Šteinbuka: Būvniecība pašlaik ir «inflācijas perēklis»; mudina apturēt kādus projektus

Pievērs uzmanību – raksts publicēts pirms 2 gadiem.

Cenu kāpuma galvenais dzinējspēks ir energoresursu izmaksas, taču arī būvniecība pašlaik ir “inflācijas perēklis”. Tāpēc būtu jāapsver kādu valsts finansētu būvprojektu apturēšana, intervijā Latvijas Radio sacīja Fiskālās disciplīnas padomes priekšsēdētāja Inna Šteinbuka.

Energocenas un būvniecība

Galvenais cenu pieauguma dzinējspēks ir energoresursu cenas, kuras Latvija gandrīz nevar ietekmēt, uzsvēra Šteinbuka.

Vienlaikus viņa norādīja, ka ir jāiemācās dzīvot apstākļos, kad cenas aug. Šajā situācijā valdībai jādomā, kā inflāciju mazināt ar saviem spēkiem.

“Mēs nevaram mazināt resursu – gāzes vai metāla – cenas. Tas no Latvijas nav atkarīgs. Bet ir jomas, kurās var kaut ko darīt,” sacīja padomes priekšsēdētāja.

Šteinbuka mudināja skatīties uz būvniecības nozari, jo tas esot “inflācijas perēklis”. Viņasprāt, valdībai būtu jāapsver piebremzēšana kādos projektos, ko finansē no valsts naudas, un atgriezties pie tiem, kad situācija būs labvēlīgāka un cenas tik būtiski neaugs.

Jo vairāk finansē būvniecības projektus, jo vairāk sildām ekonomiku. Tāpēc projektu mazinājums varētu mazināt papildu finanšu devas ekonomikai un attiecīgi mazināt patēriņu, skaidroja Šteinbuka.

Arī iepriekš Fiskālās disciplīnas padome norādīja, ka augošās inflācijas apstākļos pārmērīga valsts budžeta deficīta kāpināšana vēl vairāk stimulē inflāciju.

Atbalsts iedzīvotājiem

Šajā situācijā valsts atbalsts iedzīvotājiem ir vajadzīgs, taču nebūtu pareizi atbalstu visiem dalīt vienādi.

“Ir sabiedrības daļa, kas vairāk prasa atbalstu. Mums aptuveni piektā iedzīvotāju daļa atrodas uz nabadzības sliekšņa – pakļauta nabadzības riskam. Tai iedzīvotāju daļai nepieciešams atbalsts,” sacīja Šteinbuka.

Arī atbalsts uzņēmējiem neesot vajadzīgs vienāds. “Ir energoietilpīgi uzņēmumi, kam ir ļoti nepieciešams atbalsts. Un ir uzņēmumi, kas var tālāk dzīvot, rēķināties ar saviem ienākumiem un negaidīt atbalstu no valsts,” sacīja Fiskālās disciplīnas padomes vadītāja.

KONTEKSTS:

Šoziem vērojams gan elektroenerģijas, gan dabasgāzes cenu kāpums, kas ietekmē arī apkures izmaksas. 2021. gads noslēdzās ar absolūtu elektroenerģijas cenas rekordu. Valsts lēš, ka tas būtiski var ietekmēt zemu ienākumu mājsaimniecības, kurās pastāv risks norēķināties par mājokļa uzturēšanu šajā apkures sezonā, īpaši pensijas vecuma personām un personām ar invaliditāti.

Lai kompensētu straujo cenu kāpumu ziemas sezonā jau bija atbalsts: elektroenerģijai tika uz pusi samazināts sadales pakalpojuma tarifs, tika palielināts atbalsts aizsargātajiem elektrības lietotājiem, vakcinētie seniori ziemas sezonas laikā saņem 20 eiro, samazināta obligātās iepirkuma komponentes likme un piešķirti papildu līdzekļi mājokļa pabalstiem. 

Kļūda rakstā?

Iezīmējiet tekstu un spiediet Ctrl+Enter, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Iezīmējiet tekstu un spiediet uz Ziņot par kļūdu pogas, lai nosūtītu labojamo teksta fragmentu redaktoram!

Saistītie raksti

Vairāk

Svarīgākais šobrīd

Vairāk

Interesanti