Šveices kompānija no Latvijas prasa piedzīt 11 miljonus eiro par izmaiņām atjaunojamās enerģijas jomā

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 1 gada.

Šveicē reģistrētā kompānija "RSE Holding" vērsusies starptautiskajā šķīrējtiesā pret Latvijas valsti, apgalvojot, ka izmaiņas tiesiskajā regulējumā elektroenerģijas ražošanai augstas energoefektivitātes koģenerācijā ir pretrunā ar Eiropas enerģētikas hartas nolīgumu, un pieprasījusi zaudējumu atlīdzību 11 miljonu eiro apmērā.

Ministru kabineta preses sekretārs Reinis Grāvītis informēja, ka Latvija pārkāpumu noliedz un uzsver, ka ar izmaiņām regulējumā atjaunojamās enerģijas jomā nekādā veidā nav pārkāpusi savas starptautiskās saistības, kas izriet no Eiropas enerģētikas hartas nolīguma.

Valdības preses sekretārs atzīmēja, ka 2021. gada 22. decembrī ir saņemts Šveicē reģistrētas sabiedrības "RSE Holding" paziņojums par šķīrējtiesas procesa uzsākšanu pret Latviju. Ir uzsākts starptautiskās šķīrējtiesas process "RSE Holding" pret Latvijas Republiku.

Grāvītis norādīja, ka puses ir vienojušās, ka strīdu administrēs Pastāvīgā arbitrāžas tiesa. Nupat izveidotā tribunāla sastāvā ir trīs šķīrējtiesneši: Sabīna Sako, kuru izvirzīja Latvija, Ričards Haps, kuru izvirzīja "RSE Holding" un tribunāla priekšsēdētāja Ērika Šteina, kuru iecēla pušu izvirzītie šķīrējtiesneši. Pēc Latvijas pieteikuma Pastāvīgā arbitrāžas tiesa noraidīja "RSE Holding" sākotnēji izvirzīto šķīrējtiesnesi Eimiju Freju.

Šajā šķīrējtiesas procesā Latviju pārstāv Valsts kanceleja un starptautiskais advokātu birojs "Squire Patton Boggs".

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti