SVF brīdina par ekonomikas lejupslīdi 170 valstīs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) eksperti uzskata, ka Covid-19 pandēmija radīs ekonomiskās problēmas 170 pasaules valstīs. Uz smagas recesijas risku norāda arī vadošās Eiropas Savienības (ES) amatpersonas.

Fonda vadītāja Kristalina Georgijeva informēja, ka gada sākumā ekonomiskā izaugsme tika plānota 160 valstīs, bet pandēmija būtiski mainīja situāciju.  Patlaban papildu risku rada nenoteiktība un jauna infekcijas uzliesmojuma iespējamība. 

Ja rudenī būs tā dēvētais pandēmijas otrais vilnis, problēmas būs lielākas nekā Lielās depresijas laikā pagājušā gadsimta 30. gados.

Tikmēr Eiropas Savienības ekonomikas un finanšu komisārs Paolo Džentiljoni norādīja, ka Eiropā šogad ir gaidāma dziļa recesija, taču precīzākas prognozes tiks publiskotas 7. maijā. ES iestādes un dalībvalstis krīzes seku novēršanai jau novirzījušas apmēram 3,4 triljonus eiro, taču vēl nepieciešams nepieredzētu darbību kopums. 

KONTEKSTS:

Jau aprīļa vidū Starptautiskais Valūtas fonds (SVF) koriģējis ekonomikas attīstības prognozes šim gadam. Pasaules ekonomikai fonds šogad paredz 3% lejupslīdi, bet nākamgad prognozēta izaugsme 5,8% apmērā. Eiropā gaidāms iekšzemes kopprodukta kritums 6,6% šogad, bet nākamgad prognozēta 4,5% izaugsme.

Attiecībā uz Latviju SVF lēš, ka šogad būs straujākā ekonomikas lejupslīde Baltijas valstīs, bet nākamajā gadā atgriezīsies izaugsme un tā būs straujākā Baltijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti