SVF: Šogad pasaules ekonomikas izaugsme būs lēnākā kopš globālās finanšu krīzes

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Šogad pasaules ekonomikas izaugsme būs lēnākā kopš globālās finanšu krīzes, otrdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF). Tas pasaules izaugsmes tempa prognozi samazinājis līdz 3%. Starp galvenajiem iemesliem – ASV un Ķīnas tirdzniecības karš un ģeopolitiskie saspīlējumi. Izaugsmes prognoze samazināta arī Latvijai.

ĪSUMĀ:

  • SVF samazina globālās ekonomikas izaugsmes prognozi līdz 3%; tas ir lēnākais temps kopš finanšu krīzes.
  • SVF 2020. gadam prognozē 3,4% izaugsmi; ASV-Ķīnas tirdzniecības karš to mazinās par 0,8%.
  • Samazināta arī Latvijas IKP izaugsmes prognoze – šogad un nākamgad IKP pieaugs par 2,8%.
  • Eirozonas ekonomika šogad augs par 1,2%, kas ir mazliet mazāk nekā SVF iepriekšējās aplēses.
  • Galvenais prognozes samazināšanas iemesls – stagnē bloka lielākā ekonomika Vācija.

SVF: Šogad pasaules ekonomikas izaugsme būs lēnākā kopš globālās finanšu krīzes
00:00 / 03:07
Lejuplādēt
Šogad globālās ekonomikas izaugsmes temps palēnināsies līdz 3%, otrdien paziņoja SVF, publicējot savu jaunāko pārskatu par pasaules ekonomikas perspektīvām.

 

Līdz ar to fonds samazinājis savu iepriekšējo vasarā publicēto prognozi, kas toreiz bija 3,2%. Tas arī brīdināja, ka izaugsmes perspektīvas var ievērojami pasliktināties vēl vairāk, ja netiks atrisināti tirdzniecības strīdi.

SVF galvenā ekonomiste Gita Gopinata norādīja, ka globālās ekonomikas perspektīvas joprojām ir "neskaidras" un brīdināja nepieļaut "politikas kļūdas".

"Globālā ekonomika palēninās. Mēs atkal samazinām ekonomiskās izaugsmes prognozi 2019. gadam – līdz 3%. Tas ir lēnākais temps kopš globālās finanšu krīzes. Izaugsmi joprojām novājina arvien augstākās tirdzniecības barjeras un pieaugošie ģeopolitiskie saspīlējumi," norādīja Gopinata.

SVF ziņojumā detalizēti izklāstītas sekas, ko radījis ASV un Ķīnas - divu lielāko pasaules ekonomiku - tirdzniecības tarifu karš, piemēram, tiešās izmaksas, viļņošanās tirgos, investīciju plūsmu kritums, piegādes ķēžu traucējumi.

Aprēķini liecina, ka tikai Vašingtonas un Pekinas līdz šim izsludinātie tarifi globālās ekonomikas izaugsmi līdz 2020. gadam samazinās par 0,8%.

Nākamajam gadam fonds prognozē nedaudz lielāku izaugsmi 3,4%, kas gan tāpat ir samazināta, salīdzinot ar iepriekšējo.

Runājot par ģeopolitiskajiem saspīlējumiem, strauji samazināta Irānas un Saūda Arābijas, divu lielāko Tuvo Austrumu ekonomiku izaugsmes prognoze.

Irānas gadījumā tās ir arī ASV piemērotas sankcijas. Irānas iekšzemes kopprodukts (IKP) šogad kritīšoties gandrīz par 10%, kas ir sliktākais rādītājs kopš 80. gadu vidus, kad islāma republika bija iesaistījusies karā ar Irāku. Saūda Arābijas ekonomika savukārt pieaugšot par tikai 0,2%.

Prognoze samazināta arī Latvijai. Mūsu IKP gan šogad, gan nākamgad pieaugs par 2,8%, lēš SVF. Iepriekš aprīļa prognozēstās bija labākas – 3,2% šogad un 3,1% nākamgad.

Eirozonā kopumā fonds prognozē, ka ekonomika šogad augs par 1,2%, kas ir mazliet mazāk nekā iepriekšējās aplēses.

Starp samazinātās prognozes galvenajiem iemesliem – stagnē bloka lielākā ekonomika Vācija, kas arī kritusi par upuri globālajam tirdzniecības karam. Destabilizējošs faktors ir arī "Brexit". Brisele un Londona ved aktīvas sarunas, lai mēģinātu panākt vienošanas par Lielbritānijas izstāšanās nosacījumiem līdz ceturtdienas bloka līderu samitam. Eiropas Savienības "Brexit" sarunu vadītājs Mišels Barnjē otrdien teica, ka vienošanos šonedēļ ir iespējams panākt, tomēr tas būs grūti.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti