Šteinbuka: Nekādas revolūcijas nodokļu politikā nākamgad nebūs

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 3 gadiem.

Latvijas valdība nākamgad nodokļu politikā kardinālas izmaiņas un revolūcijas neplāno, šādu viedokli Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Šodienas jautājums" pauda Fiskālās disciplīnas padomes vadītāja Inna Šteinbuka.

Viņa atzīmēja, ka krīzes situācijā nevajadzētu neko revolucionāru darīt, tostarp nodokļu jomā. Ekonomika Covid-19 dēļ "jau tā piedzīvo šoku" un vēl viens šoks "ar neparedzamām sekām" situāciju varētu pasliktināt vēl vairāk. Valdības plānotās nodokļu izmaiņas nākamgad drīzāk ir nelielas, kosmētiskas, un nekādas revolūcijas šajā jomā nenotiks.

"Valdība ļoti pareizi izlēma – šobrīd neko kardināli nemainīt, tikai nedaudz uzlabot, pilnveidot un atlikt tos kardinālos soļus uz vēlāku laiku," sacīja Šteinbuka.

Latvijas Bankas ekonomists Uldis Rutkaste LTV raidījumā "Šodienas jautājums" atzina, ka pozitīvi vērtējams solis nākamgad samazināt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par vienu procentpunktu. Tas ļautu samazināt bezdarbu un palielināt Latvijas uzņēmumu konkurētspēju starptautiskajos tirgos.

"Tas virziens ir pareizs," vērtēja Latvijas Bankas ekonomists, norādot, ka sociālo iemaksu mazināšana varētu palīdzēt tieši mazāku algu saņēmējiem.

Savukārt valdības iecerētā minimālā obligātā sociālā iemaksa, pēc ekonomista domām, nav pats veiksmīgākais risinājums. "Tas lielā mērā ir ielāps" saistībā ar lielo ēnu ekonomikas īpatsvaru un citiem apsvērumiem. Tas valsts budžetam nāks par labu, vērtēja Rutkaste, atzīstot, ka veiksmīgāks risinājums būtu fundamentālāka nodokļu reforma.

Fiskālās disciplīnas padomes vadītāja Šteinbuka atzina, ka Latvija nākotnē nevarēs izvairīties no nodokļu sloga (iekasēto nodokļu apjoms pret iekšzemes kopproduktu) pieauguma. Nodokļu slogs Latvijā pašlaik ir samērā zems, salīdzinot ar citām valstīm. 

"Mums tas [nodokļu slogs] ir jāpalielina," sacīja Fiskālās disciplīnas padomes, vienlaikus atzīstot, ka nodokļu slogu iespējams palielināt, nepalielinot nodokļu likmes.

Iespējams atcelt nodokļu atvieglojumus, mikrouzņēmumu nodokļa režīmu, pie kā darbs jau ir sākts. Tāpat "milzīga rezerve" ir ēnu ekonomikā. "Bet, iespējams, būs arī jāpalielina kādas likmes," piebilda Šteinbuka.

KONTEKSTS:

Pēc vairāku mēnešu darba valdību veidojošās partijas pirmdien, 21. septembrī, vienojās par valsts nākamā gada budžeta ietvaru, ko jau otrdien, 22. septembrī, plānots skatīt valdības sēdē.

Nākamgad plānots palielināt minimālo algu līdz 500 eiro, palielināt garantēto minimālo ienākumu līdz 109 eiro, par vienu procentpunktu samazināt sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas, no 1. jūlija ieviest obligātu minimālo sociālo iemaksu u.c.

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti