Rīta Panorāma

Prezidenta amats simbols un realitāte

Rīta Panorāma

Telefonintervija ar Ivaru Ījabu

Telefonintervija ar Laimdotu Straujumu

Straujuma: ES valstis uztraucas vairāk nekā pati Grieķija par tās situāciju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 8 gadiem.

Pašlaik ir grūti noticēt, ka Grieķija dažu dienu laikā spēs vienoties ar aizdevējiem par tiem jautājumiem, kur nav panākta vienota izpratne piecu mēnešu laikā, intervijā LTV raidījumā „Rīta Panorāma” sacīja Latvijas premjerministre Laimdota Straujuma („Vienotība”). Viņa arī piebilda – ir sajūta, ka Eiropas Savienības (ES) valstis uztraucas vairāk par šo situāciju nekā pati Grieķija.

Otrdien notikušajās sarunās Briselē starp Eirogrupas vadību un Grieķijas valdību eirozonas valstis bija vienotas, stāstīja Straujuma.

Tika uzdots Grieķijas valdībai līdz ceturtdienai iesniegt jaunu programmu aizdevuma saņemšanai, kur būtu skaidri minēti trīs gadu pasākumi un reformas un īstermiņa pasākumi. Tad Eiropas Komisija, Starptautiskais Valūtas fonds un Eiropas Centrālā banka to izvērtētu un ceturtdien finanšu ministri sapulcēsies, lai to apspriestu. Savukārt svētdien valstu premjeri dosies uz Briseli, kur tiks pieņemts lēmums.

Komentējot sarunu gaitu, Latvijas premjere atzina – esot grūti izprast to mieru, ar kādu Grieķijas premjers piedalās sanāksmēs ar aizdevējiem. „Mēs visi uztraucamies vairāk nekā Grieķija,” sacīja Straujuma.

Viņa vēlētos, lai Grieķijai patiesi būtu reāli sagatavota programma. Tomēr esot grūti noticēt, ka ceturtdien reāli saņems programmu, kas atbilstu aizdevēju prasībām, īpaši, ja tas nav izdevies piecu mēnešu laikā. Viņa gan novēlēja veiksmi Grieķijai.

Jau ziņots, ka otrdien pirmo reizi pēc Grieķijas referenduma tikās Eirogrupas vadība un Grieķijas valdība. Risinājumu par aizdevuma programmu un tās nosacījumiem gan neizdevās rast. Latvijas finanšu ministrs Jānis Reirs ("Vienotība") tikšanos nodēvēja par "tādu papļāpāšanu vien".

Savukārt Eiropas Komisijas prezidents Žans Klods Junkers pavēstīja, ka eirozona ir gatava Grieķijas iziešanai: "Mēs esam gatavio uz visu. Mums ir detalizēts "Grexit" [Grieķijas iziešanas] plāns.”

Iepriekš otrdien izskanēja ziņas, ka Grieķijas izslēgšanu no eirozonas varētu atbalstīt 16 eirozonas dalībvalstis. Tikmēr Eiropas Centrālā banka (ECB) pirmdien nolēma turpināt sniegt palīdzību Grieķijas bankām līdzšinējā apmērā. Taču par spīti tam, grieķu bankas joprojām būs slēgtas līdz ceturtdienai.

Svētdien Grieķijā notikušajā referendumā par aizdevēju nosacījumiem nobalsojuši 38,69%, bet pret bija 61,31% balstiesīgo. Nākamajā dienā no amata nolēmis atkāpties Grieķijas finanšu ministrs Janis Varufakis.

Eirozona un EK uz šo iznākumu ir reaģējusi dažādi: atsevišķi politiķi piesardzīgi, citi – asi. Savukārt Eiropas Komisijas viceprezidents Valdis Dombrovskis („Vienotība”) paudis, ka eirozona ir stabila arī pēc Grieķijas referenduma.

 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti