Rīta Panorāma

Glābēju padomi

Rīta Panorāma

Intervija ar Juri Rozenvaldu

Intervija ar ministru prezidenti Laimdotu Straujumu

Straujuma: Sankciju ietekme būs pārvarama; neatkarība svarīgāka par ekonomiku

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Krievijas noteikto sankciju ietekme uz Latvijas ekonomiku ir pārvarama, tomēr dažas uzņēmējdarbības sfēras cietīs vairāk, piektdienas rītā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” sacīja premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība").

Viņa norādīja, ka sankcijas skars ap 0,7% no kopējā eksporta. „Kopumā summa nav liela, tā ir pārvarama,” secināja Straujuma.

Viņa gan uzreiz piebilda, ka par nodokļu atlaidēm vai cita veida pabalstu Latvijas uzņēmējiem ir pāragri runāt, jo par to vēl piektdien un pirmdien tiks runāts ar vairākiem ministriem un uzņēmēju organizācijām.

Viņasprāt, smagākais trieciens, ko Latvija varētu saņemt ir 10% no IKP apmērā. Tas būtu tādā gadījumā, ja ar Krieviju pārtrūktu visi ekonomiskie sakari, tostarp enerģētikā. „10% IKP  - tad tiek pārtraukts pilnīgi viss, ieskaitot enerģētiku, tranzītu,” teica Straujuma. Tomēr arī Krievija nevar sankcijas ieviest bezgalīgi, līdz ar to tik smagas sankcijas, visticamāk, Latviju neskars.

Taču sankciju priekšā nedrīkst piekāpties. „ES valstis nevar skatīties, kā tiek iekarota mums tuva valsts Eiropas vidū – Ukraina. 21.gadsimta vidū. Tas nav pieļaujams. (..) Neatkarība ir svarīgāka, nekā ekonomiskās grūtības, kuras mēs pārvarēsim,” norādīja Straujuma.

Jau ziņots, ka Krievija ceturtdien ieviesa pārtikas produkcijas embargo no Eiropas Savienības, ASV, Austrālijas, Kanādas un Norvēģijas. Iepriekš šīs valstis bija noteikušas sankcijas pret daudzām amatpersonām un uzņēmējiem, kas Rietumus apsūdzēja kara musināšanā pret Ukrainu un kas ir tuvi Krievijas elitei vai arī atrodas tajā. Sankcijas bija vērstas arī pret Krievijas uzņēmumiem.

Rietumi sankcijas ieviesa, nosodot Krievijas rīcību - Krimas aneksiju, atbalstu promaskaviskajiem spēkiem Ukrainas austrumos un radīto drošības apdraudējumu visā Austrumeiropā un Rietumeiropā.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti