti, kas neveic reālu uzņēmējdarbību.

27. martā "Swedbank" galvenajā mītnē Stokholmā notika kratīšana saistībā ar Zviedrijas Ekonomisko noziegumu izmeklēšanas pārvaldes veikto izmeklēšanu, kuras nolūks ir noskaidrot, vai Zviedrijas "Swedbank" 15 lielākie akcionāri nelikumīgi saņēmuši informāciju par "Swedbank" iespējamo saistību ar "Danske Bank" naudas atmazgāšanas skandālu, pirms par to ziņoja Zviedrijas sabiedriskā televīzija.

28. martā "Swedbank" grupas padome atbrīvojusi no amata bankas prezidenti Birgiti Bonnesenu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti