Strādājošo nodokļu parāda atmaksu pagarinās mazo un vidējo algu saņēmējiem

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 5 gadiem.

Iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) parāda samaksas termiņu līdz 2020. gada decembrim pagarinās mazo un vidējo algu saņēmējiem, kuriem nav bijuši lieli ienākumi un kuri nenodarbojās ar saimniecisko darbību, paredz otrdien, 26. februārī, valdībā apstiprinātie grozījumus likumā par iedzīvotāju ienākuma nodokli. Savukārt lielāko ienākumu guvušajiem nodokļa piemaksa būs jāsamaksā līdz šī gada beigām, vai arī jāvēršas Valsts ieņēmumu dienestā, lai problēmu gadījumos meklētu individuālu risinājumu.

Pērn ieviests Valsts ieņēmumu dienesta (VID) prognozētais mēneša neapliekamais minimums, kas pamatojas uz nodokļa maksātāja iepriekšējā periodā gūtajiem ienākumiem.  Taču šādā sistēmā VID rīcībā nevar būt visa informācija par taksācijas gada laikā gūto ienākumu, kā arī nodokļa maksātāja specifisko situāciju.

Tādējādi iespējams, ka VID prognozētais mēneša neapliekamais minimums tomēr ir noteikts lielāks, nekā cilvēkam varēja piemērot. 

Piemēram, cilvēkam bija minimālā alga un maksimālais neapliekamais minimums, bet vēlāk alga paaugstināta un būtu jāpiemēro mazāks neapliekamais minimums vai tas nebūtu jāpiemēro vispār, taču šīs ziņas vēl nebija VID rīcībā. Rezultātā cilvēkam jāiesniedz deklarācija un jāsamaksā nodokļu piemaksa.

Ja cilvēks līdz šim nav veicis saimniecisko darbību, saņēmis ienākumus ārvalstīs un citus ienākumus, kuru gūšanas gadījumā jau līdz šim bija pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju, viņam varētu trūkt zināšanu un pieredzes par gada ienākuma deklarācijas iesniegšanu un IIN piemaksas veikšanu, norāda Finanšu ministrija.

Valdības apstiprinātās izmaiņas likumā paredz, ka nodokļu piemaksas termiņa pagarinājumu līdz 2020. gada decembrim varēs izmantot tie, kuru gada ienākums nepārsniedz 20 004 eiro, arī autoratlīdzību saņēmēji, ja šīs personas negūst cita veida ienākumus (piemēram, ienākumu no saimnieciskās darbības, vai maksātāji, kas gūst ienākumu ārvalstīs, vai gūst ienākumu, kam nepiemēro diferencēto neapliekamo minimumu).

Turklāt iedzīvotāji varēs nodokļu piemaksu maksāt pa daļām, paši izvēloties, cik un kurā brīdi iemaksāt, ņemot vērā savas iespējas.

Savukārt personām, kurām nodokļa parāds izveidojies nevis diferencētā neapliekama minimuma dēļ, bet tāpēc, ka viņām piemērota zemāka nodokļa likme, bet viņu ienākumi pārsniedza 20 004 eiro un viņām būtu jāmaksā lielāka nodokļa likme, nodokļa parāds jāsamaksā līdz šī gada beigām.

Finanšu ministrija gan uzsvēra, ka arī šiem cilvēkiem, ja viņiem ir problēmas atmaksāt valstij nodokļu piemaksu, jāvēršas pie VID konsultantiem un jārisina situācija. VID konsultanti palīdzēs rast risinājumu, ja pastāv objektīvi apstākļi un iemesli, kāpēc nevar atmaksāt to šogad.

Gada ienākumu deklarācija par 2018. vai 2019. gadu jāiesniedz no 2019. gada vai attiecīgi no 2020. gada 1. marta līdz 1. jūnijam.  

Personām, kurām arī līdz šim bija pienākums sniegt gada ienākumu deklarāciju un veikt IIN piemaksu (piemēram, saimnieciskās darbības veicējiem), saglabājas līdzšinējā IIN maksāšanas kārtība un netiek attiecināts pārejas noteikumos noteiktais IIN samaksas termiņa pagarinājums.

Finanšu ministrija atgādina, ka maksātājam pastāv arī iespēja iesniegt čekus par attaisnotajiem izdevumiem. Tas nozīmē, ka ar šādi radušos IIN pārmaksu varēs segt vai samazināt par attiecīgo taksācijas gadu maksājamo IIN.

Pērn Latvijā ir ieviestas progresīvā IIN likme un palielināts ar nodokli neapliekamais minimums mazo algu saņēmējiem.  

IIN likmes:

  • 20% – gada ienākumam līdz 20 004 eiro;
  • 23% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 20 004 eiro, bet nepārsniedz 62 800 eiro.
  • 31,4% – gada ienākuma daļai, kas pārsniedz 62 800 eiro.

Neapliekamais minimums:

No 0 eiro līdz 230 eiro. Maksimālo neapliekamo minimumu 200 eiro piemēro ienākumiem līdz 440 eiro mēnesī, ja ienākumu pārsniedz 1000 eiro mēnesī, neapliekamo minimumu nepiemēroja vispār.

KONTEKSTS:

Tie, kuri, pateicoties apņēmībai, aizvadītā gada laikā pratuši uzlabot savus ieņēmumus, tuvākajos mēnešos varētu nonākt nodokļu parādnieku statusā.  Parādā valstij var būt tie, kuri vairākos darbos maksāja 20% nodokli, bet gada ienākumi bija lielāki par 20 004 eiro. Par lielāku summu bija jāmaksā 23% nodoklis, bet no summas, kas pārsniedz šo slieksni, nebija ieturēti vēl 3%.

Parādniekiem ir pienākums iesniegt gada ienākumu deklarāciju un samaksāt starpību. Uzzināt, vai esat valstij parādā, var, aizpildot gada ienākumu deklarāciju, ko varēs iesniegt no 1. marta.

VID precīzi nezina, cik varētu būt parādnieku, aptuvenas aplēses liecina, ka tie varētu būt 60 000 cilvēku.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti