Dienas ziņas

Igaunijā notiek parlamenta vēlēšanas

Dienas ziņas

Latvijas zemniekus brīdina par sankcijām

SVF pabeidz kārtējo misiju Latvijā

SVF: Latvijas ekonomiskā izaugsme saglabāsies pagājušā gada līmenī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) šogad paredz Latvijai līdzīgu izaugsmi kā pērn, tā pirmdien, noslēdzot fonda misiju Latvijā, pavēstīja Starptautiskā Valūtas fonda misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars. Vidējā termiņā Latvija varētu sasniegt arī 4% iekšzemes kopprodukta pieaugumu gadā, ja tiek veiktas strukturālās reformas, samazinās ģeopolitiskā spriedze un eirozonā atgriežas izaugsme.

Šogad ekonomika attīstīšoties pagājušā gada līmenī, kad iekšzemes kopprodukts pieauga par 2,4%. Tā šodien sacīja Starptautiskā Valūtas fonda misijas Latvijā vadītājs Šehars Aijars. Savukārt vidējā termiņā fonds paredz ekonomikas izaugsmes paātrināšanos, ja būs labvēlīga ārējā vide un ieviestas strukturālās reformas, uzsver Aijars:

„Vidējā termiņā izaugsme ap 4%, kas ir augstāka nekā eirozonas kodola valstīs, varētu būt sasniedzama, ekonomikai izlīdzinoties ar eirozonas vidējo ienākumu līmeni. Bet tam ir vajadzīgas strukturālās reformas, lai palielinātu konkurētspēju, un apdomīga makroekonomiskā vadība. Šim redzējumam pastāv vairāki nozīmīgi riski. Krievijas un eirozonas ekonomiskās izaugsmes ilgstoša bremzēšanās var sabojāt ekonomisko pārliecību reģionā. Savukārt reformu neveikšana kavētu ražīguma celšanos un samazinātu konkurētspēju vidējā termiņā.”

Starptautiskais Valūtas fonds iesaka veikt reformas vairākās nozarēs. Tiesu sistēmā būtu jāuzlabo bankrota procedūru efektivitāte, savukārt izglītība būtu vairāk jāsaista ar darba tirgu. Vēl valdībai vajadzētu pievērst uzmanību banku kreditēšanas atdzīvināšanai. DNB bankas ekonomikas eksperts Pēteris Strautiņš secina, ka būtībā Starptautiskā Valūtas fonda secinājumos un ieteikumos nekā jauna vai oriģināla neesot. Savukārt prognoze par 4% ekonomisko izaugsmi esot visnotaļ reāla, uzskata Strautiņš:

„Es domāju, ka 4% gadā, tas noteikti ir reāli. Tur ir pieminēts šis dežūrvārdiņš -strukturālās reformas, kas, protams, ir ļoti vēlamas, un viņas kaut kādā mērā notiek un arī notiks, bet es teiktu, ka tāpat kā iepriekšējos piecos, desmit un vairāk gados, Latvija joprojām turpina gūt labumu no tā, ka mums ir lielāka uzņēmējdarbības brīvība, iespēja tirgoties ar citām valstīm, nekā tas bija pirms tam, un mēs pamazām turpinām mācīties apgūt šīs iespējas.”

Tikmēr Finanšu ministrijā uzsver, ka Starptautiskā Valūtas fonda ieteikumi jau tiekot īstenoti. Piemēram, „nolikto atslēgu” principa ieviešana kā izvēles iespēja veicinās privāto kreditēšanu. Tāpat turpinoties darbs pie ēnu ekonomikas apkarošanas, stāsta Finanšu ministrijas pārstāvis Aleksis Jarockis:

„Valūtas fonda eksperti ir norādījuši to, ka daudz ir panākts ēnu ekonomikas samazināšanā, kā arī ir nepieciešams darbu turpināt šajā virzienā. Ir arī izveidota konsultatīva padome, kas strādās trijos virzienos, lai vēl sekmīgāk turpinātu darbu cīņā ar ēnu ekonomiku.”

Starptautiskā Valūtas fonda misija kopš 2012. gada Latviju apmeklē divreiz gadā – pirms un pēc budžeta pieņemšanas. Pēdējo reizi Starptautiskā Valūtas fonda eksperti Latvijā viesojās pērn decembrī.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti