Rīta Panorāma

Laika ziņas

Rīta Panorāma

Intervija ar LDDK ģenerāldirektori Līgu Meņģelsoni

Intervija ar "Luminor" ekonomikas ekspertu Pēteri Strautiņu

Strautiņš: Ekonomikas izaugsmes pamats šogad - pārstāja notikt sliktas lietas

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 6 gadiem.

Latvijas ekonomikas izaugsmi šogad nodrošināja nevis tas, ka noticis kaut kas labs, bet gan tas, ka pārstāja notikt sliktas lietas, taču samēra straujš izaugsmes temps var saglabāties arī nākamgad, intervijā LTV “Rīta panorāmai” sacīja “Luminor” bankas ekonomists Pēteris Strautiņš.

Pašlaik banku ekonomistiem ir liela vienprātība, ka šī gada iekšzemes kopprodukta izaugsme sasniegs 4,7%, tautsaimniecības izaugsmes nodrošināja investīciju kāpums. Pērn investīciju apjomi samazinājās ļoti krasi, jo “valsts norāva finansējumu investīcijām” Eiropas Savienības fondu dēļ, norādīja Strautiņš.

“Nevar teikt, ka noticis kaut kas labs, bet pārstāja notikt sliktas lietas, rinda ar problēmām beidzās, un ekonomika nonāca pie atbilstoša izaugsmes tempa,” pauda Strautiņš.

Viņš sacīja, ka 4,7% IKP pieaugums nav ilgi uzturams temps, bet nākamgad tas vēl varētu tāds būt.

Latvijas ekonomikas izaugsmi ilgtermiņā nosaka eksports, tagad šajā jomā var redzēt pozitīvas lietas; un arī investīcijas, lai arī varētu būt lielākas, nav tik sliktas.  

Šobrīd gan iedzīvotāji, gan uzņēmēji dzīvo piesardzīgāk, un šobrīd drīzāk jāmudina skatīties optimistiskāk, pragmatiskāk, jāizmanto iespējas, pauda Strautiņš. 

Bet gan uzņēmējiem, iedzīvotājiem, gan valstij būtu prātīgāk veidot uzkrājumus. Šogad, visticamāk, valsts budžetā nebūs deficīta, bet, ja šāda izaugsme saglabājas, neliels budžeta pārpalikums būtu saprātīga izvēle, norādīja Strautiņš.

Jau ziņots, ka Latvijas Banka paaugstinājusi Latvijas iekšzemes kopprodukta (IKP) šā gada izaugsmes prognozi –  saskaņā ar jaunākajām centrālās bankas aplēsēm Latvijas ekonomika šogad augs par 4,7%. Iepriekš Latvijas IKP pieauguma prognoze koriģēta šā gada septembrī, lēšot, ka tautsaimniecība šogad augs par 4,2%.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti