SVF paaugstinājis pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) ir palielinājis pasaules ekonomikas izaugsmes prognozi šim gadam. Valūtas fonds prognozē, ka pasaules ekonomika šogad pieaugs par 2,9%, nevis 2,7%, kā tika lēsts iepriekš. Kā norādījis SVF vadošais pētnieks Pjērs Olivjē–Gurinčass, prognožu izmaiņas ir veicinājuši vairāki faktori.

SVF vadošais pētnieks Pjērs Olivjē–Gurinčass
00:00 / 01:12
Lejuplādēt

Sagaidāms, ka globālā ekonomika šajā gadā palēnināsies pirms atkopšanās nākamajā gadā. Izaugsme saglabāsies vēsturiski zema, jo aktivitāti ietekmē cīņa pret inflāciju un karš Ukrainā. Par spīti šiem kavēkļiem, prognoze nav tik drūma kā mūsu oktobra prognoze.

Šis varētu būt pagrieziena punkts ar izaugsmes kāpumu pēc zemākā punkta sasniegšanas un inflācijas mazināšanos," teica Olivjē–Gurinčass.

Viņš norādīja, ka ekonomiskā izaugsme pagājušā gada trešajā ceturksnī ir izrādījusies pārsteidzoši noturīga. Darba tirgus ir spēcīgs, privātais pieprasījums stabils. Tāpat pielāgošanās Eiropas enerģijas krīzei bijusi labāka, nekā cerēts.

"Arī inflācijas rādītāji uzlabojas, un lielākajā daļā valstu jau novērojams kritums, taču pamatinflācija, kurā nav iekļautas svārstīgās enerģijas un pārtikas cenas, daudzās valstīs vēl nav sasniegusi augstāko punktu. Ķīnas pēkšņā atvēršanās arī paver ceļu straujākai aktivitātei, bet inflācijas spiediena mazināšanās veicina arī globālos finansiālos apstākļus. Gan šis, gan arī ASV dolāra vērtības kritums ir radījuši vismaz nelielu atvieglojumu attīstības ekonomikās," vērtēja SVF pētnieks.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti