Strādājošie neizpratnē par "latvija.lv” aprēķināto provizorisko pensiju

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 11 gadiem.

Sociālajos tīklos pēdējās dienās plašu ievērību guvusi valsts portālā „latvija.lv” piedāvātā iespēja aprēķināt savu provizorisko pensiju. Daudzi strādājošie ir neizpratnē, ieraugot aprēķinus par 50 vai 70 latu lielām pensijām. Tikmēr Labklājības ministrija uzsver, ka aprēķini ir tikai prognoze, nevis reālā pensija, un sola papildus instrukcijas, lai novērstu pārpratumus par to, kā veidojas pensijas prognoze.


"Jūsu prognozējamais vecuma pensijas apmērs ir 50 latu" - šādas un līdzīgas atbildes portālā „latvija.lv” saņēmuši vairāki gados jauni strādājošie, kas sociālajā tīklā „Twitter” ironizē par savām vecumdienām ar šādu pensiju kabatā. Izskan arī viedoklis, ka pie tik nožēlojamām prognozēm sociālo nodokli maksāt nav vērts. Tikmēr valsts institūcijas skaidro, ka šie aprēķini ir tikai provizoriski, pie tam ir runa tikai par 1.pensiju līmeni.

Avioeksperts un aktīvs tvitera lietotājs Tālis Linkaits atzīst - iepazīstoties ar savu prognozējamo pensiju, viņš saprot, kāpēc ir cilvēki, kas apšauba nodokļu maksāšanas lietderību. „It sevišķi jauniem cilvēkiem, ja viņi tur [portālā „latvija.lv”] ievada skaitļus un redz, ka viņu pensijas apmērs nesasniedz pat 100 latus, protams, tas uzdod jautājumu par motivāciju. Visu laiku mums tiek teikts, arī no valdības puses, ka pašreizējā pensiju sistēma tiek veidota tā, lai motivētu cilvēkus maksāt sociālos nodokļus, un atkarībā no iemaksātās summas arī būs gaidāmais pensijas apmērs. Bet, ja šie cipari ir tik nelieli un nesasniedz pat minimālo algu, tad, protams, šī motivācija zūd,” stāsta Linkaits.

Kopumā gan Linkaits šādus pensiju aprēķināšanas rīkus uzskata par ļoti labiem, bet piebilst, ka tiem būtu jāparāda ne tikai šodienas pensija, bet arī nākotnes prognozes, lai cilvēki būtu pārliecināti, ka pie došanās pensijā viņu pensijas apmērs būs adekvāts veiktajām iemaksām.

Labklājības ministrija atzīst, ka provizoriskās pensijas aprēķins portālā „latvija.lv” varbūt līdz šim nav bijis pietiekami labi izskaidrots, tāpēc jau tuvākajās dienās portālā tiks ievietotas papildu instrukcijas. Tomēr pats pakalpojums esot ļoti noderīgs. Ministrijas pārstāve Jana Muižniece skaidro: „Šis e-pakalpojums ir lielisks veids, lai iedzīvotāji pārliecinātos, kāda informācija pašlaik atrodas Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūrā. Ja, piemēram, nav informācijas par darba stāžu līdz 1996.gadam, tad tā ir iespēja cilvēkiem šos dokumentus sakārtot un aiznest. Otrs - tā ir iespēja pārliecināties, vai darba devējs maksā un no kādiem ienākumiem maksā sociālās apdrošināšanas iemaksas. Ja tās ir veiktas no minimālās algas, tad rezultāts ir tāds, kāds ir.”

Labklājības ministrija arī atgādina, ka šodien iegūtie skaitļi ir tikai pensijas prognoze, kam ņemtas vērā tikai līdz šim brīdim veiktās iemaksas, un, turpinot strādāt, tās katru mēnesi papildināsies.

Iepazīstoties ar pensijas prognozi, jāatceras, ka aprēķinā nav ņemti vērā 2.līmeņa uzkrājumi, jo cilvēks pats var izvēlēties, vai pensionējoties to pievienot savam 1.līmeņa pensijas kapitālam vai nopirkt mūža apdrošināšanas polisi. 2.līmeņa pensijas kapitālu iespējams aprēķināt atsevišķi.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti