Dienas ziņas

Koka skulptūras veido mākslas zāģēšanas plenērā

Dienas ziņas

Brīvprātīgo kustība pierobežā

Šuvējām Gulbenē cerība uz jaunām darba iespējām

Šuvējām Gulbenē cerība uz jaunām darba iespējām

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Daļai no Gulbenes šuvējām, kurām darba devējs – vāciešiem piederošais uzņēmums "Nienhaus&Lotz Lettland" – nav maksājis algu jau gandrīz divus mēnešus, nu dota cerība par jaunu darbavietu turpat pilsētā, jo filiāli Gulbenē jau šomēnes plāno atvērt uzņēmums “Nemo” un dot darbu 40 cilvēkiem.

Uzņēmums “Nemo”, kurš 1971.gadā izveidots kā lielākās šūšanas fabrikas “Latvija” filiāle, nu tas vienojies par telpu īri Gulbenē, lai tur izveidotu savu pārstāvniecību.

Uzņēmuma īpašniece Inga Zemdega – Grape cer, ka nedēļas laikā izdosies telpas iekārtot, lai jau 16.maijā, parakstot darba līgumus ar darbiniecēm, darbu arī varētu sākt. “Mēs sāksim ar 40, jo tad es 100% garantēju, ka būs darbs. Vismaz tuvākos mēnešus tiešām, es jau rīt varu pievest darbu. Taču tad mēs skatīsimies tiešām, kā man veiksies savus klientus pārliecināt palielināt pasūtījumus, un tad mēs soli pa solim varam attīstīt šo ražotni.”

“Nevajag baidīties. Visi cilvēki strādā, visi cilvēki kaut ko mācās, tas mums nāks par labu, es domāju. Kaut ko jaunu iemācīties, kaut kas jauns. Tas noteikti, ka pie visa tā, ka tā situācija ir slikta, es domāju, ka kaut kas labs tomēr notiek tajā dzīvē,” saka bijusī šūšanas uzņēmuma ražošanas daļas vadītāja Ilze Boldāne.

Visi gan darbu jaunajā ražotnē neatradīs, un Nodarbinātības valsts aģentūrā jau tagad reģistrējušās aptuveni puse no bijušā uzņēmuma darbiniecēm. Sāktas sarunas citiem iespējamiem darba piedāvājumiem, arī ar uzņēmumu “Valmieras Stikla šķiedru”. Tomēr, lai varētu strādāt tur, nepieciešama pārkvalificēšanās, arī līdz tam mērojamais ceļš garš.

Sākotnēji interesi izradījis arī Viļakas šūšanas cehs, taču uz to no Gulbenes jābrauc gandrīz stundu.

Lai gan Vācijas uzņēmuma bijušās šuvējas pārliecinātas, ka darbu jāatrod, tomēr atzīst – tas būs grūti. “Vecums jau ir tāds, ka nevar, ļoti grūti atrast darbu. Veselība arī ir paņēmusi savu, jo telpas  tur mums bija briesmīgas, bet kaut kas ir jādara,” saka bijusī šūšanas uzņēmuma darbiniece Zaiga Upīte.

Nodarbinātības valsts aģentūras Gulbenes filiāles vadītājs Vladimirs Lutiņenko norāda, ka tāds bezdarbnieku skaita pieaugums kā tagad, Gulbenē ir pirmoreiz: “Galvenais, tas ir darbs dāmām, sievietēm pārsvarā. Tur daži bija mehāniķi vīrieši, bet lielākā daļa tomēr dāmas. Un dāmām tik daudz dabūt uzreiz Gulbenē praktiski nav iespējams.”

Lai gan uzņēmums "Nienhaus&Lotz Lettland" maksātnespēju Latvijā nav pieteicis, tomēr 170 šuvējas Gulbenē algu nav saņēmušas jau gandrīz divus mēnešus. Nākamnedēļ viena no šuvējām kopā ar pašvaldības juristu pieprasīs uzņēmuma SIA "Nienhaus&Lotz Lettland" maksātnespēju, lai atgūtu algās neizmaksāto naudu, bet arī šis process nesolās būt vienkāršs, arī ar uzņēmuma īpašniekiem Vācijā sazināties neizdodas.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti