Subsīdijas elektrības ražotājiem samazinās slogu elektroenerģijas patērētājiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 10 gadiem.

Eiropas Komisijas (EK) nesen izstrādātās jaunās vadlīnijas par valsts atbalstu elektrības ražotājiem ļaus ierobežot slogu, ko uz elektroenerģijas patērētājiem rada dažādu atbalstāmo elektroenerģijas ražotājiem paredzētās subsīdijas, tomēr revolucionāras pārmaiņas Eiropas enerģētikas nozarē to iespaidā nav gaidāmas - tā ļauj secināt ekspertu komentāri par jaunajiem noteikumiem.

Elektrību no atjaunojamajiem resursiem iespējams saražot aizvien lētāk, tomēr slogs, kuru dēļ atjaunojamās enerģijas ražotāji atbalsta izjūt patērētāji, aizvien vairāk pieaug - pie šāda secinājuma nonākusi Eiropas Komisija (EK). Tāpēc Komisija, kura ir sagatavojusi jaunas vadlīnijas valsts atbalsta sniegšanai atjaunojamiem energoresursiem, ar kuru palīdzību dalībvalstis, varēs iegrožot dāsnās subsīdijas un apturēt elektrības cenu kāpumu.

Latvijas lielākais elektrības ražotājs „Latvenergo” tomēr neprognozē, ka jaunās vadlīnijas ietekmēs atbalstu, ko saņem uzņēmuma ražotnes, norāda uzņēmuma ražošanas direktors Māris Kuņickis. „Skatoties uz šīm vadlīnijām, mēs redzam, ka atbalsts lielajām koģenerācijas stacijām ir pieļaujams, taču tam ir jābūt samērīgam. Viņam nav jākropļo tirgus situācija,” saka Kuņickis. „(..) Atbalsts „Latvenergo” ir samērīgs,” uzsver Kuņickis.

Pēc Kuņicka teiktā, EK izstrādātajām vadlīnijām lielāka ietekme būs uz jaunām investīcijām nozarē.

Latvijas atjaunojamās enerģijas federācijas pārstāvja, advokāta Sanda Bērtaiša teiktais ļauj secināt, ka atjaunojamo resursu nozare kopumā tomēr joprojām jūtas salīdzinoši droši par savu nākotni, jo mērķi atjaunojamo energoresursu izmantošanai nav samazināti. Tāpat arī skaidrs, ka jaunās vadlīnijas neskars jau piešķirto atbalstu, ja vien tas tiks atzīts par samērīgu, viņš norādīja. „Pamatā valsts atbalsts ir atļauts, tikai jāskatās, vai šis atbalsts ir samērīgs,” saka Bērtaitis.

Jaunās EK vadlīnijas pieļauj iespēju, ka ražošanas uzņēmumiem ar lielu elektroenerģijas patēriņu varēs tikt piešķirtas atlaides no tām summām, kuras tie maksā par atjaunojamo energoresursu atbalstu. Tomēr šāds lēmums būs jāpieņem jau pašām dalībvalstīm, bez tam subsidētās enerģijas sloga samazināšana ražotājiem nozīmēs to, ka šis slogs attiecīgi pieaugs citiem elektrības lietotājiem.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti