SVF samazinājis Latvijas IKP pieauguma prognozi šim gadam līdz 3,6%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), pēc Latvijas ekonomiskās situācijas un īstenoto politisko lēmumu izvērtēšanas, samazinājis Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) pieauguma prognozi šim gadam no iepriekš prognozētajiem 3,9% līdz 3,6%.

Savukārt nākamajam gadam IKP pieauguma prognoze saglabāta 5,2% apmērā.

Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs šā gada beigās Latvijā būs 7,7% apmērā, bet nākamā gada beigās tas samazināsies līdz 7,2%.

Tāpat SVF prognozē, ka Latvijas maksājumu bilances kārtējo maksājumu kontā šogad Latvijā būs deficīts 0,2% apmērā no IKP, bet nākamgad deficīts sasniegs 1% no IKP.

SVF skaidro, ka Latvijas ekonomiku sagaida spēcīga atveseļošanās, ja pieaugs iedzīvotāju vakcinācijas pret Covid-19 temps un tiks mīkstināti koronavīrusa izplatības ierobežošanai paredzētie pasākumi.

Taču vienlaikus riski tautsaimniecības atlabšanai saglabājas visai augsti. Jo sevišķi ekonomikas izaugsmi negatīvi varētu ietekmēt koronavīrusa jauno paveidu uzliesmojums, kā arī lēns un/vai nevienmērīgs vakcinācijas temps. Tajā pašā laikā iedzīvotāju vakcinācijas procesa plašāka izvēršana ļautu ekonomiskajai aktivitātei atjaunoties ātrāk un palīdzētu novērst ilgtermiņa bojājumus.

Fonds arī norāda, ka ir svarīgumi vidējā termiņā saglabāt tautsaimniecību atbalstošās politikas, vienlaikus saglabājot finanšu stabilitāti un veicinot strukturālās reformas, lai panāktu videi draudzīgāku, gudrāku un plašāku izaugsmi. Fonda eksperti uzsver nepieciešamību nodrošināt, ka fiskālais atbalsts saglabājas mērķtiecīgs un pielāgots mainīgajiem apstākļiem.

Tāpat SVF saskata nepieciešamību mazināt negatīvo ietekmi uz darba tirgu, tostarp īstenojot proaktīvus darba radīšanas politiskos lēmumus un stiprinot aktīvās darba tirgus politikas. Fonds aicina turpināt pūliņus, lai plašāk uzlabotu produktivitāti un biznesa vidi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti