SVF: Pasaules ekonomika šogad pieaugs par 3,5%

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Pasaules ekonomika šogad palielināsies par 3,5%, tādējādi palielinoties nedaudz straujāk par pagājušā gadā reģistrēto izaugsmi 3,4% apmērā, otrdien paziņoja Starptautiskais Valūtas fonds (SVF), publiskojot jaunākās ekonomiskās izaugsmes aplēses.

Savukārt nākamgad pasaules ekonomika varētu palielināties par 3,8%.

SVF samazinājis ekonomikas izaugsmes prognozes ASV, taču norāda, ka valsts šogad un nākamgad būs galvenā globālās ekonomikas veicinātāja, kamēr liela daļa attīstības valstu saskarsies ar zemām izejmateriālu cenām un nemieriem finanšu tirgos.

Tāpat fonds norāda, ka naftas cenu kritums vēl nav radījis visas iespējamās priekšrocības, un aicina valdības agresīvāk īstenot tirgiem draudzīgas reformas un investēt infrastruktūras uzlabošanā.

"Finanšu un eirozonas krīzes sekas vēl jūtamas vairākās attīstītajās valstīs," vēsta SVF galvenais ekonomists Olivjē Blanšārs.

Neskatoties uz atsevišķiem pozitīviem elementiem, Blanšārs globālās ekonomikas izaugsmi raksturo kā mērenu un nevienmērīgu.

SVF prognozē, ka ASV ekonomika šogad palielināsies par 3,1%, nevis 3,6%, kā tika lēsts iepriekš. Savukārt nākamajam gadam izaugsmes prognoze samazināta par 0,2 procentpunktiem - arī līdz 3,1%.

Krievijas ekonomikai šogad tiek prognozēta nevis 3%, bet gan 3,8% lejupslīde, un Brazīlijas ekonomika varētu samazināties par 1%, nevis nedaudz pieaugt, kā tika lēsts pavasarī.

Tikmēr Ķīnas ekonomikai šogad tiek prognozēta izaugsmes palēnināšanās līdz 6,8% un 6,3% nākamgad.

Vienlaikus SVF paaugstinājis Japānas iekšzemes kopprodukta (IKP) izaugsmes prognozi šim gadam līdz 1% un 1,2% nākamgad, šādu lēmumu skaidrojot ar valsts centrālās bankas īstenoto stimulēšanas pasākumu pozitīvo ietekmi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti