Panorāma

Mediju apvienošanu atbalsta, bet naudu nesola

Panorāma

Likumu sola grozīt, ministrs sola nedemisionēt

SVF norāda uz riskiem ekonomikas attīstībai

SVF norāda uz riskiem ekonomikas attīstībai

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Gan ar uzslavām par sasniegumiem, gan brīdinājumiem par jauniem un vēl neatrisinātiem riskiem pirmdien vizīti Latvijā beidza Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) Latvijas misijas vadītājs Šehars Aijars. Valūtas fonda pārstāvjiem nav palikušas nemanītas nedienas ar „Liepājas Metalurgu” un viņi norāda - jāņem vērā tā iespējamā negatīvā ietekme uz Latvijas ekonomikas turpmāko izaugsmi.

SVF eksperti Latvijā uzturējās no 7.maija, un šajā laikā viņi vērtēja Latvijas ekonomisko situāciju. Ekonomikas atgūšanās novērtēta kā laba - tautsaimniecības izaugsme šajā gadā varētu būt aptuveni 4% apmērā. Pastāv gan riski, kas to varētu bremzēt, un viens no tādiem ir "Liepājas metalurga" potenciālais ražošanas kritums un valsts garantijas rūpnīcas aizņēmumam. Taču SVF misijas vadītājs Šehars Aijars gan skaidroja, ka nevar arī pārlieku dramatizēt šī uzņēmuma ietekmi.

„Ko mēs zinām - tas ir liels tērauda ražotājs, tas nodrošina ievērojamu daļu iekšzemes kopprodukta pieauguma. Bet, cik liela būs šī ietekme, būs atkarīgs no tā, kas notiek tālāk. Un ir dažādi iespējamie scenāriji. Jebkurā gadījumā mūs prognoze par 4%tu izaugsmi ir pieņemta, ņemot vērā šo informāciju. Un ja lietas attīstās ļoti labi, izaugsme pat varētu pārsniegt 4%,” skaidroja Šehars Aijars.

Valsts prioritāte arī šajā salīdzinoši labajā situācijā SVF ekspertu skatījumā gan joprojām paliek bezdarba un sociālās nevienlīdzības mazināšana. Pašlaik nevienlīdzība Latvijā ir viena no lielākajām Eiropā. „Vajadzētu stiprināt sociālās drošības tīklu, lai aizsargātu visvairāk ievainojamo sabiedrības daļu un mazinātu augsto nevienlīdzības līmeni. Valdība pēdējā laikā ir ļāvusi saprast, ka ir gatava jauniem pasākumiem nevienlīdzības mazināšanai, ieskaitot dāsnāku atbalstu, kas nav saistīti ar nodokļiem. Mēs ceram, ka Pasaules Bankas ekspertu, kas šeit ieradīsies jūnijā, ar saviem ieteikumiem palīdzēs valdība,” atzīmēja SVF Latvijas misijas vadītājs.

SVF iepriekš uzsvēra, ka Latvija ne vienmēr izvēlējusies pareizos soļus nevienlīdzības mazināšanai. Piemēram, cēlusi nevis ar nodokļiem neapliekamo minimumu, bet mazinājusi nodokļu slogu, no kā ieguvuši tieši turīgākie.

Arī šoreiz SVF misijas vadītājs norādīja uz iespējamo nepieciešamību pārskatīt plānus samazināt iedzīvotāju ienākuma nodokli.

Viņš atzina - gadījumā, ja būtu grūtības nodrošināt fiskālo disciplīna, šis samazinājums būtu pirmais, kas jāpārskata. Iepriekš izskanējušas plāni ar laiku to samazināt no 24% līdz 20%.

Šī bija noslēdzošā fonda vizīte. Starptautiskais Valūtas fonds paziņojis par pastāvīgās pārstāvniecības biroja Latvijā slēgšanu, jo Latvija esot atguvusi makroekonomisko stabilitāti un pagājušajā gadā pirms termiņa atmaksāja krīzes laikā starptautiskajā aizdevumu programmā saņemto SVF aizdevumu.

Pirmdien SVF pārstāvjus nomainīja Eiropas Komisijas pārskata misija, lai novērtētu, kā Latvija pilda reformu veikšanas solījumus.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti