Pusdiena

Pusdiena 16.12.2015

Pusdiena

ASV centrālā banka paaugstina procentu likmes; aug biržu indeksi pasaulē

SVF: Ukrainai jāatdod 3 miljardu dolāru parāds Krievijai

SVF: Ukrainai jāatdod 3 miljardu dolāru parāds Krievijai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) direktoru padome atzinusi, ka Ukrainas savulaik no Krievijas ņemtais 3 miljardu dolāru lielais kredīts ir suverēns kredīts un Kijevai šī summa ir jāatmaksā. Gadījumā, ja tas netiks darīts, iestāsies Ukrainas maksātnespēja. Bet tikmēr Krievija gatavojas apturēt līgumu par brīvās tirdzniecības zonu ar Ukrainu.

2013. gada decembrī, vēl pirms Maidana protesta akciju kulminācijas, Ukrainas tā brīža prezidents Viktors Janukovičs un premjera Nikolaja Azarova vadītā valdība panāca vienošanos ar Krieviju par 3 miljardu dolāru aizdevuma piešķiršanu. Šī summa bija paredzēta Ukrainas parādsaistību segšanai par Krievijas piegādāto gāzi, taču atsevišķi Ukrainas opozīcijas pārstāvji un arī tagadējais prezidents Petro Porošenko toreiz paziņoja, ka faktiski šī bijusi Krievijas samaksa vai kukulis par Ukrainas atteikšanos parakstīt asociācijas līgumu ar Eiropas Savienību.

Šis trīs miljardu lielais kredīts arī divus gadus vēlāk joprojām ir Ukrainas un Krievijas strīdu avots, Ukrainai cenšoties saņemt palīdzību no starptautiskajām finanšu institūcijām. Ukraina vēlējās šī parāda restrukturizāciju, uzskatot to par komerckredītu, savukārt Krievijas puse šādu parādu restrukturizēt vai atlaist atteicās, nosaucot to par suverēnu parādu. Šāda parāda neatmaksāšana nozīmētu Ukrainas maksātnespējas iestāšanos.

Lai atrisinātu šīs domstarpības, Krievija bija ierosinājusi izskatīt šo jautājumu Starptautiskā Valūtas fonda direktoru padomē, kas trešdien bez liekām diskusijām atzina, ka šis parāds tiešām ir suverēns parāds un Ukrainai ir pienākums to atmaksāt līdz 20. decembrim. Ja tas netiks izdarīts, Krievija 10 dienu laikā vērsīsies tiesā. Kā iepriekš izteikušies eksperti, Krievijai attiesāt šo parādu starptautiskās tiesās esot visai maz izredžu, jo Maskava, visticamāk, pretī saņems prasības par Krimas nelikumīgu aneksiju.

Ukrainas varas iestādes iepriekš ir paziņojušas, ka šo Viktora Janukoviča parādu Krievijai atmaksāt negatavojas, taču tagad Ukrainas Finanšu ministrija paziņojusi, ka Starptautiskā Valūtas fonda atzinumu pieņem zināšanai un ir atvērta sarunām par parādu. Šeit jāatgādina, ka valsts maksātnespēja vairs nerada tik lielu satraukumu, jo decembra sākumā Starptautiskais Valūtas fonds pieņēma lēmumu, ka finansiāla palīdzība Ukrainai tiks turpināta arī tad, ja parāds Krievijai netiks atmaksāts.

Sagaidāms, ka līdz gada beigām Ukrainas un Krievijas domstarpības vēl ne reizi vien nonāks uzmanības centrā. Galvenokārt tāpēc, ka no nākamā gada sākuma Ukraina ieviesīs brīvās tirdzniecības zonu ar Eiropas Savienību. Krievija ir paziņojusi, ka šis brīvās tirdzniecības līgums apdraud Krievijas intereses un Maskavas iebildumi sarunās ar Kijevas un Briseles pārstāvjiem nav ņemti vērā. Iespējams, ka tieši šī iemesla dēļ Krievijas prezidents Vladimirs Putins ir iesniedzis Valsts domē likumprojektu par Neatkarīgo Valstu Sadraudzības brīvās tirdzniecības zonas ar Ukrainu līguma apturēšanu. Tas nozīmē, ka no 1. janvāra uz Ukrainas un Krievijas robežas precēm tiks ieviestas muitas nodevas. Šis lēmums Valsts domē vēl tiks izskatīts 22. decembrī, bet dienu iepriekš Briselē vēl plānotas trīspusējās sarunas ar Ukrainu un Eiropas Savienību. Krievijas Ekonomiskās attīstības ministrija cer, ka šo sarunu laikā Krievijai tomēr izdosies panākt kādu pretimnākšanu no Eiropas partneru puses.

Neatkarīgi no šīm sarunām trešdien kļuva zināms tas, ka pēc mēneša stāsies spēkā arī Ukrainas ekonomiskā blokāde attiecībā pret Krievijas anektēto Krimu.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti