SVF: Grieķija nespēs atkopties bez daļējas parāda norakstīšanas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) joprojām uzstāj, ka bez daļējas parādu norakstīšanas Grieķijas ekonomiku ilgtermiņā nebūs iespējams atjaunot. Par to fonda pārstāvji paziņoja ikgadējās sanāksmes laikā Vašingtonā. 

Tomēr eiropieši pašreiz nav gatavi par to runāt. Brisele cer, ka vienotu nostāju par Grieķijas reformu plāna izpildi izdosies panākt jau pavisam drīz. Ja tas izdosies, starptautiskie aizdevēji varēs izmaksāt Atēnām nākamo aizdevuma daļu.

Visu nedēļas nogali Eiropas Savienības (ES), Grieķijas un SVF pārstāvji Vašingtonā mēģināja panākt vienošanos par to, kā turpināt Grieķijas aizdevuma programmu.

SVF un Eiropas Komisijas prognozes par Grieķijas ekonomikas attīstību atšķiras. SVF kopumā ir noskaņots pesimistiskāk salīdzinājumā ar Briseli. Tomēr puses vienojās, ka eksperti atgriezīsies Atēnās šīs nedēļas sākumā, lai mēģinātu panākt vienošanos. 

"Mūsu komanda atgriezīsies Atēnās nedēļas sākumā. Viņiem vēl ir daudz darāmā, tādēļ negaidiet ātrus rezultātus, jo šādas lietas aizņem laiku. Bet mēs visi kopā noteikti uzskatām, ka procesam ir jāturpinās un visam jānotiek ātri un efektīvi," to sestdien norādījaSVF vadītāja Kristīne Lagarda.

Arī SVF Eiropas departamenta direktors Pols Tomsens piebilda, ka Grieķijai vēl ir nepieciešams daudz paveikt, lai sasniegtu iepriekš izvirzītos mērķus, jo tie paliek nemainīgi. Viņš uzsvēra, ka mazināt izdevumus veselības aprūpei vai, piemēram, sabiedriskajam transportam vairs īsti nav iespējams. Arī vienkārša nodokļu celšana bieži vien nedod gaidītos ieņēmumus valsts budžetā, jo nodokļus maksā ļoti neliela iedzīvotāju daļa.

Tomsens uzsver, ka

no iedzīvotāju ienākumu nodokļa maksāšanas Grieķijā esot atbrīvota aptuveni puse mājsaimniecību. Salīdzinājumam Portugālē tie esot 2%, bet Īrijā 5% mājsaimniecību. Tādēļ valdībai Atēnās ir nepieciešams pakāpeniski mazināt ienākumu latiņu, no kuras ir jāsāk maksāt nodokļi, jo pašreiz tā esot pārāk augsta.

Eiropas Komisijas runasvīrs Margaritis Shinas bija aturīgāks savos komentāros, norādot, ka Eiropas valstu finanšu ministri gatavojas izvērtēt paveikto nedēļas beigās Amsterdamā.

"Eiropas Komisija uzskata, ka diskusijas par reformām norisinās labi. Mēs darām visu nepieciešamo, lai apņemšanās, kas tika izteiktas aizvadītajā augustā, būtu ievērotas. Mums ir jāpanāk, lai reformu pakete būtu loģiska, ekonomiski efektīva, godīga pret dažādām sociālām grupām un ekonomiski līdzsvarota. Budžeta mērķi periodam līdz 2018. gadam, par kuriem tika panākta vienošanās aizvadītajā vasarā, paliek nemainīgi," teica Shinas.

Iepriekš ES finanšu komisārs Pjērs Moskovisi norādīja, ka ir panākts labs progress, tomēr Grieķijai ir nepieciešams apstiprināt vajadzīgās reformas, pirms būs iespējams izmaksāt nākamo aizdevuma daļu. Dažas no šīm reformām ir visnotaļ nepopulāras, piemēram, priekšlaicīgas pensionēšanās ierobežošana vai jau pieminētā nodokļu reforma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti