Dienas ziņas

Eksaktie priekšmeti jāvirza jau sākumskolā

Dienas ziņas

Saruna ar Ilzi Naglu

Gulbenē bez darba var palikt 170 cilvēku

Šūšanas uzņēmuma sarežģījumu dēļ Gulbenē bez darba var palikt 170 cilvēki

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Aptuveni 170 šuvējas Gulbenē varētu palikt bez darba un ienākumiem, jo finanšu sarežģījumos nonācis vāciešiem piederošais šūšanas uzņēmums “Nienhaus & Lotz Lettland”. Oficiālas informācijas par to gan vēl nav, un uzņēmuma īpašnieks par to nav brīdinājis darbiniekus. Darbs šūšanas fabrikā nenotiek jau mēnesi, alga par iepriekš nostrādāto nav izmaksāta.

Uzņēmuma šūšanas cehā darba duna valdīja līdz marta beigām – šuvējas darināja dažādus sieviešu apģērbus. Tagad klaudzošo šujmašīnu skaņu aizstās klusums.

Cik ilga būs šūšanas fabrikas dīkstāve un vai tā darbu maz atsāks, skaidrības darbiniekiem nav. Vācijas uzņēmuma īpašnieks par situāciju nav informējis ne darbiniekus, ne pašvaldību, un līdz šim neveiksmīgi beigušies mēģinājumi ar viņu arī sazināties.

Šūšanas uzņēmums “Nienhaus & Lotz Lettland” ir viens no lielākajiem darba devējiem Gulbenes novadā. Taču pirmdienas, 25.aprīļa, rīta sapulcē ražošanas vadītāja šuvējām paziņoja, ka situācija ir ārkārtēja – uzņēmums palicis bez vadības, valde atkāpusies jau aprīļa sākumā.

“Tas, ka viņiem ir problēmas, bija saprotams laikam jau šī gada februārī, martā, kad mums kavējās naudu pārskaitījumi. Tas visa uzņēmuma darbības laikā, vairāk nekā 20 gados, ir kaut kas ārkārtējs,” stāsta šūšanas uzņēmuma ražošanas vadītāja Ilze Boldāne.

Uzņēmuma darbinieki nav saņēmuši algu par nostrādāto martu, nav arī izmaksāta summa par daļu no atvaļinājuma, kurā šuvējas tiek sūtītas ik pavasari, jo tad neesot pasūtījumu. Tā nu atvaļinājums ievilcies kopš aprīļa sākuma. “Ir tas laiks, kad tā kā mainās tā sezona, tad nav tā darba. Bet parasti ir zināms, ka pēc divām nedēļām sāksim strādāt. Šobrīd nav nekādas informācijas,” stāsta šuvēja Anta Grīnberga.

Oficiāli neviens darbinieks uzņēmumā atlaists nav. Arī tas rada apjukumu, kā rīkoties tālāk.

Palīdzību apņēmusies sniegt Gulbenes novada dome ar sava jurista pieredzi un zināšanām. Šobrīd galvenais ir atgūt neizmaksātās algas un saprast, cik drīz šuvējām jāstājas bezdarbnieku rindās.

Pēc kopsapulces šuvējas devās uz šūšanas cehu, lai maisos sakrāmētu vēl pēdējās palikušās privātās lietas.

Daudzas uzņēmuma darbinieces atzina, ka  citu darbu atrast būšot grūti. “Esmu vienā vietā iesūtījusi CV, ļoti ceru, ka tur augšā kāds palīdzēs atrast darbu. Sajūtas šausmīgas. Nostrādāti 13 gadi, un esi izmests, kā no laivas,” saka šuvēja Iveta Drozdova.

“Darbu nāksies meklēt kaut kur citur. Varbūt pat ārpus Gulbenes robežām,” spriež uzņēmuma darbiniece Rudīte Zorgevica.

Pašvaldībā piebilst - neliela cerība darbiniekiem vēl ir. 

Uzzinot par sarežģīto situāciju, interesi izrādījis kāds cits šūšanas uzņēmums, un šonedēļ plānota saruna ar tā pārstāvjiem.

“Viņi varbūt var uzsākt savu darbību šeit Gulbenē. Jo tie ir 170 cilvēki, kuri ir gadiem strādājuši kā šuvēji, tā kā kvalifikācijai vajadzētu būt pietiekošai,” norāda Gulbenes novada domes priekšsēdētājs Andris Apinītis.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti