SVF brīdina: «Brexit» bez vienošanās Lielbritānijas ekonomikai maksās dārgi

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Lielbritānijas ekonomika piedzīvos graujošas sekas, ja Apvienotā Karaliste īstenos "Brexit" bez vienošanās ar Eiropas Savienību (ES), par to brīdinājis Starptautiskais valūtas fonds (SVF). 

Jo tuvāk nāk "Brexit" termiņš, jo vairāk apvainojumu izskan izstāšanās procesā iesaistīto pušu vidū. Bijušais ārlietu ministrs Boriss Džonsons Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas "Brexit” plānu nosaucis par pašnāvnieka jostu. Viņš ir viens no diviem kabineta ministriem, kurš plāna dēļ atkāpās. Visvairāk viņu neapmierina Mejas piedāvājums Ziemeļīrijas robežas nākotnei.

"Džonsona valodas izvēle ir pilnīgi nepieņemama. Bet paskatīsimies uz Ziemeļīrijas piedāvājumu – šie cilvēki ir pelnījuši, lai viņos ieklausītos. Viņi negrib stingro robežu ar Īriju. Mūsu plāns paredz, ka tādas nebūs," paziņoja Meja.

Britu politiķi, kas ir vairāk noskaņoti pret Eiropu, uzskata, ka Mejas piedāvātais plāns ir pārāk liela piekāpšanās Briselei. Spiediens pret Meju pieaug arī viņas pašas partijas biedru vidū. Ne mazums runu ir arī par iespējām gāzt viņu no amata. Meja pateikusi – vai nu deputāti apstiprina viņas "Brexit" plānu, vai nekādas vienošanās nebūs.

SVF brīdinājis, ka izstāšanās bez vienošanās Lielbritānijas ekonomikai maksās dārgi.

"Ja notiks izstāšanās bez vienošanās, tam būs ļoti dārgas sekas. Nākotnē gaidāma mazāka izaugsme, visticamāk, pieaugs deficīts, kritīsies mārciņas vērtība un samazināsies Lielbritānijas ekonomika. [..]

Mēs arī uzskatām, ka neviena vienošanās nenodrošinās tik labu situāciju, kādā valsts ir šobrīd," atzina SVF izpilddirektore Kristīna Lagarda.

Britu raidsabiedrībās BBC veidotās aptaujas rezultāti liecina, ka arvien vairāk Lielbritānijas iedzīvotāju uzskata, ka "Brexit" ietekme būs negatīva. Turklāt 79% aptaujāto atzīst, ka valdība netiek galā ar izstāšanās procesu. Londonas mērs Sadiks Hans tāpēc piedāvājis sarīkot vēl vienu iespēju izteikties tautai.

"Diemžēl esam tādā pozīcijā, kad diskusijas novedīs pie viena no diviem scenārijiem – vai nu slikta vienošanās, kas var nozīmēt, ka pametam ES neziņā par turpmākajām attiecībām, vai arī nekāda vienošanās. Un abi scenāriji ir kaitnieciski Londonai un visai valstij. Tāpēc britu sabiedrībai vajadzētu būt kāda teikšanai par šīm diskusijām, ieskaitot variantu palikšanai ES," uzskata Londonas mērs.

Lielbritānijai jāpamet bloks nākamā gada martā, bet vēl aizvien palikuši neatrisināti jautājumi, kā jau pieminētais Ziemeļīrijas robežas jautājums un tirdzniecības attiecības ar ES. Mejai par savu piedāvāto plānu vēl nāksies pārliecināt arī ES līderus, ar kuriem viņa tiksies šo ceturtdien Austrijā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti