Straujuma: «Liepājas metalurgs» varētu atsākt darbu jau novembrī

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Maksātnespējīgais uzņēmums „Liepājas metalurgs” (LM), kuru nolemts pārdot uzņēmumam „KVV Group”, varētu atsākt darbu jau novembrī, tā intervijā Latvijas Radio 4 sacīja premjere Laimdota Straujuma (Vienotība).

Līgumu ar „KKV Group” par uzņēmuma pārdošanu plānots noslēgt līdz septembra beigām. Savukārt atsākt darbu uzņēmums plāno līdz gada beigām, tomēr, visticamāk, tas varētu notikt jau novembrī, sacīja Straujuma.

Premjere arī skaidroja izvēli par labu šim investoram: „Bez piedāvātās summas tiek ņemtas vērā arī faktiskās garantijas, pirmās iemaksas summa, rūpnīcas darba atsākšanas termiņi, biznesa plāns, plānotās investīcijas un uzņēmuma attīstības plāns.”

Pēc ukraiņu žurnāla „Forbes” datiem, „KVV Group” īpašnieki ir Valērijs Krištals un Sevastopoles pilsētas padomes deputāts Jevgēņijs Kazmins. Uzņēmuma birojs atrodas Krimā.

Jau ziņots, ka Ukrainas uzņēmums «KVV Group» par „Liepājas metalurgu” solījis samaksāt 107 miljonus eiro. Summa jāsamaksā 10 gadu laikā.

Otrs pretendents Krievijas uzņēmējs Igors Šamiss, kurš pārstāv Luksemburgas kompāniju "United Group", piedāvāja maksāt 120 miljonus eiro. Tomēr pēc administratora un valdības pārstāvju domām, Šamisa piedāvājums neietvēra tik pārliecinošas garantijas par samaksu un uzņēmuma darba atsākšanu, kā izraudzītā pretendenta piedāvājums.  

Iepriekš vēstīts, ka ziņas par LM finanšu problēmām publiski nāca klajā pērn janvārī. Uzņēmuma akcionāri un toreizējie saimnieki Sergejs Zaharjins, Iļja Segals un Kirovs Lipmans sākotnēji vērsās pie valdības pēc palīdzības, taču tā atteica. Ministri uzsvēra, ka valstij nav jāiegulda līdzekļi privātā uzņēmumā, kuram turklāt ir necaurredzama finanšu kārtība un kurā investori savstarpēji strīdas, nespējot vienoties par uzņēmuma tālāku attīstību.

Pērn jūlijā valsts atmaksāja 67,4 miljonus eiro lielo kredītu LM vietā, ko bija garantējusi Itālijas bankai „UniCredit”. Tikmēr akcionāri, kas pauda, ka aktīvi meklē investorus, uzņēmumu zaudēja un investorus neatrada. Bez darba palika vairāk nekā 1000 strādnieku.

Pērn novembrī tiesā tika iesniegta pieteikums, kurā lūdza atzīt LM par maksātnespējīgu, un sākās jauna investora meklējumi.

Šogad, augusta otrajā pusē LM maksātnespējas administrators Haralds Velmers un konsultāciju uzņēmuma "Prudentia" vadītājs Kārlis Krastiņš, kurš arī ir iesaistīts jauna investora piesaistē, atzina, ka investoriem pievilcīga šķiet iespēja, ka LM strādnieki uzreiz ir gatavi atgriezties darbā. Viņi pieļāva, ka jau rudenī rūpnīca pakāpeniski atsāks darbs. 

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti