Šūšanas uzņēmums «Nemo» Ludzā noturējies tikai divus gadus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

Pirms diviem gadiem Ludzā ar aktīvu vietējās pašvaldības atbalstu tika atvērts šūšanas uzņēmums, kas solīja nodarbināt vairāk nekā 20 vietējās šuvējas. Diemžēl pašlaik kļuvis zināms, ka uzņēmums “Nemo” no Krāslavas radušās konkurences un darbaspēka trūkuma dēļ, kā arī pasūtījumu trūkuma dēļ ir bijis spiests slēgt savu filiāli Ludzā.

Šūšanas uzņēmums «Nemo» Ludzā noturējies tikai divus gadus
00:00 / 05:04
Lejuplādēt

Ilggadējā šūšanas uzņēmuma ''Nemo'', kas pamatā šuj sieviešu virsdrēbes un gandrīz simtprocentīgi produkciju eksportē uz Skandināviju un citām Eiropas valstīm, vadītāja Inga Zemdega-Grāpe Latvijas Radio atklāja, ka šobrīd divstāvu ēka Ludzas centrā, kur atradās šūšanas uzņēmumam ''Nemo'' piederošais aprīkojums, stāv tukša:

“Visiem Latvijas ražotājiem, šuvējiem šā gada pirmajos mēnešos gāja diezgan traki ar pasūtījumiem. Pasūtījumu nebija. Runā, ka Krievijas tirgus ir krities, kaut arī mums pa tiešo Krievija nav saistīta, tomēr ietekme radās. Arī Skandināvijas tirgus ir krities. Visus, ko apzvanīju, visiem bija līdzīga situācija.”

Uzņēmuma vadītāja uzskata, ka Ludzas filiāles likteni noteica galvenokārt pasūtījumu trūkums vairāku mēnešu garumā un arī kvalificētu šuvēju trūkums.

“Man nācās runāt ar meitenēm, stāstīt visu, kā ir. Tiesa, es vēl mēģināju uz savu galvu kaut ko nopirkt un saražot, bet nu ilgi tā nenoturēties. Un es teicu meitenēm, ka vai nu mēs šķiramies, vai kādu laiku vēl gaidām. Meitenes pašas iniciēja, ka viņas gribētu gaidīt darbu. Divus mēnešus man apmēram vajadzētu, lai dabūtu pasūtījumu,” stāstīja Zemdega-Grāpe.

Taču ''Nemo'' krīzes brīdī Ludzā atvērās cita šūšanas uzņēmuma - ''IV Spektrs'' filiāle, arī Krāslavas, arī līdzīga sortimenta apģērbu ražotājs, un šuvējas pieteicās darbam tajā, jo tā bija iespēja nopelnīt.

“Spēcīgākās šuvējas ir aizgājušas uz citu šūšanas uzņēmumu, kurš burtiski dažas dienas kā atvēries. Tas pasūtījums, ko esmu paņēmusi, ir gādāts velti. Un šādā situācijā man nekas cits neatliek, kā teikt, ja jau nav komandas, tad ar varu jau nespiedīšu. Ja nav gribētāju strādāt, tad ''Nemo'' filiālei vairs nav vērts pastāvēt,” sacīja Zemdega-Grāpe.

Uzņēmēja atklāja, ka pirmie divi gadi vienmēr ir saistīti ar ieguldījumiem, jo bija gan jāatrod darbinieki, gan tie jāapmāca.

“Klients par darbinieku apmācībām taču nemaksā, viņš maksā tikai par gatavo produkciju. Kopumā mums šie divi gadi ir izmaksājuši 28 tūkstošus un šajā gadā jau 2 tūkstošus, jo strādāts jau ir ļoti maz, bet ir fiksētās izmaksas, kas ir jāmaksā. Mēs tos divus gadus turējāmies tikai tik, cik apmācīt šuvējas profesionāli darīt savu darbu. Manuprāt, tas mums izdevās, taču tagad ir sanācis, ka tos augļus plūc kāds cits,” norādīja uzņēmuma vadītāja.

Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) Ludzas filiāles teritorijā pašlaik bezdarbnieku rindās ir 2600 cilvēku, un jebkura kaut vai mazākā uzņēmuma likvidēšana nozīmē bezdarba līmeņa pieaugumu tuvākajā apkārtnē. Taču, kā uzsver NVA Ludzas filiāles vadītājs Edgars Tereško, šoreiz tā nenotika, jo atvērās cits uzņēmums, kurš pieņēma darbā šuvējas un arī izmantoja iespēju uzsākt viņu apmācību.

“Viens uzņēmējs ir aizgājis, cits ir nācis vietā un sekmīgi mēģina šo robu mūsu darba tirgū aizpildīt. NVA komisija izskatīja ''SIA IV Plus'' pieteikumu septiņu darbavietu izveidošanā pasākumā ''Apmācība pie darba devēja'' profesijā "Šūšanas iekārtu operators",” skaidroja Tereško.

Savukārt Ludzas novada domes priekšsēdētājs Edgars Mekšs nenoliedz, ka būtu ideāli, ja pilsētā darbotos abi šūšanas uzņēmumi, taču pieredze rāda, ka tik daudz kvalificētu strādnieku nemaz nav tik viegli atrast.

“Ir atvērts jauns šūšanas cehs, kurā pēc manā rīcībā esošas informācijas tiks nodarbināti sākumā 10 -11 cilvēki, un, attīstoties uzņēmumam, varbūt to darbavietu kļūs vēl vairāk. Jā, uzņēmumi savā starpā konkurē, un būtu labi, ja divi šūšanas uzņēmumi strādātu mūsu pilsētā. Taču jau pirms diviem gadiem, kad atvērās ''Nemo'' filiāle, jau tad bija problēmas ar darbaspēku. Tolaik arī pašvaldība aktīvi darbojās, lai piesaistītu darbiniekus, un skaidrs, ja darbotos tādi divi uzņēmumi, ar darbaspēku būtu problēmas,” skaidroja Mekšs.

Ludzas novadā deklarēti ap 14 tūkstošiem iedzīvotāju. Pēc "Lursoft" datiem pašlaik pilsētā reģistrēti 562 uzņēmumi. Pērn reģistrēti 28, bet likvidēti 48 uzņēmumi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti