«Swedbank» dzēsusi «trekno gadu» parādus 124 miljonu eiro apmērā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Latvijā lielākā komercbanka AS "Swedbank" dzēsusi parādus 124 miljonu eiro apmērā un aicina atsaukties atlikušos 2008. gada krīzes skartos parādniekus sakārtot savas saistības vēl šī gada laikā, pirms dzēstie parādi tiks aplikti ar iedzīvotāju ienākuma nodokli, informēja "Swedbank" pārstāvji.

"Swedbank" atgādināja, ka 2008. gada krīzes neatrisināto parādu dzēšana kļuva iespējama pēc Saeimas pieņemtajiem grozījumiem Kredītiestāžu likumā 2020. gadā. Tika lēsts, ka šajā parādu dzēšanas programmā "Swedbank" varētu izskatīt saistību samazināšanu vai dzēšanu vairāk nekā 3100 līgumu, norādīja bankā.

Kopā no saistībām pirmskrīzes kredītu dzēšanas ietvaros "Swedbank" līdz šim ir atbrīvojusi vairāk nekā 1500 klientu, kuri 2008. gada krīzē bija vai nu kredītņēmēji, vai arī galvinieki citiem aizņēmējiem. 

Kopš izmaiņas likumā stājās spēkā, banka pilnībā (100% apmērā) ir dzēsusi vairāk nekā 630 līgumu. Pilna apmēra saistību dzēšana tika piemērota personām, kuras atbilst sociāli jutīgām sabiedrības grupām, piemēram, daudzbērnu ģimenēm, par maznodrošinātām vai trūcīgām atzītām personām u.tml. Tāpat pilna apmēra parādu norakstīšana attiecināta uz tām personām, kuras līdz šī gada 31. decembrim būs sasniegušas pensijas vecumu, un tiem klientiem, kuri ir vienojušies ar banku "Swedbank" Sociālā izlīguma ietvaros.

Pārējiem 2008. gada krīzes skartajiem aizņēmējiem, kuriem palika nenokārtotas saistības ar banku, parādu apjoms tika samazināts līdz 90% apmērā. Teju ceturtā daļa klientu, kam parādi dzēsti par 90%, ir savas atlikušās saistības jau nokārtojuši vai ir vienojušies ar banku par maksājumu grafika sastādīšanu. Kopumā 90% parādu dzēšana piemērota teju 2500 aizdevuma līgumu.

"Saeimas lēmums, ļaujot norakstīt 2008. gada parādus, bija iespēja bankām ekonomiskajā apritē atgriezt tos parādniekus, kas nesamaksāto parādu dēļ bija nonākuši ēnu ekonomikas varā. Sākotnēji "Swedbank" plānoja dzēst kredītus 110 miljonu eiro apmērā, tomēr procesa gaitā esam raduši iespēju parādsaistības samazināt vēl par papildu 14 miljoniem, tādējādi kopējā dzēstā saistību summa ir 124 miljoni eiro.

Atkārtoti vēlamies aicināt tos klientus, kuriem pirmskrīzes parādsaistības vēl nav nokārtotas, sazināties ar banku šogad un neatlikt risinājumu uz vēlāku laiku.

Jau nākamgad, ņemot vērā likumā noteiktos termiņus, bankas dzēstā kredīta summa tiks aplikta ar iedzīvotāju ienākumu nodokli, kas jāsamaksā klientam," norādīja "Swedbank Latvija" valdes priekšsēdētājs Lauris Mencis.

"Swedbank" īpaši aicina atsaukties klientus, kuri kvalificējas 100% saistību dzēšanai, jo, saskaņā ar likumu par IIN, dzēšot saistības pēc šī gada beigām, klientam būs jāmaksā IIN. Līdz ar to šis gads ir pēdējā iespēja atbrīvoties no parādiem, neiestājoties nodokļa efektam. Savukārt tos klientus, kam saistības dzēstas par 90%, banka aicina sazināties ar "Swedbank" darbiniekiem un vienoties par saistību atmaksas grafiku.

Lai uzzinātu vairāk par saistību dzēšanas procesu un kritērijiem, klienti aicināti meklēt informāciju "Swedbank" mājaslapas sadaļā "Maksājumu grūtības", apakšsadaļā "Pirmskrīzes hipotekāro kredītu dzēšana".

KONTEKSTS:

Latvijas Bankas prezidents Mārtiņš Kazāks 2020. gada pavasarī rosināja komercbankām norakstīt neatgūtos tā dēvēto "trekno gadu" jeb "burbuļa" laika parādus, kas ļautu atgriezties ekonomikas apritē vairāk nekā 10 000 cilvēku. 

Saeima 2020. gada vasarā galīgajā lasījumā atbalstījusi grozījumus divos likumos, lai dod iespēju kredītiestādēm vienpusēji dzēst parādsaistības par hipotekārajiem kredītiem, kas ņemti pirms 2008. gada ekonomiskās krīzes.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti