SVF paaugstina Latvijas ekonomikas izaugsmes prognozi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) paaugstinājis Latvijas iekšzemes kopprodukts (IKP) pieauguma prognozes šim un nākamajam gadam.

SVF jaunākajā pārskatā par pasaules ekonomikas perspektīvām ("World Economic Outlook"), kas publiskots otrdien, prognozē, ka Latvijas ekonomika šogad pieaugs par 3,8% un 3,9% nākamgad.

Aprīlī publiskotajās pavasara prognozēs SVF Latvijas IKP pieaugumu šogad prognozēja 3% apmērā, bet nākamgad ekonomikas izaugsmi lēsa 3,3% apmērā.

Inflācija Latvijā gan šogad, gan nākamgad prognozēta 3% apmērā. Pēc SVF aprēķiniem, bezdarbs saruks līdz 9% šogad un 8,7% nākamgad, salīdzinot ar 9,6% pērn, bet kārtējo maksājumu kontā šogad tiks reģistrēts deficīts 0,3% no IKP apmērā, kas nākamgad pieaugs līdz 1,5%.

No Baltijas valstīm lielāku IKP pieaugumu nekā Latvijā šogad SVF sagaida Igaunijā, kur tas tiek prognozēts 4% apmērā. Nākamgad Igaunijā SVF sagaida 3,7% ekonomikas izaugsmi. Aprīlī SVF lēsa, ka Igaunijā šogad un nākamgad IKP palielināsies attiecīgi par 2,5% un 2,8%. Inflācija Igaunijā šogad un nākamgad tiek gaidīta attiecīgi 3,8% un 3,4% apmērā, savukārt kārtējo maksājumu kontā šogad tiek prognozēts pārpalikums 1,8% no IKP, kas nākamgad saruks līdz 1,4%. SVF Igaunijā sagaida bezdarba līmeņa pieaugumu līdz 8,4% šogad un 9% nākamgad, salīdzinot ar 6,8% pirms gada.

Lietuvā SVF gan šogad, gan nākamgad prognozē ekonomikas izaugsmi 3,5% apmērā. Aprīļa prognozē tika teikts, ka Lietuvā šogad ekonomikas izaugsme gaidāma 2,8% apmērā, kas nākamgad paātrināšoties līdz 3,1%. Inflāciju SVF Lietuvā šogad sagaida 2,8% apmērā, bet nākamgad - 2%. Kārtējo maksājumu kontā deficīts šogad tiek prognozēts 1,6% apmērā no IKP, bet nākamgad - 1,5% no IKP. Bezdarbs Lietuvā, pēc SVF aplēsēm, šogad samazināsies līdz 7,4%, bet nākamgad kritīsies līdz 7,2%, salīdzinot ar 7,9% pērn.

Eirozonā kopumā SVF prognozē 2,1% IKP pieaugumu šogad, bet nākamgad ekonomikas izaugsme palēnināsies līdz 1,9%.

Inflāciju 19 valstu veidotajā vienotās valūtas zonā SVF sagaida 1,5% apmērā šogad un 1,4% apmērā nākamgad. Kārtējo maksājumu kontā tiek prognozēts 3,1% no IKP pārpalikums šogad un 3% pārpalikums nākamgad. Savukārt bezdarbs eirozonā šogad samazināsies līdz 9,2%, bet nākamgad kritīsies līdz 8,7%, teikts SVF rudens prognozēs.

Eiropas lielākajā ekonomikā Vācijā IKP pieaugums šogad un nākamgad tiek prognozēts attiecīgi 2% un 1,8%. Aprīlī tika lēsts, ka izaugsme šogad būs 1,6% apmērā, bet nākamgad tā palēnināsies līdz 1,5%.

Prognozēs Lielbritānijai SVF norāda, ka ekonomiskā aktivitāte valstī šā gada pirmajā pusgadā palēninājusies straujāk, nekā bija gaidīts. SVF prognozē, ka Lielbritānijā, kur pērn ekonomikas izaugsme bija 1,8%, šogad IKP pieaugs par 1,7%, bet nākamgad - par 1,5%.

Nevienā Eiropas valstī SVF nedz šogad, nedz nākamgad neprognozē ekonomikas apmēra samazinājumu. Kopumā kontinentā gaidāms IKP pieaugums 2,5% šogad un 2,2% nākamgad. Savukārt attīstīto valstu grupā kopējā ekonomikas izaugsme SVF vērtējumā šogad būs 2,1%, bet nākamgad tā palēnināsies līdz 1,9%.

Savukārt SVF Eiropas attīstības reģionā šogad prognozē IKP pieaugumu par 4,5%, bet nākamgad - 3,5%. Šajā valstu grupā, piemēram, Turcijai tiek prognozēts IKP pieaugums 5,1% šogad un 3,5% nākamgad. Polijai šogad IKP palielinājums tiek gaidīts 3,8% apmērā, bet nākamgad tiek lēsta ekonomikas izaugsme 3,3% apmērā.

ASV ekonomikas izaugsmi SVF prognozē šogad par 2,2%, bet nākamgad - par 2,3%, bet pasaulē trešās lielākās ekonomikas Japānas IKP pieaugums šogad būšot 1,5%, bet nākamgad gaidāms IKP palielinājums 0,7% apmērā.

Ķīnā šogad tiek prognozēta ekonomikas izaugsme par 6,8%, bet nākamgad - par 6,5%, bet Indijā šogad un nākamgad IKP pieaugums tiek gaidīts attiecīgi 6,7% un 7,4% apmērā.

Krievijā SVF prognozē IKP kāpumu par 1,8% šogad, bet nākamgad tiek gaidīta 1,6% ekonomikas izaugsme. Savukārt Ukrainā, neskaitot Krievijas anektēto Krimas pussalu, šogad gaidāms IKP pieaugums par 2%, bet nākamgad ekonomikas izaugsme sasniegs 3,2%, lēš SVF.

Pasaules ekonomikas izaugsmi gan šogad, gan nākamgad SVF paaugstinājusi par 0,1 procentpunktu. Fonds prognozē, ka pasaules ekonomika šogad palielināsies par 3,6% un 3,7% nākamgad, salīdzinot ar 3,2% kāpumu pērn, kas bija lēnākā izaugsme kopš globālās finanšu krīzes.

SVF norāda, ka globālās ekonomikas augšupeja aizsākās 2016.gada otrajā pusgadā un turpinājusies šā gada pirmajā pusē. Fonds skaidro, ka ekonomikas izaugsme šogad un nākamgad paātrināsies attīstības valstīs, ko galvenokārt veicinās ārēji faktori - labvēlīga globālā finanšu vide un atlabšana attīstītajās ekonomikās. Taču fonds vienlaikus vēsta, ka izejvielu, jo sevišķi degvielas, eksportētājvalstis smagi ietekmējusi pielāgošanās ienākumu kritumam.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti