SVF: Latvijas ekonomika šogad turpinās pieaugt; Ukrainas spriedze gan to apdraud

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Starptautiskais valūtas fonds (SVF) prognozē, ka Latvijas ekonomika arī 2014.gadā turpinās pieaugt, un kopumā izaugsme šogad varētu sasniegt 4%, kas galvenokārt ir saistīts ar eiro ieviešanas pozitīvo efektu uz mūsu tautsaimniecību. Tiesa gan, fonda pārstāvji savā ziņojumā pievērš uzmanību, ka izaugsmi apdraud notikumi Krievijā un Ukrainā.

Latvija eirozonā ir ienākusi kā dalībnieks ar straujākajiem ekonomikas izaugsmes tempiem - šādus atzinīgus vārdus par Latviju vēsta Starptautiskais valūtas fonda sagatavotais pēcuzraudzības misijas ziņojums. SVF pēcuzraudzības misijas vadītājs Latvijā Šekhars Aijars pievērš uzmanību, ka Latvijas tālākajai izaugsmei ir vairāki būtiski draudi - piemēram, lēnā ekonomikas atkopšanās Eiropā, notikumi Krievijā, kā arī negatīvas tendences kreditēšanā. Tomēr pēc viņa domām, ekonomikas perspektīvas ir pozitīvas.

„Prognozes 2014.gadam kopumā ir labvēlīgas. Sagaidāmā izaugsme būs ap 4 procentiem, un to veicinās investīciju apjoma pieaugums, kas ir saistāms ar eiro ieviešanas izraisītu pozitīvāku noskaņojumu investoru vidū. Labāki izaugsmes rādītāji ārvalstu tirgos veicinās arī eksporta pieaugumu. Savukārt inflācija palielināsies no gandrīz nulles līdz pusotram procentam, kas ir saistāms ar minimālās algas pieaugumu un saspringtāku situāciju darba tirgū," norāda Šekhars Aijars.

Šīs prognozes īstenošanos galvenokārt apdraud ārējie riski - šī brīža Ukrainas notikumu ietekme uz Krievijas ekonomiku, Eiropas valstu gausā atveseļošanās no krīzes, kā arī globālā finanšu tirgus svārstības,” sacīja SVF pārstāvis.

To, ka gada sākums Latvijas ekonomikā ir sācies samērā stabili, apliecina arī jaunākie inflācijas dati, saskaņā ar kuriem patēriņa cenas 12 mēnešu laikā ir augušas par 0,5%, bet kopš janvāra ir palikušas nemainīgas. Inflācijas dati liecina, ka arī eiro ieviešana ir notikusi bez lieliem satricinājumiem ekonomikai.

„Šajā laika posmā inflācija bijusi ļoti zema, un galvenās cenu pieauguma pozīcijas, kuras cilvēkiem ir pamanāmas, ir pārtikai, kas ir sadārdzinājusies. Tajā pašā laikā mēs redzam, ka notiek šī daļēji ar pāreju uz eiro saistītā cenu pielāgošanās pakalpojumu nozarē. Ņemot vērā to, ka pakalpojumu nozare vairāk saistīta ar iekšējo patēriņu un pirktspējas uzlabošanos, tad iekšējais patēriņš kļūst nedaudz spējāks, un raugoties uz viesnīcām, restorāniem, frizieru pakalpojumiem, kultūras pakalpojumiem, varbūt autoservisu pakalpojumiem, ir pamanāms, ka šis cenu pieaugums ir nedaudz straujāks,” norāda SEB bankas analītiķis Edmunds Rudzītis.

SVF prognozē, ka arī vidējā termiņā Latvijas ekonomikas izaugsme varētu turēties virs vidējiem eirozonas izaugsmes rādītājiem, jo Latvijā ienākumu līmenis aug, virzoties uz vidējo līmeni reģionā.

Tomēr, lai to panāktu, Latvijai ir jāīsteno vairākas reformas, tostarp darba tirgū, izglītībā un enerģētikas sektorā.

SVF arī nepārprotami norāda, ka Latvijai arī nebūtu jāvilcinās ar elektrības tirgus liberalizāciju.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti