Eiro fokusā

E-komercija: Cilvēkus interesē arī pārtikas iegāde internetā

Eiro fokusā

Latvijā veidos ekonomisko lietu tiesu

Stingrāk vērtēs valsts un pašvaldību radīto konkurences kropļojumu tirgū

Stingrāk vērtēs valsts un pašvaldību radīto konkurences kropļojumu tirgū

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 4 gadiem.

No šā gada stājās spēkā jaunais konkurences tiesību regulējums pret valsts un pašvaldību radītiem konkurences kropļojumiem, kas aizliedz pārkāpt vienlīdzīgas konkurences principus, nepamatoti ierobežojot vai pat liedzot privātajiem uzņēmējiem iespēju darboties tirgū.

Valsts un pašvaldību un to kapitālsabiedrību radītie konkurences kropļojumi ir viena no nozīmīgākajām konkurences vides problēmām Latvijā, par to Konkurences padome (KP) cēla trauksmi jau no 2012. gada. Arī Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Asnāte Ziemele norādīja, ka pašvaldību uzņēmumi nereti konkurē un neļauj veidot uzņēmējdarbību lauku tūrisma jomā.

"Tie ir gan viesnīcu pakalpojumi, izmitināšanas, piedāvājot gan savas dienesta viesnīcas, gan apkalpojot dažādus sporta kompleksus, kas pieder publiskām personām, tā kropļojot tirgu ar šķērssubsidēšanu," stāstīja Ziemele.

Grozījumi Konkurences likumā publiskām personām aizliedz diskriminēt tirgus dalībniekus, radīt priekšrocības sev piederošām kapitālsabiedrībām un īstenot tādas darbības, kuru dēļ uzņēmēji ir spiesti pamest tirgu. Grozījumi gan nenozīmē, ka pašvaldības nedrīkst nodarboties ar saimniecisko darbību, kā, piemēram, kultūras nams nedrīkst savas telpas izīrēt privātajām personām. 

"Likums neaizliedz nodarboties ar komercdarbību vai saimniecisko darbību. No likuma izriet, ka personai nevar būt kaut kādas priekšrocības vai cenās ir ierēķinātas visas izmaksas, kas ir saistītas ar šo pakalpojuma sniegšanu," sacīja KP Konkurences veicināšanas nodaļas vadītājs Antis Apsītis.

Tāpēc katrs gadījums būs jāskata un jāvērtē individuāli.

"Skaidrs ir tas, ka piemērošanas ziņā atsevišķos gadījumos būs diskusijas, jo normas ir vispārējas, nevar vienkārši novilkt līniju, kur ir pārkāpums, kur ne. Ir pašvaldības pienākumi, kas izriet no likumiem, tas viss ir jāņem vērā.

Katrs gadījums ir jāvērtē individuāli, kas varētu būt lielākā problēma un izaicinājums," atzina KP pārstāvis.

Izaicinājums būs  izvērtēt gan to, kad netiek ievēroti vienlīdzīgi konkurences principi, gan  to, cik būtiska nozīme kapitālsabiedrības darbībai ir konkrētas vietas ekonomiskajai izaugsmei, uzsvēra Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) padomniece uzņēmējdarbības jautājumus Andra Feldmane.

"Būs šī milzīgā izšķiršanās, vai atdod uz privatizāciju privātam komersantam atsevišķus aktīvus vai tomēr tos aktīvus turpināt darbināt pašai. Un tā lieta, ko mēs noteikti gribētu teikt, ka tā būs sarežģīta, jo tā būs jāvērtē ne tikai no tiesiskā, juridiskā  skatupunkta, bet būs jāveic tirgus izpēte, konkurences apzināšana, jāuzrunā uzņēmēju asociācijas, kas varētu sniegt savu viedokli, un tie būs ekonomiskie aprēķini, kas prasīs skaitļus, kas prasīs vērtējumu, un tas nebūs vienkārši izdarāms darbs," uzskata LPS pārstāve.

Rēzeknes pilsētā pašvaldība ir uzbūvējusi un apsaimnieko viesnīcu "Restart", kas atrodas kompleksā ar topošo olimpisko centru, tomēr, tā kā viesnīca cenu ziņā nekonkurē ar citām pilsētas izmitināšanas iestādēm, pašvaldība šeit problēmas nesaskata. Tāpat ir pašvaldības izdevums, ko cilvēki saņem bez maksas. To var uztvert kā konkurences kropļošanu, tomēr šobrīd Rēzeknes pilsētā izmaiņas netiek paredzētas.

"Protams, ka mēs sekojam līdzi likuma izmaiņām un veiksim nepieciešamās darbības, ja tāda vajadzība radīsies, bet lielā mērā tas nemainīs pašvaldības un tās iestāžu darbu.

Konkurences padome sākumā, ja kaut kādi pārkāpumi vai aizdomas radīsies, veiks pārrunas, tāpēc mēs esam pārliecināti, ka kaut kādu pārrunu gadījumā vai aizrādījumu gadījumā mēs spēsim pielāgoties, bet pašlaik mums nav bažu, ka mums varētu būt kaut kādi pārkāpumi," atzina Rēzeknes pilsētas domes pārstāvis Kārlis Pozņakovs.

Grozījumus Konkurences likumā Latvijas lauku tūrisma asociācijas "Lauku ceļotājs" vadītāja Ziemele vērtēja kā pozitīvu sākumu izpratnes maiņai par to, kas ir godīgs tirgus.

"Es domāju, ka tas process ir sācies un ne tuvu vēl nav galā, tie ir pirmie mēģinājumi sakārtot tirgu un dot iespēju  vairāk privātajiem veikt darbības, kur nebūtu vietas publiskām personām," teica asociācijas vadītāja.

KP vērtēs to, vai tiek pārkāpti vienlīdzīgas konkurences principi gan pēc savas iniciatīvas, gan saņemot sūdzības. Ja KP saskatīs iespējamu pārkāpumu, tā veiks pārrunas, taču nesekmīgu pārrunu gadījumā iestāde kapitālsabiedrībām varēs piemērot naudas sodu līdz 3% no iepriekšējā gada apgrozījuma.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti