Panorāma

A. Navaļnija līdzgaitniekiem atceļ mājas arestu

Panorāma

Sagatavo dokumentus A. Aļeksejenko atlaišanai

SVF: ekonomiskā izaugsme būs strauja, bet nevienlīdzīga

SVF: Ekonomiskā izaugsme pasaulē būs strauja, bet nevienlīdzīga

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Pēc smagākās ekonomiskās lejupslīdes kopš Otrā pasaules kara globālā ekonomika atgūsies vēl straujāk, nekā iepriekš prognozēts. Ar šādu prognozi nākusi klajā Starptautiskais Valūtas fonda (SVF) vadītāja Kristalina Georgijeva. Vienlaikus SVF gan arī ceļ trauksmi par nevienlīdzīgu ekonomisko atgūšanos starp bagātajām un nabadzīgākajām valstīm. 

Šī varēja būt vēl viena lielā depresija ar trīsreiz sliktākiem ekonomiskās attīstības rezultātiem, taču mērķtiecīgā un koordinētā valstu rīcība pēdējā gada laikā to ir novērsusi. Tā ikgadējā pavasara sesijā pašreizējo globālo ekonomisko situāciju raksturoja SVF vadītāja,

"Mums ir labas ziņas – redzama gaisma tuneļa galā. Pēc pasaules smagākās globālās recesijas kopš Otrā pasaules kara, ekonomiskā atgūšanās jau ir ceļā," sacīja Georgijeva.

SVF arī prognozē, ka globālā ekonomiskā izaugsme šogad sasniegs 6% pirms tam prognozēto 4,4% vietā. Tomēr no starptautiskajiem aizdevējiem izskan arī brīdinājums – bagātās valstis spēs atgūties veiksmīgāk, par ko pašlaik liecina arī lielā vakcīnu nevienlīdzība, kas var tikai padziļināt ekonomisko nevienlīdzību:

"Neliels skaits attīstīto un jauno tirgus ekonomiku, kuras vada ASV un Ķīna, traucas uz priekšu. Vājākās un nabadzīgākās valstis jau atpaliek šajā dažādu ātrumu atgūšanās procesā. Mums priekšā arī liela neskaidrība, īpaši saistībā ar jaunajiem vīrusa paveidiem un iespējamām izmaiņām finanšu apstākļos. Joprojām ir riski, kas saistīti ar bezdarba atstātajām rētām ekonomikā, nabadzību un badu," teica SVF vadītāja.

Līdz ar to SVF, kas līdz krīzes situācijās parasti aizdod naudu apmaiņā pret taupības pasākumu ievērošanu, šajā situācijā aicina vairāk tērēt – īpaši pievēršot uzmanību veselības aprūpes sektoram un godīgai vakcīnu sadalei, kā arī zaļajām tehnoloģijām un digitālajai ekonomikai.

Kā norādīja Georgijeva, valstīm šo tēriņu nodrošināšanai būtu jādomā arī par nodokļu celšanu un atsevišķos gadījumos par to progresīvu izlīdzināšanu.

Šis paziņojums pašlaik atbalsojas ASV prezidenta Džo Baidena ambiciozajā 2,7 triljonu dolāru vērtajā ekonomikas stabilizēšanas plānā, kuru finansēt prezidents daļēji plāno ar uzņēmumu nodokļu celšanu:

"Vai jūs domājat, ka Ķīna kaut ko gaida un neinvestē digitālajā infrastruktūrā vai zinātnes attīstībā? Es jums garantēju, ka negaida gan, taču viņi rēķinās, ka Amerikas demokrātija būs lēna, pārāk ierobežota un sašķelta, lai tiktu līdzi. Autokrāti liek likmes, ka demokrātijas nespēs radīt vienotību, lai piedalītos šajās sacensībās. Mēs nevaram atļauties parādīt, ka viņiem ir taisnība," paziņoja ASV prezidents Džo Baidens.

SVF pandēmijas laikā kopumā atvēlējis 106 miljardus ASV dolāru finansējumu, lai palīdzētu sabalansēt 85 valstu finanses, kas ir līdz šim augstākais rādītājs. Tomēr, kā norādījis ietekmīgais žurnāls the "Economist", – piešķirtās summas, salīdzinot ar iepriekšējo globālo krīzi, bijušas krietni mazākas. Gan fonda izvirzīto nosacījumu dēļ, gan arī tādēļ, ka vēršanās pie starptautiskajiem aizdevējiem grūtību gadījumā bieži vien tiek uztverta tikai kā pēdējā glābiņa iespēja.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti