Stāsti

Baldonē plāno būvēt radioaktīvo atkritumu glabātuvi "Radons"

Stāsti

Ceļojums uz pasaules malu – trīs jaunieši no Latvijas līdz Pita salai ceļoja pusotru gadu

Studentu pieplūdums Rīgā iekustina īres tirgu un ceļ cenas

Studentu pieplūdums Rīgā iekustina īres tirgu un ceļ cenas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 7 gadiem.

Studentiem uzsākot mācības, rudenī īres dzīvokļu tirgū ik gadu pieaug pieprasījums, atsevišķas nekustamo īpašumu kompānijas secina, ka šogad pieprasījums ir lielāks nekā citus gadus. Ieplūstot studentu masām pilsētā, dzīvokļu piedāvājums gan attiecīgi strauji nepieaug. 

Jaunieši pārsvarā meklējot īres dzīvokļus pilsētas centrā vai Dzirciema ielas rajonā. Dzīvokļus īrēšanai vairāk meklē tieši ārzemju studenti, bet vietējie studenti bieži vispirms meklē iespējas dzīvot dienesta viesnīcās.  

Īpaši liela interese par īres dzīvokļiem ir tieši ārzemju studentiem, tiesa gan piedāvājums ir salīdzinoši ierobežots, secina nekustamo īpašumu kompānijas "Balsts" valdes priekšsēdētājs Aigars Zariņš.

Viņš lēš, ka augustā pieprasījums pēc īres dzīvokļiem Rīgā palielinājies par 22%. Lielākā interese ir par divu istabu dzīvokļiem, kuru īres cena būtu 250 līdz 300 eiro robežās.

“Piedāvājums nekļūst lielāks, pieaugot pieprasījumam rudenī, un kvalitatīvs piedāvājums kopumā nav pietiekošs,” atzīst Zariņš.

“Īpaši pieprasīti īres dzīvokļi ir tieši Dzirciema ielas rajonā, kur atrodas Rīgas Stradiņa universitāte un studenti meklē dzīves vietas tuvāk mācību iestādei. Taču arī tur piedāvājums nekļūst lielāks, arī nekādi jauni projekti, īres nami pagaidām netiek attīstīti Rīgā,” saka Zariņš.

Rīgas Stradiņa universitātes starptautiskās studentu asociācijas pārstāvis, stomatoloģijas students Amans Greivols secina, ka cenas pēdējos gados ir augušas un ārzemju studenti aizvien vairāk dzīvo arī ārpus pilsētas centra.

Viņa ieskata lielāku maksu par īri ārzemju studenti izvēlas, ne vien komforta dēļ, bet arī labāku socializēšanās iespēju dēļ.

“Dzīvokli Rīgā atrast ir vienkārši, bet grūtāk atrast tādu, kas atbilstu studentu prasībām, jo arī studenti grib dzīvokļus ar labu vannas istabu, vai lielu dzīvojamo istabu,” saka Greivols.

“Un, protams, labākie dzīvokļi ir dārgāki, bet tie arī ātri tiek aizņemti. Tad studenti īres dzīvokļu tirgū meklē kompromisus. Piemēram, es nesen meklēju dzīvokli tikai mazliet ārpus centra – aiz Stabu ielas, cena ir tikai nedaudz zemāka nekā Vecrīgā, bet kvalitāte ir krietni sliktāka. Tāpat arī cenas pēdējos gados vidēji palielinājušās pār kādiem 50 eiro. Tad nu arī ārzemju studenti sāk meklēt lētākus dzīvokļus mikrorajonos,” stāsta Greivols.

Nekustamo īpašumu kompānijas “Latio” valdes loceklis Aldis Riekstiņš papildināja, ka arī, salīdzinot ar pagājušo gadu, pieprasījums šogad pieaudzis par aptuveni 10%, kas liecina par ekonomiskās situācijas uzlabošanos, jo arī vietējie studenti kļuvuši aktīvāki. Tāpat ģimenes arī vairāk iegādā dzīvokļus īpašumā atvasēm vai arī izīrēšanai.

“Šogad tas pieprasījums varbūt audzis arī tāpēc, ka ekonomiskā aktivitāte palielinājusies, un līdz ar to jaunieši arī vairāk ir motivēti mācīties, nevis aizbraukt no Latvijas,” saka Riekstiņš.

“Šobrīd bankas arī aktīvāk atsākušas kreditēt Latvijas iedzīvotājus, un līdz ar to ir arī vairāki tādi klienti, kas iegādājas īpašumu tieši kā investīciju, lai tos varētu izīrēt,” piebilst Riekstiņš.

Rīgas Stradiņa universitātes studentu pašpārvaldes sociālā virziena vadītāja Liene Spilva Ekerte piekrīt, ka pieprasījumu pēc īres dzīvokļiem rudenī vairāk veido tieši ārvalstu studenti. Ik gadu septembrī dienesta viesnīcas ir jau pārpildītas un, piemēram, universitātes Mārupes ielas dienesta viesnīcas divos korpusos kopumā dzīvo 526 studenti, no kuriem vien 10% ir ārvalstu studentu. Latviešu studentu interese par dienesta viesnīcām šogad nav sarukusi.

“No vietējiem latviešu studentiem interese arvien ir aktīva, tāpēc es domāju vismaz dienesta viesnīcu līmenī noteikti nav jūtams tas, ka kādam uzlabotos finansiālais stāvoklis. Manuprāt vispār dzīve Rīgā ir dārga, īpaši cilvēkam atnākot uz pilsētu no reģiona,” norāda Ekerte.

“Pie daudz kā ir jāpierod, tāpēc pirmajā gadā vietējie studenti izvēlas dzīvot dienesta viesnīcā,” saka Ekerte.

Stradiņa Universitātes pārstāve vēl papildināja, ka dienesta viesnīcās ir arī gana garas studentu rindas. Taču vietas dienesta viesnīcās parasti atbrīvojas vien pavasarī, kad kāda daļa studentu pārtrauc mācības.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti