Panorāma

Intervija ar Vjačeslavu Dombrovski

Panorāma

Krievijas sankcijas piensaimniekus skars smagi

Sāk vērtēt sankciju sekas

Straujuma: Latvija ir viena no Krievijas sankciju visvairāk skartajām valstīm ES

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Latvija ir otrajā vietā no visvairāk sankcijās skartajām valstīm, rēķinot pret iekšzemes kopproduktu (IKP), pēc tikšanās ar nozaru ministriem norādīja premjerministre Laimdota Straujuma ("Vienotība"). Ekonomikas ministrija plāno veidot cietušo uzņēmumu sarakstu un vietējā līmenī atbalstu sniegs ar nodokļu brīvdienām atsevišķās kategorijās. Savukārt Eiropas līmenī pieejams 400 miljonu atbalsts visām valstīm kopumā. Ministri gan cer, zivju konservu un saldējuma neiekļaušana embargo sarakstā nav tikai kļūda, jo tādējādi zaudējumi Latvijai krietni pieaugšot.

Premjerministre Laimdota Straujuma pēc tikšanās ar ekonomikas nozares ministriem un lauksaimnieku organizācijām norādīja, ka Krievijas sankciju tiešais iespaids uz Latvijas ekonomiku ir 53 miljoni eiro apmērā un aptuveni puse ir piena nozares zaudējumi. Tiesa gan, zivrūpniecības nozares produkti sarakstā pagaidām neesot un arī piena grupā embargo nav pakļauts saldējums, kura eksports tāpat sastāda ievērojumu daļu.

Ar nozaru ministriem premjere apspriedusi arī atbalsta pasākumus vietējā līmenī. Piemēram, nodokļu nomaksas atvieglojumus nozares uzņēmumiem, kā arī palīdzība jaunu noieta tirgu meklējumos sankcijām pakļautajai lauksaimniecības produkcijai.

Ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (Reformu partija) norādīja, ka pirmais uzdevums ir nodefinēt sankciju skartos uzņēmumus un izveidot grupu ar tiem uzņēmumiem, kas cietuši vairāk jau šajās dienās. Ekonomikas ministrija veidos arī kampaņu, lai marķētu Latvijas izcelsmes preces, kuras vairāk cieš no embargo, tāpat nozaru ministri un premjere aicina iedzīvotājus pirkt Latvijā ražoto preci, lai sankcijas palīdzētu nozarei pārdzīvot.

Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) norādīja, ka piena nozares produkcija nevar gaidīt nevienu dienu, tādēļ šī nozare prasa īpaši ātru un efektīvu risinājumu. Jau aplēsts, ka piena nozarē bezdarba riskam pakļauto nodarbināto skaits ir virs trīs tūkstošiem.

Zemkopības ministrs pirmdien tiekas ar piena kooperatīviem, lai risinājumus pārrunātu, kā arī sasaukta valdības ārkārtas sēde saistībā ar Krievijas noteiktajām sankcijām pārtikas nozarē.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti