Straujuma apšauba «Citadeles» pārdošanas cenas samazināšanos

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 9 gadiem.

Bažas par to, ka banka “Citadele” varētu tikt pārdota par summu, kas ir mazāka par iepriekš izskanējušajiem 74 miljoniem eiro, nav pamatotas,  tā pēc valdības sēdes pauda premjere Laimdota Straujuma (“Vienotība”) . 

Viņa arī norādīja, ka, ņemot vērā bankas labos peļņas rādītājus, aicinās investorus koriģēt bankas pārdošanas cenu, bet uzsvēra, ka gala cenu tomēr noteiks bankas audita rezultāti.  

“Nekas nav mainījies, kāpēc tagad nepieciešams mulsināt cilvēkus ar lietām, kas nav iespējamas. [..] Nezinu, kāpēc uzsākta atkal šī diskusija,” sacīja Straujuma.  

Laikraksts "Diena" otrdien vēstīja, ka līdztekus sarežģītam un investoram, ne valstij, izdevīgam cenas veidošanās mehānismam "Citadeles bankas" vēl aizvien noslepenotajā pārdošanas līgumā atrunāts, ka "kopējā atlīdzības summa nevar būt mazāka par vienu eiro".

Laikraksts vēsta, ka šis ir līdz šim lielā slepenībā turētais, ļaunākais scenārijs, kura iestāšanos pagaidām nav pieļāvusi neviena pēdējās nedēļās uzrunātā amatpersona. "Tā vietā tiek optimistiski prognozēts, ka amerikāņu fonda "Ripplewood" vadītā investoru grupa piedāvās bankas gala cenas korekciju uz leju, kas būs tik nenozīmīga, ka valstij izdosies nosargāt līgumā atrunāto bāzes cenu - 74 miljonus eiro, kas vēl nesen tika uzskatīta par sliktāko scenāriju," laikrakstu "Diena" citē aģentūra LETA.

Jau vēstīts, ka novembra sākumā parakstīts līgums par 75% valstij piederošo bankas „Citadele” akciju pārdošanu starptautisku investoru grupai un "Ripplewood" par 74 miljoniem eiro. Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) savā īpašumā saglabās 25% kapitāldaļu. Darījuma nosacījumi paredz, ka investori un ERAB palielinās bankas kapitālu par 10 miljoniem eiro. 

„Citadeles” pārdošanas darījums noslēgsies 2015. gada 1. ceturksnī, kad tiks saņemts atbilstošu uzraudzības iestāžu apstiprinājums. Valdības atbalstītā bankas pārdošanas līguma nosacījumi paredz, ka "Ripplewood Holdings" bankas akcijas varēs pārdot pēc diviem gadiem. 

Lai darījumu pabeigtu, ir jāizbeidz Privatizācijas aģentūras un ERAB noslēgtais bankas „Citadele” akcionāru līgums, kā arī nepieciešams restrukturizēt saistības pret ERAB. 

2009.gada pavasarī ERAB kļuva par 25% nacionalizētās “Parex” bankas akciju īpašnieci. Apmaiņā pret 93 miljoniem eiro, ERAB izvirzīja savas prasības. Pirmkārt, pienākumu valstij ātri atpirkt akcijas, ja ERAB vēlēsies tās pārdot. Otrkārt, valstij jāgarantē, ka ERAB savu naudu nezaudēs plus saņems procentus. Tāpēc Valda Dombrovska (“Vienotība”) valdība ar toreizējā finanšu ministra Einara Repšes parakstu sniedza ERAB galvojumu 126 miljonu eiro apmērā. 

“Parex” sadalīja “labajā” un “sliktajā” bankā – attiecīgi izveidoja “Citadeli” un “Revertu”. Abās ERAB palika kā valsts partneris. Ņemot vērā, ka “Revertas” kapitāls ir negatīvs, valsts ir ERAB parādā un, lai noslēgtu „Citadeles” pārdošanas darījumu, nauda jāatmaksā. Tam izmantos „Citadeles” pārdošanā iegūto sumu.  

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti