SVF atzīnīgi vērtē Latvijas ekonomikas atkopšanos, bet brīdina par riskiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

 Latvijas ekonomika turpina spēcīgu atkopšanos no krīzes, tomēr riskus tai rada ārējie apdraudējumi un konkurētspējas stiprināšanas nepieciešamība, jaunākajā pārskatā par Latvijas ekonomiku secina Starptautiskais Valūtas fonds (SVF).

SVF pārskatā teikts, ka starpība starp reālo iekšzemes kopproduktu (IKP) un potenciālo ekonomikas apmēru Latvijā praktiski ir izzudusi, darba tirgus apstākļi nostiprinās, lai gan bezdarbs saglabājas augsts.

Tāpat fonda eksperti norāda, ka Latvijas kārtējo maksājumu konts ir gandrīz sabalansēts, bet inflācija ir pietuvojusies nulles atzīmei, kas galvenokārt saistāms ar energoresursu cenu samazinājumu.

Arī banku sektora bilance Latvijā uzlabojas, secinājis SVF, tomēr piebilstot, ka aizdevumu apmērs turpina sarukt. Vienlaikus banku sistēmā pērn samazinājās nerezidentu noguldījumu apmēra pieaugums.

SVF norādīja, ka visā visumā pozitīvo vidēja termiņa ekonomikas prognozi apdraud vairāki ārēji riski, tostarp ieildzis Latvijas tirdzniecības partneru eiro zonā vājums vai jauns globāls finanšu satricinājums. Tāpat Latvijas ekonomikas atkopšanos tirdzniecības un finanšu ceļā var ietekmēt notikumi Ukrainā un Krievijā, jo īpaši gadījumā, ja ir plašāki reģionāli satricinājumi.

Lai Latvija saglabātu konkurētspēju eiro zonā, valstij ir apņēmīgi jāīsteno reformas dažādās jomās, tostarp infrastruktūrā, izglītībā un darba tirgū, kā arī tieslietu sistēmā, uzsvērts ziņojumā.

Starptautiskā aizdevēja ekspertu vērtējumā ir apsveicami, ka 2014.gada budžetā Latvija pakāpeniski turpina fiskālo konsolidāciju, kā arī ir ieviesusi dažus apsveicamus sociālās aizsardzības tīkla pasākumus, tomēr nesen pieņemtie grozījumi par garantētā minimālā ienākuma pabalstu, kā norāda SVF, būtu jāpārskata.

Vidēja termiņa fiskālo ilgtspēju ir stiprinājusi Fiskālās disciplīnas likuma pieņemšana, bet banku kreditēšanas atjaunošanai vajadzētu koncentrēties uz privātā sektora nesamaksāto parādu samazināšanu, uzlabojot kredīta atgūšanas procedūru efektivitāti un ātrumu, norāda SVF.

Jo īpaši SVF uzsver nepieciešamību stingrāk uzraudzīt bankas, kurās ir liels nerezidentu noguldījumu īpatsvars, jo tas rada banku sistēmas ievainojamību. Arī vietējie banku regulatori esot piekrituši SVF, ka konkurētspējas saglabāšanai eiro zonā ir jāuztur augsti standarti un jāuzrauga bankas, kas specializējas nerezidentu noguldījumu apkalpošanā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti